Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LU

pidla

15. 5. 2010 13:09
Hezky podané,

vesměs souhlasím. Ale stejně jsem zvědavá, jak to vlastně je :-)a v tom to asi bude.

0 0
možnosti
G

genez.

12. 5. 2010 18:50
Vědecké pohádky?

Krásné teorie, které nikdy náš člověk neuskuteční.

Hned na začátku slíbil had. Nejdříve si položte otázku, kdo je vlastně ten had?

Oni, diskutovaní mimozemšťané dali pravidla právě hadovi přes člověka.

Oněm mimozemšťanům jde jen o hada, kterého si ve stanovený čas vyzvednou. Zde na naši zemi je jen taková malá morální vzdělávací stanice onoho hada.

Ale touto otázkou by se měli zajímat právě věřící modlíčkáři.

0 0
možnosti
PK

dolch

12. 5. 2010 20:50
Re: Vědecké pohádky?

Přiznávám se, že tomuto nerozumím. Ale asi to nevadí ...

0 0
možnosti
LV

lubanek

12. 5. 2010 13:59
Zajímavý článek.

Ahoj Pavle. Pokud ta jejich kvalita raket bude jako stavějí airbusy tak nevím. Včera odtud odletěl a dnes jsou z něho trosky.:-)

0 0
možnosti
PK

dolch

12. 5. 2010 15:04
Re: Zajímavý článek.

Ahoj Lubo, no jo, lepší je sedět doma na zadku :-)

0 0
možnosti
V

V.Hamral.ml

12. 5. 2010 12:59
Doplňte

'relativistickou' pasáž, prosím. Nevzal jste v potaz základní sílu, která hřmí všude kolem vás, i když sedíte na zadku u klávesnice. Samozřejmě jediná, poctivá síla - GRAVITACE. A 'prakový efekt'. Palivo na dlouhou vzdálenost je hovězina, jistě, ale trasování po gravitacích objektů zajistí nejen pohyb, ale i ono zrychlení. Pro lepší představu si zmákněte třeba komety. Většina ostatního v článku je pak 'humanistický' náhled, který nemá ve vesmíru moc co dělat, protože námi vnímaný život je jen drobná a neperspektivní anomálie, cosi jako plíseň na povrchu. Organizovaný projev ve vesmíru jistě je, ale šance, že bychom si s ním potykali je zanedbatelná;-)

0 0
možnosti
T

Tonička

12. 5. 2010 13:40
Re: Doplňte

Jak pro koho, pane Hamral, pro vyvolené bylo vždy leccos reálné, komunikace s bytostmi odjinud - i to tykání je možné. Proč by ne?:-)

0 0
možnosti
I

ika

12. 5. 2010 12:53
Zvědavost

Pokud jsou jako my, tak žádný racionální důvod nepotřebují.:-)

0 0
možnosti
PK

dolch

12. 5. 2010 20:43
Re: Zvědavost

Racionální důvod nepotřebují. Co ale potřebují, je zcela racionální technologie a energie. :-)

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

12. 5. 2010 11:45
Život neznamená civilizaci

Vznik života na Zemi se odehrál velmi rychle, pak přežil nejrůznější katastrofy. Na úrovni mikrobů je život možný i na jiných tělesech Sluneční soustavy. Něco jiného jsou však vyšší formy, ty mohou zaniknout snadno. Země je nejen velmi specifická planeta, ale i pravidelné vymírání usměrňovalo vývoj. Ale druh jako takový má k dispozici jen pár milionů let. Vhodných planet v Galaxii je minimum, musí být umístěny ve vhodné vzdálenosti od středu. Jinde to je obdobné. Takže - teoreticky lze uvažovat o osídlení části Galaxie. Dokonce i klasickými raketami - biosféru lze udržet v zárodečném stavu. Pak se ale nejedná o kontakt, ale o obsazení a exploataci planety, o získání nové kolonie. Část Galaxie by byla osídlena za desítky milionů let. Není - a to je i jeden z důkazů neexistence cizích civilizací.

0 0
možnosti
PK

dolch

12. 5. 2010 11:54
Re: Život neznamená civilizaci

Tak to mě nenapadlo. Ale co bychom měli z toho, rozprašovat naše zárodky po vesmíru. Jedině snad doufat, že se uchytí na nějaké vhodné planetě a vyvine se tam nový život na uhlíkaté bázi. A my pak budeme mít větší šanci najít vhodnou planetu pro náš rod, až nám ta naše doslouží. Ale moc bych si od takového podniku nesliboval :-)

0 0
možnosti
RK

McCorner

12. 5. 2010 10:48
-

No pěkně shrnut pohled evropana/ů.

Např. k důvodu plavby poznání a shánění peněz jste uvedl příklad Kolumba. Slyšel jste o číňanech? Ti provedli "objevné plavby" pár desítek let než vyplul Kolumbus A dopluli do Austrálie Ameriky i Afriky. A důvod? Prostě to císař řekl ... stejně jako později řekl že kolem jsou jen barbaři a už se nikam nejelo.

Takže vycházíte z předpokladu že mimozemšťani budou uvažovat jako lidé (evropané), budou mít stejný sociální systém atd. (což je velmi nepravděpodobné). A pokud by přileteli tak jejich důvod pro nás bude stejně nepochopitelný jako jsou pro nás evropany nepochopitelné různé zvyky z druhé strany zeměkoule.

A ohledně Bůh vs. mimozemšťani .. pro mě víra v boha nevylučuje možnost mimozemšťanů (ve smyslu bytostí žijících mimo zemi, ne ve smyslu zelených mužíčků, vetřelců a podobných filmových představ). A slyšel jste o tom, že díky hříchu nenaplňujeme původní Bůží záměr? (ten klidně mohl být - jezdit na návštěvy za jinými stvořenými bytostmi)

0 0
možnosti
PK

dolch

12. 5. 2010 11:43
Re: -

Američani taky doletěli na Měsíc, protože to císař Kennedy řekl. Jenže kdyby tenkrát čínský císař řekl, že poletí na Měsíc, bylo by mu to houby platné, i kdyby se rozkrájel. Stejně jako kdyby dneska Obama řekl, že do konce jeho volebního období poletíme ke hvězdám, nic mu to nepomůže. Prostě na to nemáme.

Je fakt, že na cestu na Měsíc by před 500 lety nevěřili ani ti největší snílkové, ale pokud dnes někdo sní o cestě ke hvězdám, není to totéž. Poměr mezi rozdíly Amerika-Měsíc a Měsíc-Proxima Centaury je nesrovnatelný. Poměr vzdáleností je zhruba 100 000 000. Vzdálenost k nejbližší hvězdě si nikdo nedokáže představit, je to za hranicemi našich smyslových zkušeností.

0 0
možnosti
MF

falm

12. 5. 2010 10:12
Proč by k nám m2li přiletět?

Mno, zapomněl jste ještě jednu variantu,

Pustťe si ze seriálu Futurama "Problem with Poplers". ;-D

0 0
možnosti
PK

dolch

12. 5. 2010 11:34
Re: Proč by k nám m2li přiletět?

Futuramu neznám, jsem děsně zaostalý :-)

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 5. 2010 9:44
ve skutečnosti

Čím vyšší je technologie, tím jednodušší i relativně lacinější je cesta, a i tím menší mohou být důvody, proč cestu uskutečnit. Neboli, za doby Kryštofa Kolumba byla plavba  do Ameriky  nebezpečná cesta do neznáma  na rok dva,  pro otrlé námořníky, ze kterého se jich taky třeba část nevrátila. A taky se musela vrátit naplněná kořením nebo zlatem, aby se to vyplatilo. Dneska se lítá do Ameriky za pár hodin, na obchodní jednání, na dovolenou....Takže, pokud by nám byly známé opravdu efektní vesmírné spoje (typu teleportace, černá díra, nevíme zatím..), tak bychom si tyhle otázky nemuseli klást, prostě by jsme letěli na Centauri se podívat, nebo na vázat obchodní styky. Ten problém (kromě otázky, zda opravdu existují) je možná opravdu v rozdílu mezi civilizacemi. tedy zda civilizace která tohle zvládne, by se na nás dívala jako na "mladší bratry", kterám chce honem honem svou techniku a vědomosti předat, nebo  na divochy, které odmění zrcátkem a nechá je v rezervaci...

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

12. 5. 2010 9:54
Re: ve skutečnosti

Taky může být primitivnější než my.

0 0
možnosti
PK

Pavel Kolar

12. 5. 2010 9:37
Máš ji tam

myslím KARMU. ;-) Je to dobře sesumírované. Ještě bych věděl o jednom způsobu doravy s pracovním názvem kvantová teleportace. Nikam se žádná informace neposílá, ona tam už totiž je, jen se zvýší pravděpodobnost výskytu tam, kde to potřebujeme. Takovou první skutečnou vlaštovkou jsou suprapevné látky. viz třeba http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=585 V suprapevné hmotě jsou totiž všechny částice kvantově nerozlišitelné... ale to je na delší povídání.

0 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2177x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.