Mě nedostane ani ramadán

Letos jsem pro dovču zvolila mnohá kritéria (a zadala jsem cestovce, aby našla a zajistila), ale destinace - totiž kam - tam nebyla. Šlo o termín, cenu, k ní all in na 10 dní, teplotu moře...a podle toho to dopadlo.

Dovča byla v Emirátech v době ramadánu. Ramadán je takový ten devátý měsíc islámského lunárního kalendáře, který letos vyšel od 06. 05. do 04. 06. V době ramadánu se od úsvitu do západu slunce mj. nesmí na veřejnosti jíst, pít, kouřit, sexovat, žvýkat... Přesněji muslimové to nesmí vůbec a na veřejnosti to nemají rádi.

Na veřejnosti na štěstí znamená, že všude jinde to nemuslimové, jako třeba já, smí. A ono všude jinde zase znamená, že v areálu resortu, kde se na dovče flákáte, se to smí. Je to soukromé resortní místo. Takže popelníky jsem měla na balkóně, u bazénu, u moře, ve venkovní restauračce i venkovním báru - hulila jsem jak jsem zvyklá.

Jen výlet do Dubaje se jevil beznikotýnově. Ale ani Emiráty nejsou jen muslimové. Jsou tam hinduisté a další věřící, jsou tam i bezvěrci - a ti všichni i v době ramadánu používají veřejná prostranství a mají jak potřebu doplnit tekutiny, tak si dát cígo. Což by na veřejnosti neměli.

Tak se najdou místa, kde se "veřejnost " až tak nevyskytuje. Jedno z cigár jsem si dala např. zde:

Jedna z krásných mešit v Dubaji. Já stojím v protější budově, z níž je na mešitu krásný výhled - a dá se tam kouřit; na tajnačku, ale i v ramadánu...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A co teprvá tato "izbička pre fajčárou" na parkovišti muzea současných umění...

Na parkovišti u muzea současného umění - ramadán neramadán, závislost na nikotýnu je furt...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pravda ovšem je, že jinak je v Dubaji co 12 - 15 metrů odpadkový koš s popelníkem. Tedy v té Dubaji, která je "dostavěná", protože jinak je Dubaj jedno velké staveniště plné rozestavěných mrakodrapů a jeřábů... jako celek žádná sláva.

Kromě těch pár světových rekordů - největší panelák, heliport v nejvyšším místě, v obchoďáku veliké mořské akvárium, v druhém obchoďáku lyžařský areál apod. , bude Dubaj báječná až se dostaví - za takových 20 (?) let.

Ale Emiráty jako takové jsou fajn. Teda když zrovna Amíci nevplouvají do Perského zálivu, neb se jim zase demokraticky něco nezdá na Iránu (Iráku, nebo kom to, kdo těží ropu).

 

Autor: Alena Křehotová | neděle 26.5.2019 13:18 | karma článku: 15,04 | přečteno: 726x