Monopol - ČEZ, ČD, ČT, plyn atd.

Monopol je jedna z forem nedokonalé konkurence, při které na straně nabídky existuje pouze jedna nabízející firma. Taková firma si pak může určovat cenu a nabízí méně zboží za vyšší cenu. To je ekonomické teorie a praxe...

Psát o cenách elektrické energie, kde je vlastně monopol ČEZu nebo možná oligopol (v oboru existuje jen velmi málo výrobních nebo distribučních firem) - to nemá smysl, o tom bylo napsáno mnoho a jistě odborněji.  Stačí jen připomenout - ČEZ a Pražská energetika (PRE) plánují nárůst cen elektřiny pro domácnosti o 9,9 %. E.ON od nového roku zdraží dokonce o 16,4 %. 

Obdobní situace je i u plynu, kde sice RWE Transgas ani E.ON zdražování pro příští rok neplánují, ale nevzrostla v minulých letech cena už dosti? A když tak výrazně klesají ceny ropy, nedal by se čekat spíše pokles cen?

České dráhy - od 14.prosince dochází k výraznému zvýšení cen přepravy. Co je k tomu vede - inflace asi ne, ta je sice vyšší, ale určitě ne o tolik, o kolik zvedají ceny přepravy, PHM - ty přece klesají. Jen tak pro zajímavost - automobilky i přes zvyšující se ceny, platy a silnou korunu ceny nezvyšují a když tak nebídnou vyšší kvalitu - to se o přepravě u ČD mluvit nedá - nebo snad máte jiné zkušenosti? Pak České dráhy spíše provokují pořádáním speciálního vlaku do Berlína za 20 tisíc za jízdenku pro zbohatlíky či milionáře - dal by těch 20 tisíc někdo z vás - já ne!

ČT - o tom, že jí vlastně platí každý, ať se dívá na ČT, nebo na NOVU nebo satelit, se toho napsalo už mnoho. To, že chtěla platit i za počítač připojený na internet, kde by se daly sledovat její pořady, také o něčem svědčí. A co se týká navýšení poplatku - to se mělo kompenzovat snížením a odstraněním  reklamy. Nepřipadá mi, že by zmizela (musí se přece pomoci digitalizaci) a až by zmizet měla, tak se jistě najde nějaká výmluva.

Dalším případem je i Česká pošta, která zdraží od nového roku doručování balíků až o deset korun. Třeba u balíků do 2 kg se v roce 2008 zdražilo z 30 na 38 Kč (o 26 %) a od roku 2009 na na 43 Kč (o dalších 13 %). To je inflace?

Psát by se dalo třeba i o vodném a stočném -  tam sice byla před lety cena uměle nízká, ale když v současnosti se s vodou šetří, tak to vlastně vede k jejímu zdražení. A co třeba bankovní poplatky? - atd. atd. 

Prostě firmy, které mají monopol, využívají své postavení a zdražovaly, zdražují a zdražovat budou.

Autor: Karel Krejčík | čtvrtek 11.12.2008 19:15 | karma článku: 28,44 | přečteno: 2014x
  • Další články autora

Karel Krejčík

Máme prezidenta velezrádce

4.3.2013 v 17:10 | Karma: 26,62

Karel Krejčík

Návrat do minulosti

18.9.2010 v 14:09 | Karma: 10,08

Karel Krejčík

To je šetření?

3.9.2010 v 12:58 | Karma: 14,52

Karel Krejčík

Což odložit Kocába?

29.8.2010 v 11:38 | Karma: 33,03