Sčítání lidu? Už zase? Za 2,5 miliardy a k ničemu?

Tak jsem na netu zaregistrovala, že má být sčítání lidu a Babiš chce, aby ho dělala Česká pošta. Že to za ty 2,5 miliardy zvládne a pošťáci dostanou odměnu. To je snad jediné, s čím souhlasím – totiž že si pošťáci zaslouží odměny.

Pak už se jen divím. Sčítání lidu, domů a bytů se dělá po 10 letech. Poslední bylo na jaře 2011, takže času na další  je hafo.

Pak má být také jednodušší, než to předchozí. Jako v čem? Už to poslední mě „rozveselilo“ svým obsahem.

Nejprve duplikací: bod 1. – rodné číslo; bod. 2. datum narození. To nemluvím o tom, že nemáte dávat údaje, které by se daly zneužít – jako třeba rodné číslo. A že by statistici nedokázali z rodného čísla určit datum narození... to jen když to beru posloupně; za mě tudíž žádné RČ, datum narození stačí.

Pak i tím, že máte vyplněné jméno a příjmení, ale pohlaví si můžete vybrat. Tady bych předeslala, že čeština přechyluje (a čert vem nějaké ty Emy Smetany, které se i tak dají zařadit – páč křestní nezměnily na Emanuel…), takže s předvyplněným jménem a příjmením…, ale inu ano, možná ne. Možná za poslední roky změnily pohlaví, ale jméno nestihly.

Nicméně to následující sčítání má být jednodušší než to předchozí. Jako jednodušší v čem? Míň otázek?

Za 2,5 miliardy, které to má stát, se ptejte, na co chcete. Už v roce 2011 mě naštvalo, že se statistika neptá, jestli mám pračku, ledničku, televizi…na což se o deset let dřív ptala, a tedy je srovnání!!! V roce 2011 stačilo počitadlo a internet. Jenomže co když mi pračka, lednička a televize odešly – nejen morálně, ale i fyzicky – a abych měla aspoň na počitadlo a internet, tak už je nemám?

Hele, co se mě zeptat na placení odpadů? Dvojčata, bydlící v nájemných bytech v Praze, platí odpady v „nájmu“. Ale trvalé bydliště mají tady – čili ho platím za ně rovněž. To nikoho nezajímá (teda kromě mě), zato v posledním sčítání bylo, jestli dojíždíte za prací a kolik času strávíte dojížděním. Mé dcery to zkusily – to dojíždění; proto si našly nájemné byty. Práce tady nehrozila a dojíždění bylo vyčerpávající.

Kdyby statistici stáli za to – (za cokoliv) – zeptali by se: proč dojíždíte za prací. Anebo: proč za prací nedojíždíte. To by ovšem bylo na zpracování náročné.

Zatímco vycházím-li z posledního formuláře na sčítání lidu, s ohledem na to, že má být JEDNODUŠŠÍ, tak navrhuji – nezatahovat nás, lidi, do něho.

Všechno najdete v matrikách úřadů obcí (počet obyvatel, pohlaví, věkové složení, bydliště); v evidenci ČSSZ (vyplácení důchodů, starobních i invalidních, jejich výše, rozložení po republice i věkově; ostatně i vzdělání); v evidencích Úřadu práce (počet nezaměstnaných, věková a i vzdělanostní struktura, stejně jako jestli muž nebo žena)…

Všechno to jsou údaje, s nimiž jsme někdy nějak souhlasili k využití, takže na GDPR netřeba brát spešl ohled.

Takže na tyto údaje není potřeba sčítání ani lidu, natož čehokoli jiného.

A jestli má být to sčítání lidu fakt tak jednoduchý, tak je na houby a jsou to vyhozené 2,5 miliardy.

Autor: Alena Křehotová | neděle 13.5.2018 11:29 | karma článku: 38,48 | přečteno: 2555x