I já jsem vykecala vojenské tajemství

Na podzim 1978 jsem ukončila FŽ UK a hned na jaře 1979 jsem vykecala v okresních novinách vojenské tajemství slovy: Kapitán Řezníček z OVS Most předal brancům povolávací rozkaz. Což na předávání se zhruba 50 lidmi někdo řekl.

Někdo to sice veřejně vykecal, ale já byla ta, která to vyžvanila v okresních novinách. Když jsem za to dostávala držkovou, tak jsem s přístupem sobě vlastním pravila: No jo Axel Caesar Springer (to byl - ať už se psal jakkoliv- v té době tiskový magnát v NSR, rozhodně v Bavorsku) se konečně dověděl, že v Mostě je nějakej kapitán a předává brancům povolávací rozkazy.  Touto odpovědí jsem si nijak nepomohla.

Pak jsem mohla vykecat vojenské tajemství na počátku devadesátek. To tady v kulturáku vykládal o odsunu sovětských vojsk Michael Kocáb. Padalo neuvěřitelné množství čísel. Nestíhala jsem psát - hele nějaký byť jen diktafony jsme znali tak z doslechu - tož jsem se po besedě šla zeptat. Zkonkretizovat.

A Kocáb zjistil, že vykecával vojenská tajemství, což mi aspoň rovnou řekl s tím, že se ozve, co uveřejnit lze a co ne. Tímto zdravím Kocába - je to už 30 let, myslíte, že se ozvete s upřesněním údajů? 

A tak ani dnes nevím, co případně a proč jsou utajované, tajné, přísně tajné informace. A když se k nim někdo z okruhu "mám prověrku" dostane, proč je vyžvaní.

Hele já příkladně na sebe vykecám kdeco. Ale i tak je to vocaď až pocaď. A to jde jen o  mne. A je to jistěže bezplatně.

Autor: Alena Křehotová | neděle 25.4.2021 23:17 | karma článku: 20,98 | přečteno: 845x