Armáda jen na naše hranice? Postoj KSČM a SPD je alibismus, protimluv

Jsem znepokojen postojem KSČM a SPD v účasti Armády ČR na současných mezinárodních vojenských misích.  Pokud by měla naše armáda hlídat jen hranice státu, byl by to čirý alibismus, který by v boji proti teroru nepomohl.

„Chceme řešit migraci v místě konfliktu! Naší armádu jen na obranu českých hranic!“ slýchali jsme a stále slýcháme z úst představitelů komunistů a Okamurovců. Na dnešním jednání Výboru pro obranu tato slova v podstatě zopakoval poslanec SPD Vích. Navíc uvedl, že mu mise v Afghánistánu přijde nekonečná a že potřebujeme armádu doma, protože jej více než Afghánistán znepokojuje situace na Balkáně, kde visí vlajky IS. Možná líbivé politické řeči, na které voliči rádi slyší, přitom se ale jedná o alibistický protimluv. Právě na místech konfliktů, ať už se jedná o Sýrii, Írák, Afghánistán nebo Mali se rekrutují teroristické organizace, jejichž jména a činnost popisuje mimo jiné i výroční zpráva Vojenského zpravodajství. Tou činností kromě dalších protiprávních skutků je i převaděčství do států EU, kde teroristé páchají svoje hrůzné skutky.

Představitelé komunistů a SPD chtějí v podstatě zablokovat českou účast v boji s těmito teroristy v místech jejich vzniku, a znesnadnit tak úsilí mezinárodních aliancí, které tento boj vedou. Dle vyjádření odborníků a některých politiků, včetně kupř. prezidenta Zemana, je taktické a účelné, aby mezinárodní aliance koncentrovala své bojové a mírové síly do oblastí, kde teroristické skupiny vznikají, působí a předně nabírají své džihádisty.  Z dlouhodobého hlediska se jedná o nejlepší postup, neboť bojovat proti terorismu na domácí půdě, ať již v Česku nebo kdekoli jinde v Evropě, je velice neefektivní a neúčinné, jak se koneckonců můžeme opakovaně přesvědčit se zhoršující se bezpečnostní situací. Plánovaný atentát na britskou premiérku Terezu Mayovou, budiž toho dokladem.

Nemůžeme chtít ze členství v euroatlantických strukturách jen výhody, máme i povinnosti! Absence na misích by Česku navíc silně poškodila mezinárodní reputaci, kterou i napříč strukturami NATO a EU úspěšně budujeme již mnoho let a i díky tomu se naše jednotky podpory a výcviku, ale třeba i bojové jednotky řadí mezi světovou špičku – za všechny jmenujme třeba speciální jednotku 601. SkSS.

 V případě nemožnosti dalšího zapojení těchto zkušených vojáků, nejen, že nesplníme alianční závazky, ale přijdeme i o možnost intenzivněji spolupracovat s koaličními partnery v celosvětovém boji proti terorismu. Naši elitní vojáci přijdou o zkušenosti z bojových operací, a jejich příprava se tak omezí pouze na výcvik v domácích podmínkách.

Protiteroristické mise v místech vzniku eliminují a výrazně omezují nábor nových, mladých teroristů a zároveň vytváří důstojné podmínky pro život místních obyvatel. Dá se tedy přeneseně říci, že postoj  SPD a KSČM by zablokováním účasti našich vojáků na zahraničních misích způsobil nárůst migrace a terorismu ve světě, proti kterému bojujeme všichni.

 

Autor: Karel Krejza | středa 6.12.2017 14:52 | karma článku: 17,13 | přečteno: 431x