Doping - existuje nebo ne?

Neuplyne pomalu den, kdy by se nemluvilo o dopingu ve sportu - zvláště, když se koná nějaká významná soutěž, neslyšíme ze sportovních zpráv pomalu jiné slovo. Stojí vůbec sportovci doping za to?

Jak dokazuje pohled zpátky - asi ano. Sláva, peníze, pozornost médií - to vše desítky a stovky sportovců navedli k tomu, aby dopovali.  Je však zajímavé, že existují sporty, které jsou dopingově zprofanované - cyklistika, atletika, kulturistika, vzpírání, lyžování a sporty, kde po dopingu - alespoň v mediích - neštěkne ani pes.

Cyklistika - ta mediálně všemu podle mne vévodí. Stačí připomenout loňskou aféru kolem Ullricha, průběh Tour de France, kdy ještě po roce není vlastně znám vítěz), existenci laboratoře ve Španělsku s krevními konzervami a letošní Giro, série přiznání k dopingu před deseti lety, opakované kontroly cyklistů atd. - uvidíme, jak dopadne letošní Tour.

Atletika -  další průšvihů plný sport - vzpomeňte si na Johnsona, Huntera, Jonesovou, Montgomeryho, Machuru a třeba na atletiku v NDR - z poslední doby třeba Gatlina.

O kulturistice je všeobecné známo, že "bobule" se papaly, papají a papat budou, ale protože tento sport tak mediálně nevyčnívá, moc se o problému nemluví.

Vzpírání, to před lety bylo podobné jako kulturistika, ale mluvilo a trestalo se veřejně víc - vzpomeňte si na případ Zaremba a další - najednou je ticho po pěšině, Zaremba už svého trenéra žalovat nechce - proč asi?

Lyžování -  vzpomeňte si na aféru lyžařů Finska na mistrovství světa (jedna z potrestaných teď vévodí Světovému poháru), ruské lyžařky vracely olympijské medaile. O to více je nutno si vážit Kateřiny Neumannové, která doping odmítla, když jí byl nabízen a ke svým výsledkům se dopracovala jak talentem, tak tréninkovou dřinou.

Existují však sporty, které jsou stejně jako většina výše uvedených provozovány masově - především fotbal, hokej, volejbal, basketbal - a slyšíte u těchto sportů denně o dopingu? NE.

Nemyslím, že by se v těchto sportech nedopovalo, ale buď se to dělá rafinovaněji, nebo se odhalování dopingových hříšníků tak pečlivě nevěnují  Třeba mne odborník v této oblasti přesvědčí o opaku, ale ...

V současné době se mluví o novém zákonu proti dopingu - člověka, který přechovává dopingové látky nebo je prodává, by čekaly až dva roky za mřížemi - ve srovnání s jinými trestnými činy mi to připadá dost tvrdé.

A co ten, který ho užívá - ten trestán nebude. Přikláněl bys se k tomu, že pokud půjde o sportovce v soutěžích, měl by být trest tvrdší než je tomu v současnosti.

Jaký je váš názor - měl by se z dopingu udělat kriminální čin a přitvrdit i po sportovní stránce?

Autor: Karel Krejčík | čtvrtek 12.7.2007 11:43 | karma článku: 7,09 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Karel Krejčík

Máme prezidenta velezrádce

4.3.2013 v 17:10 | Karma: 26,62

Karel Krejčík

Návrat do minulosti

18.9.2010 v 14:09 | Karma: 10,08

Karel Krejčík

To je šetření?

3.9.2010 v 12:58 | Karma: 14,52

Karel Krejčík

Což odložit Kocába?

29.8.2010 v 11:38 | Karma: 33,03