Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Málem jsem nepřežila, aneb

Přečetla jsem si na Ona Dnes rozhovor se svojí dcerou, zaslzela jsem (občas to i po těch letech dělám), ale i tak bych o některých skutečnost pokecala ze svého pohledu. Ne že by Ninuš neměla pravdu, jen prostě pár drobností neví.

 

Hned ten kolaps na schodech gymplu – bylo to v týdnu a to předchozí příliš rušný večer nehrozil. Ten mohl být o víkendu. V tejdnu dětičky školou, byť střední, povinné musely být doma ve 22 hodin. Stejně tak následný den, kdy jsem s ní šla k doktorce. Mohla chodit, jen levou nohu za sebou vláčela…a to jsem poznala u manžela, který měl zdravotní problémy v srpnu 1989…a v říjnu mi řekli, že má RS. Pak se to dopracovalo k nádoru v krční míše…načež po 6 letech ochrnutí v nedožitých 44 letech zemřel…

Takže všechny mé dcery se od roku 1990 o svého tátu nějakým způsobem staraly. Přičemž v roce 1990 bylo nejstarší 10 a dvojčatům 6 let. (Mimochodem to starání není jen o tom, že ho krmily, také ho myly, přebalovaly… Ninuška ho např. od svých 6 let holila, pravda elektrickým strojkem…)

Takže když jsem šla s Ninou k obvoďačce a holka za sebou posunovala nohu, hned jsem se vyděsila, páč takhle to začalo u manžela. A tak když doktorka navrhla jakési masáže zad, anebo neurologii, nebylo, co řešit. Neurologie skončila okamžitým odvozem do nemocnice. Jela jsem tam sofort s ní, pak šup tramvají domů, vzít pro ni věci na hospitalizaci a šup MHD zpět.

Když jsem dojela, byla Ninuška už po lumbálce. Nevím, jak moc víte, vo co gou, já jo – dělali ji i manželovi. Na 6lůžáku Ninuška plakala a spolupacientky říkaly NEPLAČ. A já říkala: Jen plakej, uleví se Ti, to napětí  odpláčeš. A dávala jsem jí do pusinky jahody, které jsem koupila (a umyla).

Po lumbálce bylo jasno – tím, že Nina skončila na jipce a tam byl šéfem doktor, který byl před mnoha lety ošetřujícím mého muže. Tak Ninu pro sichra poslal na magnetickou rezonanci. A pak jsme pokecali (s MUDr. Slavíkem) – nádor u hrudní páteře, další v různých částech míchy. A poslal Ninu do Prahy na operaci toho největšího nádoru u hrudní páteře.

Kdybych měla psát o tomto pobytu a svých rozhovorech s lékaři, napíšu tři stránky a budu rozčileně nadávající a neobjektivně hodnotící.

Nejen kvůli tomu, že přednosta neurochirurgie 19leté holce řekl, ať je ráda, že nemá nádory na mozku. (Hele, dneska je má, a Beneši, není třeba Vaší vinou vyděšená víc, než bylo nezbytné?) Taky jí řekl, že další nádory operovat nemá cenu.

Naštěstí jí je v Plzni operovali, a i když to bylo „ o hubu“ (ale to byla ta první operace taky; a tři následné operace během roku nebyly pod 10 hodin každá, teda pokud vím), tak dneska Ninuška ještě furt drandí na vozejku. I když stav se zhoršuje a k vozejku už musí mít elektrické ovládání.

 

Její život od 19 let rozhodně není procházka loukou, posetou fialkami, ale co už – není jediná, není sama a rozhodně je báječná a inspirativní pro spoustu dalších, podobného osudu. Vím to, kdekdo se mi v tomto smyslu ozývá.

Jenže já jsem jen chtěla říct, že i ten život do 19 nebyl pro Ninušku a její sestry žádná brnkačka – jak to, že od 1990 se všechny staraly o tátu, tak to, že když 1996 umřel, byly ještě všechny děti.

Neměly to, holky moje milovaný, snadný. Ale vypořádáváme se s tím všechny, co to dá. A díky všem, kteří nám v tom pomáhají. Zejména pomáhají Nině. Páč to je pomoc i pro nás všechny.

 

P. S. Skeny toho rozhovoru na Ona Dnes:

 

 

 

Autor: Alena Křehotová | středa 12.9.2018 11:47 | karma článku: 28,28 | přečteno: 1189x
  • Další články autora

Alena Křehotová

Třiďte odpad aneb Kolik voličů sníží vládní uhlíkovou stopu...?

Chápu smysl i význam reklamy na třídění odpadu, neb i jím snížíme tzv. uhlíkovou stopu každého z nás. Co nechápu je, že v době snižování uhlíkové stopy i propagandou, kdekdo z vládních činitelů lítá letadlem, a to čím dál, tím víc.

14.1.2024 v 12:23 | Karma: 22,16 | Přečteno: 375x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alena Křehotová

Se sedmdesátkou na krku ze mne bude anarchistka? Kvůli euru?

Anarchismus je ideologie prosazující volnější společenský řád až odstranění státu. Odstranit stát? - Takhle daleko bych fakt nešla. Aléééé současná vláda a její "konsolidační balíček" ve mne vyvolává otázku: je pro fialovou vládu

6.1.2024 v 13:34 | Karma: 36,70 | Přečteno: 1404x | Diskuse| Ekonomika

Alena Křehotová

"Miluju digitalizaci a bankovnictví a Českou poštu"

a v uvozovkách je to proto, že to je sarkasmus. Úplně na zabití mi přijde kompletní digitalizace bankovnictví, to mám pocit, že bude lepší dát si těch pár korun důchodu do matrace, ale s pravidelnými platbami chodit na poštu 2 km

2.11.2023 v 10:06 | Karma: 28,59 | Přečteno: 942x | Diskuse| Společnost

Alena Křehotová

Válka zachránila Válka

Jistěže míním válku na Ukrajině a ministra zdravotnictví. Neumím si totiž představit, že by normální geopolitickou situaci přežil ministr zdravotnictví, který téměř rok, a to měsíc co měsíc, slibuje, že do konce měsíce léky budou.

8.9.2023 v 10:36 | Karma: 31,38 | Přečteno: 624x | Diskuse| Ostatní

Alena Křehotová

Ach jo, ta cigára

Jsem kuřačka; kouřím už 50 let krabičku denně. Začala jsem s menším množstvím, posledních 34 let, neb špatně spím, je to o 3 - 5 cigár nočně víc. Chtěla jsem se přihlásit do toho výzkumu, tuším že loni vyhlášeného, pro nás, hnusné

17.8.2023 v 12:24 | Karma: 40,73 | Přečteno: 5881x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. NEchtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

  • Počet článků 93
  • Celková karma 30,13
  • Průměrná čtenost 2244x
Jsem recesistka, poměrně sarkastická, přesto na všem to lepší hledající (což už mě přestává bavit) ... a už jsem 69 +

Seznam rubrik