Student Agency – Ano či ne?

Firma Student Agency vyvolává kolem sebe neustále pozornost, ať pozitivní, tak ale i negativní. Na jedné straně se umisťuje na předních místech Top 100 a řada lidí s ní ráda cestuje, na druhé straně má řadu nepřátel a to mezi firmami, tak i osobami, jak jste se na stánkách blogu mohli přesvědčit.

Já spíše patřím do té skupiny první, několikrát jsem s firmou cestoval na trase Praha – Brno, teď naposledy na trase Praha – Ostrava a cesta z mého pohledu neměla žádný nedostatek. Služby, které firma nabízí jsou nadstandardní a na naše poměry i nestandardní. Noviny, časopisy, občerstvení, film, možnost objednávek jízdenek přes SMS a další, to opravdu není běžné a proto je vytíženost jejích linek nadprůměrná a firmě se daří docela válcovat konkurenci (třeba na trase Praha – Liberec).

Nedávná nehoda autobusu v Itálii, kdy tragicky zahynula stevardka, by však měla být varováním, nejen pro Student Agency. Tyto mladé dívky (většinou) mají při jízdě dost napilno. Splnit všechny úkoly, které jsou na ně kladené v rámci pracovní náplně, není zrovna jednoduché a práce to asi není lehká, ale jak je vidět, dost dívek to podstupuje a jejich práce je baví.

Ovšem, když vidím, jak se za jízdy pohybují po autobusu, s horkou kávou či čajem, občas mi zatrne. Stačí prudce zabrzdit, dívka se uhodí o sedadlo, může dojít i k opaření cestujících. Dalším a asi větším rizikem je pro tuto práci i to, že sedají na předních sedadlech, často tzv. průvodcovském, kde jsou minimální deformační zóny. Vpředu by měl podle mne sedět jenom řidič, který právě řídí,. Jistě všichni víte, že sedadlo vedle řidiče se i v autě označuje jako sedadlo smrti. O tom, že dost často  je dívka mimo sedadlo a nepřipoutaná, nemusím nikoho přesvědčovat. Oni se v takových autobusech nepřipoutávají ani cestující a taky by měli.

Na mezinárodních linkách má sice stevardka zajištěná dvě volná místa mezi cestujícími, aby si mohla odpočinout, ale jak je vidět, sedává i na průvodcovském sedadle a nehoda se může stát. Je otázkou, jestli by se neměly změnit předpisy tak, aby v takovém vozidle vepředu měl sedadlo jenom řidič a nebyla tam sedadla pro jiné lidi. Ono to ani se sedadlem za řidičem není tak jednoduché, vlastně takové místo snižuje kapacitu pro cestující a tím i jistý zisk podnikatele. Kde tedy bude stevardka sedět? Na sedadle smrti nebo bude ubírat zisk podnikatele? Tady nejde jen o Student Agency, to se týká všech podnikatelů, kteří systém průvodce nebo stevardky využívají nebo využívat budou.

V každém případě by se ovšem vedení těchto firem měla problémem vážně zabývat. Prostředky, které by vynaložily například na odbornou pomoc či expertízy profesionálů v oblasti bezpečnosti práce, by se jistě vrátily. Nebo se snad třeba ve Student Agency domnívají, že zmíněná nehoda trochu neotřásla jejich důvěryhodností?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Krejčík | úterý 30.9.2008 14:00 | karma článku: 15,42 | přečteno: 2114x
  • Další články autora

Karel Krejčík

Máme prezidenta velezrádce

4.3.2013 v 17:10 | Karma: 26,62

Karel Krejčík

Návrat do minulosti

18.9.2010 v 14:09 | Karma: 10,08

Karel Krejčík

To je šetření?

3.9.2010 v 12:58 | Karma: 14,52

Karel Krejčík

Což odložit Kocába?

29.8.2010 v 11:38 | Karma: 33,03