Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

čtenář zdrojů

26. 7. 2012 22:45
Kremlík zvítězil v soutěži, ve které závodil sám

Kremlíkovi nedošlo, že je úplně jedno, jestli je hokejka zlámaná, nebo ne. Podstatné je, že i podle ostatních klimatologů je v posledních 30 letech tepleji, než bylo v MPW. To ale zas Kremlík nikdy nepřizná. Stačí se přitom podívat na graf od Ljungquista (graf č.6). Na tomto grafu teplot severní polokoule vrcholí MPW krátkou asi třicetiletou epizodou, kdy teploty dosáhly odchylky +0,2°. Zbytek MWP se pohybuje kolem nuly.

Současné odchylky na severní polokouli jsou ale vyšší:

80.léta +0,10°, 90.léta +0,29°, 21.století +0,55°. Jinými slovy - posledních 20 let je tepleji než při vrcholu MWP.

A nejkouzelnější je, že Kremlík nám dnes tvrdí, že se už 300 let otepluje, zatímco ve svých předchozích článcích několikrát tvrdil, že žádné oteplování vlastně není (například prý v Klementinu a v USA).

0 0
možnosti
PR

hrouda

27. 7. 2012 3:21
Re: Kremlík zvítězil v soutěži, ve které závodil sám

Koukám že čtenář zdrojů čte docela nepřesně. To že se otepluji Kremlík nepopírá a ani nepopíral.

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

26. 7. 2012 13:24
Problém je, že nejde o vědu

u hodně dávno (ne-li od začátku) je to ideologický spor. Ta věda je v tom jen proto, aby dala ideologii dojem pevnějšího základu. Asi jako když prodejce hrnců začne operovat kosmickou technologií, titanovými mikročásticemi v sendvičomém uspořádání a nebo když výrobci prohlašují, že pouze jejich potravina opbsahuje optiminera nebo vitakal (aniž zmíní, že jsou to neexistující, jimy vymyšlené, pojmy).

Mě nejvíc mrzí, že na této ideologii jsou nejvíce biti skuteční ekologové a skuteční vědci zabývající se čímkoliv.

1 0
možnosti

rezjirrezjir

26. 7. 2012 11:38
S tou hokejkou

je to asi tak, jako když jistí lidé, např. pan blogger prohlásí, že planeta Země je koule. Musí se to brát s nadhledem. A když je ta Zeměkoule vychylována z rovnováhy třeba lidskými aktivitami, tak nutně existují síly, které ji přece jenom vrácí zpět. A jde o to, kdo z koho. Přirovnal bych to ke točící se káči, o niž nemůže nikdo vědět, kdy a na jakou stranu spadne.Ale pozorovateli už je jasné, že ten okamžik nastane.A nebo existuje něco, co tu káču do te rovnováhy, která zajišťuje přijatelné životní prostředí pro pět miliard lidí, je schopno vrátit. To je to, co by nás mělo zajímat, nikoliv jestli hokejka je zlámaná či nikoliv.

0 0
možnosti

rezjirrezjir

26. 7. 2012 11:41
Re: S tou hokejkou

Jinak řečeno, to že je ta hokejka zlámaná, by nás mělo znervoznit ještě více, než kdyby měla nějaký ideální tvar. A taky ty tepelné ostrovy, vznikající díky koncentraci sídel do určitých lokalit.

0 0
možnosti
PH

petrph

25. 7. 2012 15:42
bohužel, ono už je to skutečně "trapné "

A "hokejková teorie " už by mohla zapadnout kdesi v teorii vědy. Asi jako možnost vytvořit perpetuum mobile, ať se o tom perpéťaci a teoretici dohadují).. Ale politici  ekonomové i rozumní ekologové už by měli dávat od hokejkové teorie ruku pryč.

Pořád jde o to, že skutečně jistou vědeckou teorii můžu postavit jen na řadě naměřených dat, kterou  jsem naměřil stejnou metodikou  což v tomhle případě ani náhodou (leda v posledních desetiletí). Takže,bohužel co se neříká, v těchto hojejkách sečítáme jabka s hruškama a pak to ještě zprůměrujeme . A vyleze z toho leda ovocný kompot

1 0
možnosti
VK

Kremlik

25. 7. 2012 18:15
Re: bohužel, ono už je to skutečně

Souhlasím, mě to už také připadne neaktuální. Nicméně p. Koteckého z Hnutí Duha jsem jeste letos slysel na vlastni usi rikat, ze hokejka stale pry plati. A panove v diskusi pod minulym clankem (vcetne LM) take tvrdili, ze hokejka stale zije. Ergo jsem citil jakousi potrebu se k tomu jeste vyjadrit. Inu tak.

1 0
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky