Ropný kartel dnes mluvil ústy českého senátora Meziana. Kdo se bojí geotermálního vrtu?

Dnes jsem se na sociálních sítích dočetl, že senátor za Litoměřicko, Roudnicko a Slánsko Hassan Mezian mě osočil, že zakrývám skutečné problémy Litoměřic a že veřejnost neví nic o nákladech na geotermální vrt. 

Dovolím si použít blogu trochu netradičně k polemice. Zpochybňování projektu a naleptávání důvěry u veřejnosti ve snaze shodit projekt se panu senátorovi nepovede. Tento projekt byl zařazen mezi strategická výzkumná centra ČR, která představují jedinečná zařízení i v kontextu Evropského výzkumného prostoru. Pokud má pan Mezian nedostatek informací, tak mu doporučuji navštívit konferenci nebo veřejné projednání k projektu geotermálního vrtu, které se konají přibližně 2x až 3x ročně.  A předně žádosti o dotace na výzkum hlubokého vrtu nepodalo město Litoměřice, ale UJEP a Univerzita Karlova, město „pouze“ věnuje povolení k zvláštnímu zásahu do zemské kůry a také dalo k dispozici nevyužívané objekty po armádě.

Pan senátor si ale asi neuvědomuje, nebo až moc dobře uvědomuje, že hluboký vrt má mnohem větší hodnotu než jen pro geotermální výzkum. Můžeme získat nevyčerpatelný zdroj energie, aniž bychom museli spalovat uhlí, plyn nebo ropu.  Přínos pro město, pro Ústecký kraj a koneckonců celou ČR je tedy nevyčíslitelný.  Světový expert na geotermální energii profesor Bruhn projekt označil za fantastickou iniciativu, už jen proto, že v Evropě je sice celá řada podobných projektů, ale soukromých, tudíž výsledky a měření nejsou výzkumníkům a univerzitám k dispozici. Litoměřický projekt je proto nesmírně cenný, protože se o výsledky podělí.

Z vědeckého hlediska naleznou získané informace uplatnění v oborech geotechniky, geochemie, hydrogeologie, v petrochemickém průmyslu a třeba i důlním inženýrství, z ekonomického hlediska přinesou kvalifikovaná pracovní místa do celého kraje, a pomohou tak odvrátit nepříznivý trend, kdy nám mladí, vzdělaní lidé utíkají do Prahy. Z energetického a ekologického hlediska se Litoměřice už od roku 2000 zabývají možností využití hlubinné geotermální energie pro vytápění a doplňkovou výrobu elektřiny. Systém, který tu chceme vybudovat, by byl první ve střední Evropě. Ušetříme atmosféru o desítky tisíc tun CO2ročně. Voda z hlubin by mohla ohřívat nejen Litoměřice, ale i okolní obce a pomocí uzlových můžeme napojit okolní obce, například Mlékojedy, Žitenice, Trnovany a Miřejovice.

Občané Litoměřic patří mezi nejspokojenější v celé republice a je to dost možná i proto, že mají vizi, mají vizi o energetické nezávislosti. Ať se nám senátor Mesian nepokouší tuto vizi jakkoli narušit, my se nedáme.  

Autor: Karel Krejza | úterý 3.10.2017 10:55 | karma článku: 20,76 | přečteno: 762x