Týden zástupce

Účastnil jsem se v Klimkovicích jednání pracovní skupiny, kterou svolal ministr životního prostředí k problematice lokálního vytápění a jeho vlivu na životní prostředí.

Ombudsman je konfrontován s touto problematikou jen  v souvislosti s řešením otázky, zda má být   umožněna kontrola toho, co lidé ve svých kamnech spalují, a to kontrola přímo v jejich bydlišti, což je významný zásah do ústavního práva na ochranu obydlí. Zákon o ochraně ovzduší dosud takové kontroly vylučuje.  Jde samozřejmě o lokální problém především v malých obcích, ale nikoliv o problém zanedbatelný: např. v Severomoravském kraji trápí občana problémy životního prostředí hned na druhém místě,  když na prvém místě je otázka nezaměstnanosti.

Zajímavé jsou názory veřejnosti na tento problém, které vyplynuly  z průzkumu veřejného mínění: 87% občanů je ochotno podrobit se takové kontrole ve svém bydlišti, pouze 13% je proti.  Téměř stejné procento občanů si ale myslí, že  tuto problematiku by měly řešit orgány obce, jen menšina si zde přeje zásahy policie nebo jiných státních orgánů.  Mnoha občanům chybí prostředky a dovednosti ke změně dosavadního chování, když i současné, často velmi velkorysé dotace na pořízení ekologičtějšího vytápění jsou i tak pro některé skupiny občanů nedostupné. Jde velmi výrazně nejen o ekologický, ale především sociální problém, a to je třeba, při posuzování tohoto vážného zásahu do ústavního práva na ochranu nedotknutelnosti obydlí, brát v úvahu.  Kontrola sama o sobě nestačí. Musí existovat obecná důvěra veřejnosti v možnost zjednání nápravy  a obecné povědomí o tom, že ochrana zdraví,  kterou by měly kontroly zajistit, je vyšším zájmem nad zájmem na ochranu nedotknutelnosti obydlí. Jinými slovy: že takové kontroly mají opravdu smysl a povedou k nápravě věci.  Nejsem přesvědčen, že toto je v této chvíli naplněno.

Na ombudsmana se obrátilo s individuálními stížnostmi několik občanů města R. se žádostí  o prošetření zásahu městské police proti matce s dítětem v kočárku, který byl podle jejich názoru nepřiměřený a porušoval její práva.  Celý zásah je dostatečně  zdokumentován  kamerou umístěnou na uniformě jednoho z policistů a  videozáznamy i dalších občanů. Jde o  celkem známou událost, které na internetu  byla velmi sledována.

Co je na záznamu vidět? Strážníci přistupují k mladé ženě s kočárkem a upozorňují ji na to, že její pes volně, bez vodítka, pobíhá po silnici, což vyhláška města zakazuje a žádají ji, aby psa  uvázala na vodítko. Žena to zvýšeným hlasem  odmítá s tím, že pes „nikomu nic nedělá“ a žádá, aby ji strážníci nezdržovali, neboť spěchá domů. Policisté žádají předložení  občanského průkazu, neboť mají za to, že došlo ke spáchání přestupku,  což žena odmítá s tím, že jej nemá u sebe a bydlí blízko. Snaží se s kočárkem z místa odjet. Pak nastává situace, která se nemůže líbit nikomu: policisté brání ženě v odjezdu, dítě začne plakat, sbíhají se lidé, přibíhá i otec dítěte, padají nadávky a dochází ke vzájemné strkanici…..

Ombudsman není oprávněn posuzovat chování městské ani jiné policie a  chování strážníků v R. již řeší oprávněné orgány.  Na výsledky tohoto vyšetřování si ombudsman počká.   Přesto však již dnes může vyslovit, jaký videozáznam z celé události by se mu líbil:  strážníci upozorňují ženu,  že její pes pobíhá bez vodítka, žena se omluví a přivolá psa s tím, že již dále bude na vodítku, strážníci se spokojí s domluvou a všichni z místa odcházení.

I věci, které se nám nelíbí, mají své příčiny a často i poškozený může snadno přispět k tomu, aby k zásahu do  jeho chráněných  práv nedocházelo….         

  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Křeček | neděle 2.6.2013 21:40 | karma článku: 4,52 | přečteno: 181x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Romové 2015

11.1.2015 v 10:55 | Karma: 27,81

Stanislav Křeček

Lumpenkavárna a spol.

19.11.2014 v 13:05 | Karma: 24,26

Stanislav Křeček

Jiný Listopad

9.11.2014 v 20:00 | Karma: 11,13