Kdo dostane padáka?

Vypuknou volby - strany - hlavně velká pětka - jdou do nich s velkými ambicemi na straně jedná a s rizikem na straně druhé. Kdo ze stranických lídrů dostane po volbách padáka?

Topolánek  - strana obhajuje 12 hejtmanů a 9 senátorů. Pravděpodobnost, že se podaří obhájit všechny hejtmany je dost mizivá - to u senátorů je to spíše pravděpodobné. Podaří-li se udržet v senátu většinu - tzn. že ODS získá minimálně 9 senátorů - mohla by Topolánka potopit jen katastrofa ve většině krajů - 4 nebo 5 hejtmanů. Pokud jich obhájí tak 7, bude klid a pokud to bude více, bude zase veleben a jeho pozice i přes všechno trable asi posílí.

Paroubek -  strana obhajuje 7 senátorů, pokud nějakého strana přidá a podaří se jí získat alespoň 5 hejtmany (asi v oranžovo rudé koalic)i, bude Paroubek v pohodě - čím více hejtmanů a senátorů, tím lepší. A třeba hejtman ve Středočeském kraji - Rath - tak to by se asi tetelil blahem. Pokud klesne počet senátorů a hejtmani se omezí na 2-3 kusy - bude se pod Paroubkem kývat židle - to už naznačil třeba i na Frekvenci 1 Jandák ("předsednictvo by po neúspěchu v těchto volbách mělo vyvodit důsledky tím, že by mělo položit funkce").

Čunek  - lidovci obhajují 4 senátory a 1 hejtmana. Pokud si pohorší - bude mít Čunek problémy - pokud si polepší, je v pohodě a i přes svoje osobní komplikace se asi udrží dál.

Filip -  strana obhajuje 1 senátora. Jakékoliv navýšení a posílení zastoupení v krajských zastupitelstvech bude jistě hodnoceno kladně. Pouze totální propad v krajských volbách by mohl znamenat pro Filipa problém.

Bursík - asi je v nejlepší situaci, neobhajuje vlastně skoro nic a jak zelení naznačili, jde jim hlavně o posílení v krajích (a tím pádem i více peněz na činnost). Každý senátor by byl úspěchem, je pak ale otázkou, jak bude prosazovat zelenou politiku třeba hudebník Kocáb)

Ostatní - celkem 6 senátorů. Tady se už předvídat nedá, je otázka, za jaká seskupení se kandidáti do senátu a krajských zastupitelstev dostanou a jakou politiku tam budou prosazovat  - levou, pravou, nezávislou?

Za 48 hodin asi budeme chytřejší - nebo ne?

Autor: Karel Krejčík | pátek 17.10.2008 9:35 | karma článku: 12,14 | přečteno: 1284x
  • Další články autora

Karel Krejčík

Máme prezidenta velezrádce

4.3.2013 v 17:10 | Karma: 26,62

Karel Krejčík

Návrat do minulosti

18.9.2010 v 14:09 | Karma: 10,08

Karel Krejčík

To je šetření?

3.9.2010 v 12:58 | Karma: 14,52

Karel Krejčík

Což odložit Kocába?

29.8.2010 v 11:38 | Karma: 33,03