Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

vit.kucik

1. 2. 2010 22:40
Pořad jsem neviděl, ale...

... je pravda, že italskou kuchyni jde v Čechách provozovat jen částečně.

Jde zejména o jinou filosofii - severské kuchyně staví na způsobu přípravy (hodně se vaří, peče, nadívá, koření, přidávají různé salsy, které vrství chutě jedna přes druhou). Kvalita surovin není prvořadá. Jižní (středomořské) kuchyně staví především na kvalitě surovin, příprava je jednoduchá, rychlá. Jen pár jednoduchých věcí k sobě, maso jedí kvůlli chuti masa, koření a příchutí je minimum, mají spíš podpořit tu základní chuť. To samé s těstovinami (pokud plavou v mastné omáčce, není třeba je jíst, jejich chuť nepoznáme), zeleninou, rybami, apod. S kvalitou potravin obecně je v Čechách problém... z toho, co je k dostání, se italská kuchyně dá kouzlilt těžko. Výsledkem jsou pak třeba takové legrácky jako Zátkovy těstoviny s kečupem a eidamem... :))

0 0
možnosti

dolch

1. 2. 2010 22:54
Re: Pořad jsem neviděl, ale...

Jo, to bude ono. Ty suroviny budou asi zásadní problém. Tady je to opravdu se surovinama bída. A zajímavé je, že i když někdo začne prodávat něco kvalitnějšího, stejně dřív nebo později skončí u laciných šmejdů, viz můj článek o davelských uzeninách. Jsme nejspíš jako národ zcela bez chutí, radši si koupíme plastový gothaj za 3.50 Kč / 10 dkg, než bychom dali víc pěněz za něco dobrého. Škoda. Trochu Vám tu Itálii závidím, ale zase pár věcí tu taky není špatných. :-)

0 0
možnosti

parnassius

15. 11. 2009 22:54
Problém není ve Vašem přehnaném očekávání,

problém je v tom, že o kuchařině, respektive o vaření, víte asi tak jako já o jaderné fyzice. Dovolím si to takhle na dálku tipovat, protože jinak by tenhle článek určitě nebyl napsán a také by jste nesrovnával holínky a hodinky:-P Ale nic ve zlém, za a) nejste jediný na bloggu, kdo píše aniž by "tušil" a za b) žádný učený z nebe nespadl......třeba až jednou do kuchyně (třeba do té skutečné italské a né do té pseudo, které jsou plné pizzerie) proniknete, pochopíte, že ten Ital vaří s jednou rukou strčenou v pr....

S úctou M.Jasný

0 0
možnosti

Pepito-To

8. 12. 2009 1:05
Re: Problém není ve Vašem přehnaném očekávání,

Souhlas R^

0 0
možnosti

Kikuyu

15. 11. 2009 18:36
BABICA NEEEEEEEE

Sakra, kupte si italskou kucharku, budete na tom lip. V dnesni dobe se snad nemusite spolyhat na ceskou tv, abyste se naucil delat nejaky italsky recepty.

0 0
možnosti

dolch

15. 11. 2009 19:07
Re: BABICA NEEEEEEEE

Jenže to máte tak, mě se nechce prodírat stovkama receptů v kuchařce. Od pořadu jsem právě očekával, že vypíchne nějaké zajímavé, ale žádný mě nakonec nijak extra nezaujal. Možná, že tam prezentují opravdu klasickou Italskou kuchyni, ale mě to spíš přijde jako taková interhotelová umělecká tvořivost. Já jsem čekal, že to budou spíš jídla, která si Italové běžně vaří doma, a to mi tak nepřijde. Ale třeba se pletu.

Rozhodně kvůli tomu jsem ten článek napsal, abych se dozvěděl něco víc. Něco o těch surovinách a něco o tom, jak to působí na lidi, kteří s tím mají nějaké zkušenosti. Z tohoto pohledu považuji diskusi vcelku za přínosnou.

0 0
možnosti

Bucharovic

15. 11. 2009 18:34
Čau Pavle

Hmmm, sakra to je to fakt s tím Taliánem tak zlý? No asi už konečně vlítnu do nějaký televize a začnu jim tam vnucovat ty svý receptíky, třeba bude jednou - ,,S česnekovým Kroupou v kuchyni...";-). Čau V.Kroupa

0 0
možnosti

dolch

15. 11. 2009 18:59
Re: Čau Pavle

Ale ono to s ním není třeba až tak zlý. Já to ještě rozvinu v reakci výše. A ty bys teda mohl mít vlastní kuchařský pořad, třeba s názvem "Potírání upírů". Nevydáš nejdřív kuchařku? :-)

0 0
možnosti

Aaron71

15. 11. 2009 17:58
Já jsem si naposledy v italské restauraci pochutnal

Bylo to ve Florencii;-)R^

0 0
možnosti

dolch

15. 11. 2009 18:20
Re: Já jsem si naposledy v italské restauraci pochutnal

Ve Florencii existuje jistá malá naděje, že vedoucí restaurace bude Ital ;-)

0 0
možnosti

lubanek

15. 11. 2009 17:29
Dobrou chuť.

Ahoj Pavle. Setkal jsem se nedávno na malýchdivech s českou dvojicí, která tam brigádně pracuje v tak zvané Italské restauraci. Ale běda musel jsem se po několika otázkách ohledně jídel zasmát,neboť to nevlastní Italové a proto to jídlo tak vypadá. Ale zvu tě srdečně do zdejší Italské restaurace, která ma název Restaurant Giovanni s velice pestrým jídelníčkem a točeným pivem Peronni.:-)R^

0 0
možnosti

dolch

15. 11. 2009 17:36
Re: Dobrou chuť.

No díky, Lubo. Tak až budu mít cestu kolem, tak se stavím ;-D

0 0
možnosti

honys

15. 11. 2009 16:44
S Italem v kuchyni

Vážený pane Krejčíři,

mám dojem,že jste v životě nebyl v Itálii a že prostě nemáte rád "pastu". Jinak by jste nemohl tak hloupě kritizovat jeden z nejlepších kuchařských pořadů který je na našich televizích k vidění. Bezprostřednost a lehkost Itala v kuchyni i výběr jídel naprosto přesně odpovídá originální italské kuchyni. Pokud se tam vyskytnou a to jen zřídka ingredience které u nás nejsou k dostání, tak je tam upozorněno na možnost české náhrady. Pokud se týká jídla které Vám uvařil Ital z Glasgow, tak to Vám chutnalo tak dobře proto, že do té doby jste se musel živit anglickou, nebo skotskou kuchyní. Věřte mi, že by Vám v tomto případě chutnalo i jídlo uvařené beduinem ze Sahary a to nemám nic proti beduinům.Vzhledem k mému povolání jsem už procestoval "světa kraj" obrazně řečeno, ale musím říct, že bez toho aby se člověk přizpůsobil se v cizině nedá žít.

Měl by jste se Italovi z Primy omluvit za své neznalosti a snahu kritizovat to čemu vůbec nerozumíte.

0 0
možnosti

dolch

15. 11. 2009 17:00
Re: S Italem v kuchyni

Taky díky za reakci. V Itálii jsem sice kdysi byl, ale na skok a se zájezdem typu "Účastníci zájezdu". Takže s Italskou kuchyní jsem se opravdu šanci seznámit neměl. Ve Skotsku jsem naštěstí měl k dispozici kuchyň, takže na tamní speciality jsem opravdu odkázán nebyl. Ale to s tím tak moc nesouvisí.

S tou omluvou, myslíte, že je to tak vážné? Snad leda, že jsem Itala porovnal s Babicou, to mě bylo jasné hned, že provokuju. Jinak jsem pouze psal, že mě výběr prezentovaných pokrmů nějak nenadchl, nic proti Italovu kuchařskému umění.

A stejně tak jako v příspěvku níže, opravdu by mě zajímaly vaše typy, takže pokud vás nějaký pokrm zaujal, sem s ním http://www.sitalemvkuchyni.cz/

0 0
možnosti

milpoded

15. 11. 2009 16:33
A co treba s Italkou v kuchyni?

aha ale Vy jste zenaty, tak beru zpet. Mozna to s jidlem ve Skotsku bude jako s namornikem co byl moc dlouho na mori, pak je vsechno krasne a dobre.:-)

0 0
možnosti

dolch

15. 11. 2009 16:40
Re: A co treba s Italkou v kuchyni?

Italka v kuchyni mě taky napadla. Ale co se dá dělat :-)

0 0
možnosti

Liška13

15. 11. 2009 16:23
Milý autore,

já mám z Vašeho příspěvku pocit, že jste ten pořad neviděl :-) rajčata, česnek, salát, rukola, smetana.....Vy to doma nemáte? Jo, že do zabaione se používá marsala, občas se použije ricotta nebo mozarella....do zabaione ta ingredience prostě patří a to ostatní seženete v každém supermarketu. Fakt mám pocit, že jste neviděl snad ani jeden díl.

Jo, Babica, jestli máte o ratatouille představu, že se tomu říká ratatůle a patří tam paprika, do všeho nacpete kečup a půllku vitany.... pak chápu, že se Vám ten pořad s Italem nelíbí :-)

0 0
možnosti

archivnidonsimon

15. 11. 2009 15:55
to Vás rozcupujou

za toho Babicu, holt s tím skinem z Primy prohrává na sprostá slova cca 1000:0. Ale za to umí docela dobře inspirovat (myslím Babicu). Mimochodem - doporučuji satelitní TV-Gusto - občas je tam italská kuchyně většinou 22-23 hodin - střídají se tam kuchaři, většinou Ainsley Harriot  (Listerův gefský švára z Trpaslíka ;-)), Garry Rhodes, dva italové, občas je to docela zajímavý.

0 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.