Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

alex hart

22. 11. 2010 18:52
Já tomu nerozumím...

Vážený autore, takže když si koupím bez souhlasu manželky auto, tak je to právně neplatné? Jak neplatné? Znamená to snad, že kupní smlouva od pvopočátku neplatná? Takže to auto patří snad nadále prodejci? A on mi je povinen vrátit peníze? To přeci jistě ne. Já prostě některým vašim výrokům nerozumím.

.

Chápal bych docela dobře, že může nastat problém, že před manželkou zatajím nějaký majetek, který patří do SJM. Ale to lze přeci dneska také. On do té občanky při prodeji větších věcí totiž skoro nikdo pořádně nekouká, nebo dokonce vůbec. Dokonce ani někteří prodejci nemovitostí, ač ti by měli především.

.

Jinak s vámi celkem souhlasím v tom, že John a jemu podobní vymýšlejí ptákoviny bez jakékoliv hlubší znalosti věcí (veřejných). Ale možná byste měl volit trochu srozumitelnější a přesnější formulace, aby to lidi pořádně chápali.  

0 0
možnosti
AH

alex hart

22. 11. 2010 19:01
Re: Já tomu nerozumím...

P.S.

Mnozí si například myslí, že vše vyřeší plná moc. To možná ano, pokud chci dokázat, že tu věc kupujeme oba s manželkou. Pokud naopak chci při nákupu třeba auta manželku zapřít, tak mi plná moc jaksi pomoci nemůže. Pokud bych měl v občance manželku zapsanou a pokud by obchodníci opravdu teno údaj kontrolovali, pak by se dalo zabránit prodejům (nákupům) věcí proti vůli druhého z manželů. Jenže to by třeba autoprodejcům dost poklesly tržby. Oni na to dnes docela dost kašlou. A taky jsem ještě neviděl, že by se do techničáku jako držitel vozidla uváděli manželé. Pokud vím, tak je auto vždy jen na konkrétní osobu, pokud tedy není na firmu.

.

Vím, že u nemovitostí by se mělo povinně zapisovat společné jmění manželů (SJM) a taky vím, že i přesto tomu tak v řadě případů není. Stačí se jen podívat do výpisu z katastru u nějakého většího paneláku.

0 0
možnosti
IH

I-voucH

22. 11. 2010 14:53
další Křečkovina

jak tento člově mohl získat doktorát na právech??? když nezvládá ani elementární základy logiky a dokáže si odporovat v jednom odstavci?

každý jedná sám za sebe. každý kdo uzavírá nějakou smlouvu ji uzavírá sám za sebe. souhlas manžela(ky) nepotřebuje.

pokud uzavře smlouvu mimo rámec běžného spravování SJM, tak je z ní zavázaný pouze sám. smlouva neplatná není. takže kde je ten problém? sám si odpovím, problém je slovní průjem pana křečka.

0 0
možnosti
PD

Glock Mark XI

22. 11. 2010 14:57
Re: další Křečkovina

Mne zarazil autorův nedostatek ve vnímání institutu plné moci. S plnou mocí můžete jednat s berňákem, se soudem (mandátní smlouva s advokátem má znaky plné moci), s policajty (totéž jako se soudem), ... ale dle autora ji nelze použít na uzavření obchodní smlouvy?

Jaká škoda, že na Jiném právu už výroky pana Křečka nechtějí ani komentovat.

0 0
možnosti
PD

Glock Mark XI

22. 11. 2010 14:51
no bože, no

tak prostě sepíší plnou moc, nechají ověřit na matrice a udělají od ní 10 kopií. Pokaždé, když bude jeden z manželů potřebovat, vytasí ověřený originál plné moci a předá kopii této plné moci. Světe div se, takhle to dělá každý podnikatel už dnes.

.

OSTATNĚ MĚ ANI TEĎ NECHTĚJÍ VYDAT NA POŠTĚ BALÍK ZASLANÝ MÉ ŽENĚ, PROTOŽE JÁ JSEM JÁ A NA BALÍKU JE UVEDNA ONA. A žádný občanský průkaz mi nepomůže. Plná moc ano.

.

Vy, vy, vy, vy ADVOKÁTE jeden .....RvRvRv

0 0
možnosti
PD

Glock Mark XI

22. 11. 2010 14:54
Re: no bože, no

A o plných mocích, jejich druzích, platnosti, rozsahu, ... o tom všem klidně můžete napsat příští blog. Jako domácí úkol.

0 0
možnosti
VS

čombák

22. 11. 2010 14:11
"křečka v noční košili" nesnáším ...

 ! Rv

Ovšem, tady mu dávám zcela za pravdu! R^  není a nebylo (ani "Íčko" nic takového nedoasáhlo) nic horího, než radeček jako "ministr" ...Rv ;-( Rv 

0 0
možnosti
Z

zuzanazuzana

22. 11. 2010 13:57
Já bych to ještě doplnil,

že je potřeba aby to bylo jako za komoušů. Pěkný přehled o tom jak kdo se uprdne.Rv

0 0
možnosti
LH

lahab

22. 11. 2010 13:47
Nokrý hadr na hlavu byste potřeboval.

Asi Vás hlavička bolí. Tipnul bych si že jste šlápl na hrábě.

Když jsem kupoval auto tak prodejce pranic nezajímal můj stav, ale pouze moje bonita. Vámi uvedené příklady jsou úplně mimo realitu (ostatně jako většina Vašich socanských názorů). Co třeba odloučená manželství? A hlavně - je to možnost, ne povinnost, záleží na rozhodnutí každého jednotlivého občana, tudíž na tom nevidím nic špatného. Podle Vaší úvahy by se asi měli zakázat prodávat nože, protože by se jimi mohli lidi pořezat.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

22. 11. 2010 13:46
Pročpak by se lidi ženili,

když už to nebudou mít ani v občance a k dokázání svého ženatého stavu budou sebou muset nosit rodný list?

No a o to státu asi jde - aby lidi přestali uzavírat sňatky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik