Ti pragocentristi - aneb pane Kamberský, volte slova

Praha a periférie - byl výraz komentátora LN Petra Kamberského, který použil ve vysílání ČT 24 dnes po 15. hodině. V souvislosti se zaměstnaností. Jakože v Praze dobrý a z periférií jezdí za hranice. Tedy za prací.

Tak můžeme být všichni radostní a spokojení. Tedy můžete - možná, snad, asi, řekněme, pravděpodobně, co kdyby - být někteří spokojeni. Já ne.

Ani ne tak kvůli té nezaměstnanosti (to upřesním - na tomhle systému mi nejvíc vadí nezaměstnanost a nemožnost finančně dostupného bydlení), jako - v případě prohlášení pana Kamberského  - ta periférie.

Mám v Praze báječnou přítelkyni Věrču, které i její maminka říkala, že je "staličnaja" - pro ni totiž Pražané nejsou ani ti, co jsou z Modřan. Tedy rození. A její muž Zdeněk mi pravidelně co tři až pět let (podle toho kdy se osobně vidíme) pokládá otázku : Tak jak je u Vás na periférii? A já odpovídám: To víš, na daních jste z nás, vy pragocentristi, vysáli  všechny prachy - ale my se stejně držíme.

A jistěže mám v Praze i další kamarádky (náplavy až před 35 lety naplavené) a příbuzné (přímo rodilé - to by i "staličnaja" Věrka uznala) a teď už skoro 9 let mi tam bydlí 2čata (neb práce tady pro ně nehrozí - tímto zdravím pana Kamberského - za hranice to nemáme daleko, leč možnosti jsou ještě méně příznivé).

A rozlišování na "Praha a periférie" mi nečiní zvláštní problém. Ale přijde mi to od renomovaného komentátora jako fakt neuvážený blábol.

 

Autor: Alena Křehotová | čtvrtek 4.1.2018 15:50 | karma článku: 28,04 | přečteno: 1085x