Nenažraná Česká televize

Jinak se nedá nápad Česká televize, které všichni - skoro - platíme každý rok přes tisíc korun, nazvat.  Podle něj bychom měli platit poplatek za počítač, který je schopen přijímat TV přes internet.

Dosud podle zákona 348/2005 platíme poplatek - v současnosti 135 Kč měsíčně - "za zařízení technicky způsobilé k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání bez ohledu na způsob příjmu" - tedy i za počítač vybavený televizní kartou, pokud by byl jediným zařízením v domácnosti schopným přijímat TV signál. České televizi tak tečou do rozpočtu miliardy a to jí ještě je umožněno vysílat reklamu, když se s tím původně neuvažovalo (zdůvodněním je digitalizace). Kolik z poplatků dostávají třeba Prima či NOVA? - NIC.

Teď Česká televize přišla s nápadem, že by ráda vybírala poplatky i za počítač, který disponuje připojením na internet a to je v podstatě skoro každý.  Takový návrh tady už před časem byl a uvažovalo se především o právnických osobách. Ty totiž platí poplatek z každého televizního přijímače, který mají.

To už nemluvím o tom, že vlastně každý, kdo je odběratelem elektřiny připojeným k distribuční soustavě, by měl platit, pokud nepředloží čestné prohlášení, že TV přijímač nevlastní.

Jak mi vadí často rozhodování našich poslanců, tak tady, zdá se, zaujímají rozumné stanovisko - označili to za nesmysl a hloupost.

Nevím jak by se k "nápadu" ČT postavily třeba podniky, kde mají desítky a stovky počítačů připojených na internet a musely by tak platit molochu ČT desetitisíce měsíčně.

Za chvilku by si mohla ještě Česká televize vzpomenout, že bude vybírat i poplatek za mobily - s těmi se přece můžeme také připojit k internetu. A ještě lépe - připojení k internetu mají stamilióny či miliarda lidí na Zemi, takže by vlastně všichni měli platit ČT za to, že se na ní mohou dívat - tedy spíše nedívat.

Nezbláznili se v České televizi - mně se zdá, že ano!! A co na to Český rozhlas?

Autor: Karel Krejčík | středa 5.11.2008 17:50 | karma článku: 47,92 | přečteno: 22307x
  • Další články autora

Karel Krejčík

Máme prezidenta velezrádce

4.3.2013 v 17:10 | Karma: 26,62

Karel Krejčík

Návrat do minulosti

18.9.2010 v 14:09 | Karma: 10,08

Karel Krejčík

To je šetření?

3.9.2010 v 12:58 | Karma: 14,52

Karel Krejčík

Což odložit Kocába?

29.8.2010 v 11:38 | Karma: 33,03