Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

M48i24l88a20n 59K42e32s27l

28. 10. 2019 0:46

Když někdo týden čte Aktuálně,Idnes premium a Blesk a dovídá se ty hrůzy,které se dějí u nás tak si řekne : Tak zle se u nás neměli lidé za komunismu ani jiného režimu.Zjistíte,že kromě autorů není u nás nikdo schopný.Prezident je senilní trouba,premiér zloděj,členové vlády absolventi pomocné školy atd.(za co stojí senát a parlament nikdo nám nemusí říkat)Co kdy vláda udělala je špatné a co udělá bude ještě horší.Člověk si říká máme se jako nikdy,ale média do nás troubí,že kdyby u moci nebyla tato neschopná partie tak se máme daleko lépe.Lidé dochází k přesvědčení,že nic nemohou ovlivnit,že je zbytečné se o něco zajímat.Tak chtějí žít jako za komoušů- v pondělí se v práci pochlubit,co jsme zvládli udělat na chalupě,co jsme sklidili na zahrádce- v úterý, ve středu a ve čtvrtek něco uděláme-v pátek věnujeme plánování,co na chalupě uděláme,co musíme na sobotu nakoupit.Čistá hlava,žádné starosti.

2 0
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi v tom, že jestli někdo vychází jen z toho, co se doví z médií, tak musí mít příšerný názor na to, jak to tady vypadá. Dokonce naprosto rozdílný názor podle toho, co čte, poslouchá na co kouká.

Je to dokonce zřejmé i ze zdejších komentářů.;-)

0 0
možnosti
JK

J21a30n 11K25a55r48a17s91e32k

27. 10. 2019 22:04

podle Sartra je clovek odsouzen ke svobode. Jestlize prijmeme existencionalni filosofii, tak pak musime konstatovat, ze lide jsou za jakehokoliv systemu svobodni a proto nemuze byt svoboda jako srovnavaci kriterium (pro to to 'lepe') pouzita.

Protoze lide nemaji vesmes filozoficke vzdelani, tak otazku svobody interpretuji napr. jako 'nesmelo se nic rikat' - a zkratkovite to oznacuji jako svobodu projevu.

To samozrejme neni uplen presne pravda (Havel rikal co chtel - a to mohl kazdy) ale zde je asi mysleno, ze kdyz nekdo neco rekne, tak ze ho nezmlati. Je priznacne, ze dnes, kdyz kazdy muze rikat co chce, ale nikoho to nezajima - tak tohle JE povazovano za svobodu.

A i to ze Havla pak trestali neznamena, ze nemel svobodu volby neco rici. Na to , aby to clovek pochopil se musi s tim Sartrem ale zabyvat.

0 1
možnosti
Foto

žádná doba není vysloveně černá nebo bílá. Lidé, kteří k životu nepotřebují svobodu slova, sdružování, cestování, pocit důstojnosti, ale mají rádi životní jistoty - jisté zaměstnání, jistý plat, pocit bezpečí- těmto může socialismus připadat jako báječná doba. Sám mezi ně nepatřím a za získané svobody jsem rád.

0 0
možnosti
AK

Převahu kapitalismu nad socialismem vysvětlíte lidem snadno:

- socialistický Sovětský svaz budoval komunismus a nedokázal si udržet ani ty sféry vlivu, které získal po druhé světové válce a rozpadl se

- Rusko buduje kapitalismus a ovlivňuje dění na celém světě - prezidentské volby v USA i u nás, volby v Rakousku a řadu dalších.

Tak o tom nemůže mít nikdo žádnou pochybnost, že?

1 0
možnosti
JB

J24i91r92i 89B66o90r

27. 10. 2019 18:14

Odpusťte hloupému starci ale nějak jsem nepochopil smysl blogu.A to jsem v té době žil 40 let.Připadá mě to jako obhajování něčeho hnusného.:-/

4 0
možnosti
AK

Nesouhlas s uvedenou otázkou není obhajováním ničeho hnusného.

Ta otázka je podtrh z několika důvodů:

1) ať už byl socialismus jaký chtěl, je pryč a nikdy se nevrátí i kdyby si to přálo 100 % voličů.

2) naprostá většina obyvatel je ráda, že je socialismus pryč, ale současný náš lichvářsko-exekutorsko-mafiánský kapitalismus je příliš neeuforizuje

3) o socialismu nelze říct cokoliv pochvalného (třeba že neexistovala tak rozsáhlá každodenní otravná kriminalita, ty vykradené sklepní kóje, auta, že co není přibité nebo zabetonované zmizí než se ohlédnete atd.), aniž byste se dočkal obvinění, že si přejete návrat starých pořádků

Takže odpověď na uvedenou otázku je jen jedna správná: nebylo.

Těmto typům otázek se říká řečnické otázky.

A chápu, že autorku popuzuje, když je někdo stále pokládá.

3 0
možnosti
AT

O co to bylo snazší za socialismu, o to je to složitější teď. Ekonomiku neodrbete

1 0
možnosti
Foto

Tak proč ji zase kladete? ;-D

2 0
možnosti
Foto

Já se ji naopak - při příležitosti radostných oslav - snažím ukončit.;-)

1 0
možnosti
Foto

Myslím si, že nejlépe toto porovnání vystihl bývalý ministr zdravotnictví Ivan David.

Menší menšina našich občanů se má lépe než za komunistů, většina našich občanů se má přibližně stejně a ta větší menšina se má hůře.

Já s tímto vyjádřením naprosto souhlasím, třebaže jsem většinu svého života prožil před rokem 1989 a po roce 1989 jednoznačně patřím do té menší menšiny našich občanů, která se má lépe než za komunistů.

4 1
možnosti
Foto

Také se mám daleko lépe než za komunistů. Nebrání mi to ovšem kritizovat současné nedostatky a že jich je. Hlavní problém socialismu spočíval v otrocké podřízenosti vůči Moskvě, která nepřipustila, abychom v životní úrovni příliš vyčnívali. Ač byly v každé vsi vepříny a kravíny, tak prodejny s masem zely prázdnotou, protože maso šlo na vývoz do SSSR.

0 0
možnosti
AK

Mne zase nebaví vyprávění o tom, že po 30 letech se máme nejlíp v historii.

V průměru jistě a jsou i ti, kteří se mají tak dobře, jak se jim o tom možná ani nesnilo.

No ale pak je tu ještě 70 tisíc bezdomovců a skoro milion lidí s exekucí na krku.

A o nich bych netvrdil, že se mají tak dobře, jako by se nikdy dřív neměli.

Máme se dobře, ale co z toho je dané jen plynutím času a prací, která byla během toho času vykonána?

Těžko tvrdit, že lidé se měli v roce 1968 (socialismus) hůře než v roce 1938 (kapitalismus).

Tyto roky sice dělí také 30 let, ale kvalita života byla vyšší v roce 1968.

4 5
možnosti
JL

Zrovna ti bezdomovci se maji dnes lepe nez se meli za vlady te "jedine spravne" strany. Nikdo je nezavira, mohou si svobodne jejich bezdomovectvi uzivat a v zime dokonce dostanou vytapene stany a teplou snidani. Kde se jim o tom za casu stoprocentni zamestnanosti, za casu soudruha Hitlera, Gottwalda az po Husaka mohlo zdat.

A ti s exekuci na krku, plati za vlastni hloupost. Stara jednoducha moudrost pravi: nikdy neutracej vic nez vydelas!

7 2
možnosti

"Ale rozhodně nejsem pro nezaměstnanost, bydlení pod mostem a třicetileté splátky za byt 1 : 2".

Zdroj: https://krehotova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=733180

1) Máme nejmenší nezaměstnanost, která dnes víceméně zahrnuje jen nemakačenky

2) Bydlení pod mostem - bydlí tam jen ti, kteří si vybrali možnost být věčně pod parou. Pro většinu ostatních jsou k dispozici ubytovny.

3) Třicetileté splátky na byt - většina bytů za komančů byla nájemních. I když bydlení bylo levné, spousta peněz padla na splátky za předražený nábytek, domácí spotřebiče a auta. Za potraviny dal člověk taky mnohem více než dnes. V našem městě dělá nájem za městský 2-pokojový byt asi 5 tisíc Kč. I kdybych nebral průměrný plat, ale jen plat 25 tis., je to zhruba pětina platu, což je zhruba tolik, kolik dělalo nájemné za stejný byt za komančů. V Praze je bydlení dražší, ale taky jsou tam vyšší platy. Asi tak.:-)

6 0
možnosti
Foto

ad 1) Jo, to jo - už tři roky ze 30.

ad 2) Evidentně netušíte, jak drahé jsou ubytovny a jak vypadají.

ad 3) Jestli tohle opravdu myslíte vážně, pak vskutku nemám odpověď.

0 1
možnosti
JN

Každý z nás byl za vlády komunistů o 30 let mladší než je nyní. Kdyby mi dnes bylo 90, možná by se mi po té době stýskalo.

3 0
možnosti
Foto

Mně se nestýská; jsem na tom + - stejně. Následující slova neberte osobně, leč v rámci diskuze:

Nepřesvědčíte mě o tom, že se tu (konkrétně mám na mysli Mostecko) zlepšilo ovzduší díky tomu, že se nový systém stará líp o lidi. Tady se zlepšilo proto, že spousta průmyslu, která ovzduší znečišťovala, šla do kopru.

Nedokážeme, aspoň tak mi to přijde, hodnotit objektivně.

Furt všechno ode zdi ke zdi. Tak asi tak.

1 1
možnosti