Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byt pro soudce

V r. 2007 jsem napsal tento článek o soudci J. V., který se nyní má stát předsedou Krajského soudu v Ústí n. Labem. Tak nevím….

            Soudce JUdr. J. V. bydlí v Havlíčkově ulici v Mělníce v bytě, který pro něj pilným snažením obstarali jeho rodiče. Zda se ovšem takovéto snažení nedotýká nejen ctihodnosti, ale bezpochyby i nezávislosti toho, kdo je povolán nestranně prosazovat zákon a hájit práva jiných, stojí bezpochyby za pozornost.   

            Když se totiž matka soudce dr. J. V. stala někdy v polovině devadesátých let vlastnicí domu v Havlíčkově ulici v Mělníce, bylo o osudu manželů N., nájemců bytu v domě, rozhodnuto. Byt se v krátké době stal neobyvatelný. Bylo zastaveno vytápění bytu tím, že majitelka nechala odvézt (!) uhlí nájemců a další ukládání paliva v domě znemožnila, byl přerušen přívod vody do bytu, přerušen odpad, odpojena elektřina a dokonce zazděno okno v kuchyni bytu. Těmito bezohlednými a hrubými zásahy do práv nájemců se zabývala Policie ČR, Okresní hygienická stanice i Městský úřad v Mělníce. Tyto orgány sice vždy konstatovaly vážné závady v bytě – dokonce hygienik nařídil jejich odstranění – ale nakonec to dopadlo tak, jak je to v těchto případech časté: místní orgány nikdy nezakročily proti vlivné rodině místní podnikatelky a jen celé záležitosti nečinně přihlížely. Stejně tak se choval – kdo by se mohl divit? – i okresní soud: o žalobě nájemců na zpřístupnění bytu a odstranění závad v bytě nebylo jednání nikdy ani nařízeno.

            Manželé N., kteří v předmětném bytě bydleli s malým dítětem, neměli za této situace jinou možnost, než neobyvatelný byt opustit. A za této situace se konečně rodině pana soudce naskytla možnost jednoduchého právního řešení celé věci. Byla podána proti nájemcům žaloba na přivolení k výpovědi z nájmu,  neboť majitelka byt potřebuje pro svého syna dr. J. V. s tím, že poskytnutí náhradního bytu  není zapotřebí, neboť nájemci si již  - když jim bydlení v bytě bylo znemožněno – jiné bydlení opatřili sami.

 Zdálo se, že i soudům byla celá záležitost trapná. Krajský soud v Praze několikrát rozsudky soudu prvního stupně, přivolující k výpovědi z nájmu bez náhrady bytu zrušil, objektivně konstatoval,  např. v rozsudku  ve věci 31 Co 192/2004, že v bytě „došlo k odpojení elektřiny, vody, topení apod.“ a  že „ nezbylo žalovaným nic jiného, než aby se přestěhovali do jiného bytu“, ale nakonec oba soudy k výpovědi v r. 2004 přivolily. Manželé N. se museli bez jakékoliv náhrady z bytu vystěhovat a pan soudce se mohl konečně do takto vyklizeného bytu nastěhovat.

            Problém ovšem nastal na podzim r. 2005, když Nejvyšší soud ČR ve věci         26 Cdo 2590/2004 rozsudky Okresního i Krajského soudu, přivolující k výpovědi manželů N. zrušil jako nezákonné, a obnovil tak původní právní stav, kdy se opět manželé N. stali nájemci předmětného bytu.

Člověk by očekával, že soudce, jako osoba ctící právo, za těchto okolností byt uvolní, aby v něm oprávnění nájemci mohli bydlet. Ale nic takového se nestalo. Žádost manželů N. o zpřístupnění bytu byla soudy opět ignorována a soudce JUDr. J. V. dále stále od r. 2005 bydlí v bytě, ke kterému mají, na základě rozsudku Nejvyššího soudu, právo nájmu manželé N. Nemá-li však respekt v právu sám soudce, jak pak lze od něj očekávat zákonná, nebo dokonce spravedlivá rozhodnutí?  

Autor: Stanislav Křeček | úterý 3.6.2014 9:45 | karma článku: 20,08 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Pravoslavný Křeček

Tak jsem se ze sobotního Práva dozvěděl, že navazuji „na trend prosazovaný státem a pravoslavnou církví v Rusku...“.

18.2.2014 v 9:10 | Karma: 15,87 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

O ombudsmanovi viděném z Malé strany

Neměl jsem nikdy moc rád matematiku a nevím zcela přesně co dělá Matematický ustav AV ČR, ale nenapadlo by mne na základě soukromé nechuti požadovat zákazy a zrušení.

2.1.2014 v 18:45 | Karma: 8,43 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Snění o sociálním bydlení.

Souhlasím s tím, že by se polemiky s otištěnými články měly publikovat především tam, kde byly články, se kterým je polemizováno, otištěny. Jistě není povinností žádné redakce polemiku tisknout. Nabídl jsem článek A2, ale bez odezvy. Jelikož však jde o aktuální problematiku, zkusím to zde: Snění o sociálním bydlení.

30.12.2013 v 10:20 | Karma: 7,55 | Přečteno: 629x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Šátky

Kancelář veřejného ochránce práv obdržela v minulých dnech podnět právního zástupce zastupujícího Organizaci pro pomoc uprchlíkům, ve které je požadováno, aby ochránce posoudil, zda ve známé věci dvou studentek Střední Zdravotnické školy nedošlo zákazem nosit ve škole „muslimský šátek“ k diskriminaci z důvodů náboženského vyznání, víry či světového názoru ve smyslu příslušných ustanovení Listiny práv svobod a antidiskriminačního zákona.

4.12.2013 v 14:00 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Švýcarsko, Masaryk a Okamura

Nějak jsem po posledních volbách nabyl dojmu, že mne již nic nemůže překvapit natolik, abych reagoval na slova politiků, ale po včerejším Hyde parku Tomia Okamury nemohu jinak.

6.11.2013 v 8:58 | Karma: 12,34 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá žena rozhazovala před dětmi hlínu. Šlo o vystoupení, hájí ji pořadatel

3. května 2024  10:10

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik