Poplatky ve zdravotnictví - zelená a lidovecká tvořivost

Poplatky ve zdravotnictví fungují necelé čtyři měsíce a už se vyrojilo tolik nápadů na změny až to zaráží. Měnit poplatky nechce jen opozice - od té se to dalo čekat, ale i zeleně lidovecká koalice.

Řadě občanů se nemusí líbit současně platné regulační poplatky, které vlastně platí všichni bez výjimek a pro někoho to opravdu může znamenat finanční zátěž. Ano - když mám na krabičku cigaret nebo na dvě piva - nezbude mi na regulační poplatek u lékaře.

Když se sešli experti stran koalice, asi ministr Julínek nevycházel z údivu, Tolik nápadů a tvořivosti od poslanců asi nečekal. Snad asi každý si přinesl nápady, kterými se chce zalíbit svým voličům a ukázat - jak se o ně za ten nuzný plat, který pobírá (a který chtějí zase razantně zvýšit) - stará.

Co vlastně navrhují zeleno lidovečtí experti:

- osvobodit od poplatků návštěvu praktického lékaře, gynekologa, psychiatra. zubaře a lékaře pro děti a dorost (u koho by se vlastně platilo?)

- zvážit nastavení limitu za rok podle příjmu (to se pojišťovnám bude ukazovat daňové přiznání?)

- limitovat poplatek 60 Kč v nemocnici jen na 28 dní (pak to bude bezplatné), nebo podle přijmu (opět problém zjišťování výše příjmu),

- identifikovat chronicky nemocné (kdo to bude?) a těm poplatky odpustit . Když se budete rok léčit na 1 diagnózu, jste chronicky nemocný (bude pak někdo vůbec zdravý?),

- osvobodit od poplatku děti do 18 let, senior nad 70, obyvatele domovů důchodců, ůstavů sociální péče (promiňte, ale tam pak děti mohou odkládat svoje rodiče!)

- neplatit u akutních případů ne pohotovosti (kdo to rozhodne, vy chodíte na pohotovost, když to není akutní?)

- zpoplatnit jen přímý vstup ke specialistovi.

Dovedl si někdo vlastně představit, jak by to zesložitilo systém, jaký efekt by to mělo? Platil by pak někdo vůbec poplatky? Tak to je tedy zrušme úplně a ČSSD a KSČM bude tlekat.

Neustále se volá po zjednodušení legislativy, ale takováto lidová tvořivost vede k pravému opaku!!!

V čem se nakonec ustoupí - bude to třeba zdrušení poplatků u dětí do 3 let?

Autor: Karel Krejčík | pátek 18.4.2008 9:01 | karma článku: 21,33 | přečteno: 1256x
  • Další články autora

Karel Krejčík

Máme prezidenta velezrádce

4.3.2013 v 17:10 | Karma: 26,62

Karel Krejčík

Návrat do minulosti

18.9.2010 v 14:09 | Karma: 10,08

Karel Krejčík

To je šetření?

3.9.2010 v 12:58 | Karma: 14,52

Karel Krejčík

Což odložit Kocába?

29.8.2010 v 11:38 | Karma: 33,03