Všichni jsme tvořili herbáře

Já se teď ve tvorbě herbáře angažuji pro vnoučata, byť tato je zatím nepotřebují; dokonce o tom ani neví. Jenže: před rokem a půl u mne zazvonila sousedovic Verunka (tou dobou 6. třída ZŠ), jestli nevím, co je tohle za kytky.

Nesla ukázky.

Už měla vylisované, ale nevěděla co. Nuž ani ode mne a mých dvou knížek (Atlas rostlin; Co tu kvete) se nedověděla. Celkem mne to nepřekvapilo – páč předtím hledala na gúglu a já fakt nemám víc informací než google.

Leč překvapilo mě, že má mít 16 ukázek. Nevzpomínám si, kolik ukázek v herbáři jsem měla mít na základce já; ani nevím, kolik jich měly mít do herbáře mé děti… přesto bych to šacovala tak na 10. A že to ještě spousta kytek rostla v dosahu. A dneska 16 kousků?

Tak jsem už před rokem začala vyrábět herbář vnoučatům. Celkem pět kytek, věděla jsem, které to jsou – ale nevylisovala jsem je ani omylem. Teda vylisovala: všechny byly nějak do rezava. Původně květ modrý (modřenec; „bouřka“), nebo žlutý (mochna) – ve finále fakt všechno zlisovaně zrzavé… takže jsem vyhodila.

Proto jsem na to letos hupla znova – už tři týdny lisuji sněženku. Zatím dost dobrý. Cibulka sice není úplně vyschle vylisovaná, ale listy, stonek a květy nezrezly.

Zato jsem při popisu zjistila jiný problém. Sněžena se jmenuje různě. Byť latinsky je Galanthus nivalis, tak česky je to sněženka podsněžník, nebo sněženka předjarní. A to mám jen z těch svých dvou knížek, co teprvá kdybych gúglovala…

Nemluvím o tom, že za mne i mých dětí stačilo vylisovat stonek s květem; po Verunce už chtěli i kořeny; hele to se fakt lisuje hnusně, najmě když to má – právě jako sněženka – cibuli. A taky měla mít uvedenou lokalitu nálezu…

Vnoučata, nebojte se, mám i fotodokumentaci. Zatím jen té sněženky. Měla by se mi podařit i sedmikráska. Teda až tu vyraší. Takže na vás už je jen 14 kytek.

Čas byste měla mít do 6. třídy, ale radši do toho jděte dřív. Už to lisování je děsný a nemusí se zadařit. Což bude učitelům šumafuk. Prostě množství a termín budou dané.

Autor: Alena Křehotová | pátek 23.3.2018 11:15 | karma článku: 0 | přečteno: 223x