Diskuse

Yes

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kashaya

9. 12. 2009 13:53
Yes a spol.

Jsou tři skupiny, které můžu poslouchat vždycky a u jejichž hudby můžu strávit hodiny - Yes, Led Zeppelin a Rush. Díky za článek.

0 0
možnosti

Kashaya

9. 12. 2009 13:52
Yes a spol.

0 0
možnosti

puščik

9. 12. 2009 9:51
Yes Forever!

Je mi 57 a Yes byli jednou z nejoblíbenějších kapel mého mládí a jsou jimi dodnes. Jsem rád, že i mladší jim přicházejí na chuť. Vlastním na LP a CD téměř vše, co kdy vydali. Je fakt, že více se mi líbí alba ze staršího období: Fragile, Close to the Edge, Relyaer a kupodivu i Drama (jediné album Yes, na kterém nezpívá Anderson  8-o).  Dvě poznámky pamětníka:

V ČSSR na vydal Supraphon na vinylu 2 alba Yes: V roce tuším 1974 Close to the Edge (tehdy, kdy byly oficiálně k dostání tak 5-7 zahraničních alb za rok, naprostá bomba!) a v 80tých letech  90125.

V blogu často zmiňovaná píseň Soon je jen částí více jak 20minutové skladby  "The Gates Of Delirium", která zabírala celou 1. stranu vinylového alba Relyaer.

0 0
možnosti

vjos

9. 12. 2009 9:19
zvláštní kategorie

Podle mne jsou prostě Yes a pak poněkud stranou a poněkud níže vše ostatní. To je prostě kategorie sama pro sebe pro kterou běžná liská kritéria a měřítka pro ostatní kapely neplatí. A mám několik známých kteří se s tímto názorem více či méně ztotožňují; a ovšem někteří naši známí nám už 30 let říkají ať s těmi Yes jdeme už konečně někam.....

0 0
možnosti

dolch

9. 12. 2009 9:35
Re: zvláštní kategorie

No jestli poslouchají Helenu, Karla, Evu a Vaška, tak bych se před nima o Yes opravdu radši nezmiňoval ;-D

0 0
možnosti

stormhawk

7. 12. 2009 22:41
Je moc fajn, že se na tuhle hudbu úplně nezapomnělo!

Tak určitě nejseš sám mezi lidmi podobného věku, koho Yes chytli. Mně je 26 a mám minimálně 2 kamarády, kteří Yes taktéž zbožňují. Jinak je ale fakt, že bráno dnešními "MTV" měřítky jde o zapomenutou hudbu. To je sice škoda, ale radost z poslechu mi to rozhodně neubírá :-) Znám je zhruba jen 6 let, ale o to víc si to teď vychutnávám.

Před měsícem jsem byl na koncertě v Olomouci a hudebně to byl bezpochyby můj nejhezčí zážitek v životě.

Co se týče alb - tak na plné čáře u mě vede CTTE, krásné je taky The Yes Album anebo Fragile, přiznávám však, že pozdější tvorba Yes (snad s výjimkou alba Magnification) mě příliš neoslovila.

Připojuji se k tomu, že hlavně Genesis v éře Hacketta a Gabriela (cca 2. - 7. album ) jsou prostě něčím úžasným a myslím, že časem bys tomu mohl přijít na chuť taky.

Je taky celá řada podobných kapel, známých i méně známých co hrají (no, spíš hrály) muziku z podobného soudku a které můžu jen doporučit - King Crimson, Gentle Giant, Renaissance, ELP, Kansas apod ;-)

0 0
možnosti

neuman

7. 12. 2009 17:43
YES, to je předně Close to the Edge

Tak si člověk uvědomí, jak je stár, když toto čte. Yes a zejména její klávesový génius Rick Wakeman byla moje nejúžasnější skupina na světě, když mi bylo 16 let a snad i méně, obrázek Ricka Wakemana z tehdejší komunistické Melodie atd. atd. Po třiceti leté přestávce a poslechu Close to the Edge říkám: JE to stále úžasná skupina, úžasná a tvůrčí hudba, neuvěřitelně řemeslná, prostě vše, co mnohým kapelám dnes tak nějak chybí. Takže článek mě těší, stejně jako mnohá hodnocení na netu, která označují rockovou skladbu (symfonii - tehdy se tomu i tak říkalo) Close to the Edge tím nejlepším, co v tomto oboru vzniklo. Pozor - na youtube nejsou kvalití nahrávky Close to the Edge a motá se tam i jeden plagiát (revival). Oni vědí, že Close to the Edge je hodnota a zadarmo ne a ne to pustit. Ale ty basy! Ty varhany! Mimochodem, bylo to nahrávané ve Švýcarsku v kostele.

0 0
možnosti

neuman

7. 12. 2009 20:13
Re: YES, to je předně Close to the Edge

Tak se teď dívám na youtube a letos v červnu tam někdo pověsil celou tu desku Close to the Edge a je to originál. To jen pro pořádek.

0 0
možnosti

tommik

7. 12. 2009 11:31
Mohu se mýlit.

Neměla by tam být správně skupina Uriah Heep ? A nikoliv Uriah Head ?

0 0
možnosti

dolch

7. 12. 2009 12:17
Re: Mohu se mýlit.

Samozřejmě, ale kvůli jednomu diskutujícímu to nechávám tak :-)

0 0
možnosti

eAA00

6. 12. 2009 15:19
....

Autor u mě zabodoval skladbou "Soon". Mně se nejvíce líbí LP /CD?/  Going For The One, ovšem Tormato moc nemusím, třeba se donutím ho poslechnout. Největším zklamáním pro mne bylo 

Topographic of the Oceans, které patří do mého nejoblíbenějšího období, ovšem po jeho zakoupení před devíti lety v US a následném poslechu jsem měl pocit, že jen slyším rozemleté nápady z předchozích alb. Koncem devadesátých let jsem měl radost, když k nám Yes dorazili skoro v plné sestavě /ruský klávesák místo Wakemana/. Byl to prakticky jediný velký koncert, na který jsem kdy šel. Pozorovat Floydy na obrazovce obrovských rozměrů s několika tisíci lidmi mě nikdy moc nebralo.

    Jinak já osobně Genesis také můžu, tedy jen "Gabrielovské" období. A Gabrielova první čtyři alba jsou také moc fain.;-)

0 0
možnosti

dolch

6. 12. 2009 16:06
Re: ....

Díky, znovu připomínám, že šlo o naprosto subjektivní výběr a nic jiného jsem nikde netvrdil.

Jinak mám pocit, že tu Yes byli ještě někdy v tomto tisíciletí. Maně si vybavuju, že jsem o návštěvě konceru uvažoval, ale nakonec jsem to vzdal. Nějak mě ty koncerty už taky neberou. Naposled mě bráchy vytáh na Black Sabath s Ozzim, je to tak čtyři roky zpět. Byl to pro mě otřesný zážitek - plno lidí a plno hluku, v němž hudba a zpěv naprosto zanikaly. Koncerty Jethro Tull jsem viděl dva, bylo to o dost lepší, ale stejně už mě to nějak neláká.

0 0
možnosti

dejavu26

6. 12. 2009 8:37
karma +

No skvěle, konečně někdo, kdo má vkus, Yes i Jethro Tull jsou moji koně.

0 0
možnosti

dolch

6. 12. 2009 16:08
Re: karma +

Díky

0 0
možnosti

oakey

5. 12. 2009 16:23
No!

Sice neznám Uriah Head ani Madonu,ale vím jistě,že si autor na přebalu Hot Space přečetl,že Queen byli ovlivněni discem a hned to háže i na Yes,jenže ti na 90125 mají neuvěřitelně futuristický zvuk jako Art of Noise či Propaganda od stejného produkčního týmu a jsou také poměrně dost avantgardní!Existuje celá armáda fanoušků,kteří přímo nenávidí zvuk Yes 80.let,kam spadají další fenomenální alba Big Generator a Talk,já mám rád také první čtyři(ne však Close To The Edge,jež za socialismu vyšlo stejně jako fošna z roku 1983,takže ta prodavačka nakonec měla co srovnávat!) + Going For The One a pak The Ladder,což je témeř desítka vydařených alb,jako u Rush nebo právě zmiňovaných Genesis.Bez ohledu na naše názory,nejlepší neo-progresivní spolky vůbec nejčastěji čerpají z Genesis(Marillion,Pallas,Arena,Spock's Beard,It Bites),z Genesis a Yes současně(Pendragon,Flower Kings) a jako hlavní ingredienci Pink Floyd mají za své Porcupine Tree,což je vůbec nejlepší kapela právě končící dekády

0 0
možnosti

dolch

5. 12. 2009 20:12
Re: No!

A co jste nám tímto příspěvkem chtěl vlastně říct? Že se vám album 90125 líbilo? Pokud ano, pak to šlo napsat na pár řádků. A máte na to samozřejmě právo. Mě se nelíbilo, a řada lidí v diskusi napsala, že se jim taky nelíbilo. Ovlivněno diskem bylo, to jsem poznal tehdy na první poslech, a stejné se můžete dočíst i na stránkách Wikipedie věnované Yes. Pokud neznáte Uriah Head a Madonu, tak nezoufejte. Opravovat to nebudu, abyste se měl čím kochat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.