Parlament ČR se vrací před Marii Terezii

„Triviální školy“ zavedené Marií Terezií v druhé polovině 18. st. byly o tom, že děcka povinně docházela do školy učit se číst, psát a počítat. Současná zákonná povinnost „distančního studia“ se k tomu vrací – naši potomci budou 

umět číst, psát a počítat. Páč doma je toho rodič o moc víc nenaučí.

Jsem zásadně proti distančnímu studiu na ZŠ – a skoro to vypadá, že jsem jediná. No rozhodně jsem v tomto směru nedemokraticky menšinová, neb naši zastupitelé v Parlamentu ČR to schválili. Sledovala jsem i diskuzi, že třeba tam bude něco, co mě přesvědčí. Například to, že distanční studium bude časově omezeno – na dobu, kdy rodič doma s děcky jsoucí bude pobírat ošetřovné, resp. bude pobírat ošetřovné celou dobu, co žák bude doma…, že když bude třeba během tří měsíců s děckem doma vícekrát, nepadne kvůli tomu do nezaměstnanosti.

Taky mi je nejasné, jak to bude s těmi počitadly. Jasně dostanou je učitelé, přispěje se jim (teda návrh jsem slyšela, výsledek mi unikl) na internet. Co sociálně slabé rodiny se žáky?

A to mám na mysli zodpovědné socky. Totiž ty, které hned při první příležitosti neprodají propůjčené PC. Při dvou žácích to chce dvě počitadla, wifi jistí připojení, ale čas potřebují oba školou povinní.

Je mi 65 let. Procenta počítám trojčlenkou. Páč za mne kalkulačky nebyly, takže pro mne není ani jednodušší ani lehčí procenta spočítat na kalkulačce telefonu. (Není moc příležitostí, při nichž bych si potřebovala procenta spočítat. Leč uznávám, že umět to je dobře.)

Neumím počítat složené zlomky. Nikdy jsem to nepotřebovala, stejně jako manipulovat s logaritmickým pravítkem, potažmo přepočítávat hektolitry na dekagramy. Když má nejstarší v šesté třídě nevěděla, cože to s nakloněnou rovinou, tak jsem půlhodinu studovala její učebnici fyziky, abych jí to jakžtakž vysvětlila.

Distanční studium? Jo. Za mne jsou bez problémů jazyky, nejen čeština, potažmo i zemák a děják. Matika, fyzika, chemie maximálně do 6. třídy, jinak musím nastudovat sama.

Distanční studium? Když sama nastuduji a dítěti – žáku vysvětlím, no tak do tý školy fakt chodit nemusí. Páč jestli budu víceméně bez peněz doma, když mám dítě na distanci, a ještě ho de facto musím učit, tak tu školu nepotřebuji ani tak, jako za Marie Terezie.

Distanční studium? Pro učitele rozhodně nový zápřah, nemluvě o tom, že „distanční“ je jak o online připojení, tak o písemném vyvedení v přepravkách před školou. Na druhou stranu to znamená, že když rodič se musí postarat o dítě a vysvětlit žákovi učivo, tak ten učitel…co?

Distanční studium? I Marie Terezie pochopila, že víc a kvalitnější práce odvedou vzdělaní jedinci, takže zavedla povinnou školní docházku, když rodiče žáků stejně povinně robotovali.

Distanční studium na základních školách? Odsouhlaseno, uzákoněno; evidentně jsem proti demokratické většině. Což neznamená, že nemám pravdu. Leč inu ano – beru na vědomí.

 

Autor: Alena Křehotová | čtvrtek 20.8.2020 11:51 | karma článku: 25,31 | přečteno: 909x