Je Bursík Paroubek 2?

Středeční předsednictvo Zelených rozhodlo čtyřmi hlasy ze sedmi o svolání mimořádného sjezdu strany na 5 - 7. září. Zvítězila tak Bursíkova polovina strany, která chce na sjezdu prosadit svoje plány.

Chce omezit pravomoci republikové rady, která neskáče, tak jak Bursík píská a představuje tak vlastně v malé straně Zelených druhé mocenské centrum. Chce, aby se na sjezdu zvolilo nové předsednictvo (rozuměj bursíkovské) a změnily se stanovy strany (tak, jak to vyhovuje Bursíkovi). Prostě jednota strany (alespoň navenek).

Už i při hlasování o sjezdu se projevilo to, že strana nejde jednotně, proti se postavila Dana Kuchtová, která má obavu, že před sjezdem a na sjezdu se bude prát špinavé stranické prádlo (snad ne Bursíkovy spodky a Kateřininy kalhotky?).

Vypadá to tak, že Bursík chce sjedotit stranu za každou cenu, zabezpečit její jednotné vystupování - aby to nedopadlo tak, jako když poslankyně Zubová a Jakubková vyhrožovaly vystoupením z klubu a kritizovaly jeho činnost a nakonec to vedlo k odchodu Kateřiny Jacques z jejího čela. Připadá mi to, že si Bursík chce potvrdit svoji diktátorskou pozici ve straně (nepřipomíná vám to stranu Velkého Jirky!) a kdo nabude vyšlapovat - bude odejit. Na druhé straně je otázkou, zda názor členské základny na jeho vedení nebude jiný, než si Bursík představuje. Nedovedu si představit, jak od Zelených přebíhají dva poslanci - ať nalevo nebo napravo.

I když - být u korýtka je přece dobré a výnosné - a kompromis ala vlk (Bursík) se nažral a koza (strana nebo Kuchtová) zůstane celá - nakonec zvítězí. O tom  třeba svědčí i vyjádření Bursíka k možnému odchodu Schwarzenberga z vlády - "pokud audit financí Čunka dopadne nepříznivě, není automatické, že  Schwarzenberg (za SZ) odejde z vlády. budou třeba další politická jednání uvnitř koalice" - ono to možná vyšumí a já zůstanu u moci.

Autor: Karel Krejčík | čtvrtek 10.7.2008 10:03 | karma článku: 14,89 | přečteno: 900x
  • Další články autora

Karel Krejčík

Máme prezidenta velezrádce

4.3.2013 v 17:10 | Karma: 26,62

Karel Krejčík

Návrat do minulosti

18.9.2010 v 14:09 | Karma: 10,08

Karel Krejčík

To je šetření?

3.9.2010 v 12:58 | Karma: 14,52

Karel Krejčík

Což odložit Kocába?

29.8.2010 v 11:38 | Karma: 33,03