Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byt pro soudce

V r. 2007 jsem napsal tento článek o soudci J. V., který se nyní má stát předsedou Krajského soudu v Ústí n. Labem. Tak nevím….

            Soudce JUdr. J. V. bydlí v Havlíčkově ulici v Mělníce v bytě, který pro něj pilným snažením obstarali jeho rodiče. Zda se ovšem takovéto snažení nedotýká nejen ctihodnosti, ale bezpochyby i nezávislosti toho, kdo je povolán nestranně prosazovat zákon a hájit práva jiných, stojí bezpochyby za pozornost.   

            Když se totiž matka soudce dr. J. V. stala někdy v polovině devadesátých let vlastnicí domu v Havlíčkově ulici v Mělníce, bylo o osudu manželů N., nájemců bytu v domě, rozhodnuto. Byt se v krátké době stal neobyvatelný. Bylo zastaveno vytápění bytu tím, že majitelka nechala odvézt (!) uhlí nájemců a další ukládání paliva v domě znemožnila, byl přerušen přívod vody do bytu, přerušen odpad, odpojena elektřina a dokonce zazděno okno v kuchyni bytu. Těmito bezohlednými a hrubými zásahy do práv nájemců se zabývala Policie ČR, Okresní hygienická stanice i Městský úřad v Mělníce. Tyto orgány sice vždy konstatovaly vážné závady v bytě – dokonce hygienik nařídil jejich odstranění – ale nakonec to dopadlo tak, jak je to v těchto případech časté: místní orgány nikdy nezakročily proti vlivné rodině místní podnikatelky a jen celé záležitosti nečinně přihlížely. Stejně tak se choval – kdo by se mohl divit? – i okresní soud: o žalobě nájemců na zpřístupnění bytu a odstranění závad v bytě nebylo jednání nikdy ani nařízeno.

            Manželé N., kteří v předmětném bytě bydleli s malým dítětem, neměli za této situace jinou možnost, než neobyvatelný byt opustit. A za této situace se konečně rodině pana soudce naskytla možnost jednoduchého právního řešení celé věci. Byla podána proti nájemcům žaloba na přivolení k výpovědi z nájmu,  neboť majitelka byt potřebuje pro svého syna dr. J. V. s tím, že poskytnutí náhradního bytu  není zapotřebí, neboť nájemci si již  - když jim bydlení v bytě bylo znemožněno – jiné bydlení opatřili sami.

 Zdálo se, že i soudům byla celá záležitost trapná. Krajský soud v Praze několikrát rozsudky soudu prvního stupně, přivolující k výpovědi z nájmu bez náhrady bytu zrušil, objektivně konstatoval,  např. v rozsudku  ve věci 31 Co 192/2004, že v bytě „došlo k odpojení elektřiny, vody, topení apod.“ a  že „ nezbylo žalovaným nic jiného, než aby se přestěhovali do jiného bytu“, ale nakonec oba soudy k výpovědi v r. 2004 přivolily. Manželé N. se museli bez jakékoliv náhrady z bytu vystěhovat a pan soudce se mohl konečně do takto vyklizeného bytu nastěhovat.

            Problém ovšem nastal na podzim r. 2005, když Nejvyšší soud ČR ve věci         26 Cdo 2590/2004 rozsudky Okresního i Krajského soudu, přivolující k výpovědi manželů N. zrušil jako nezákonné, a obnovil tak původní právní stav, kdy se opět manželé N. stali nájemci předmětného bytu.

Člověk by očekával, že soudce, jako osoba ctící právo, za těchto okolností byt uvolní, aby v něm oprávnění nájemci mohli bydlet. Ale nic takového se nestalo. Žádost manželů N. o zpřístupnění bytu byla soudy opět ignorována a soudce JUDr. J. V. dále stále od r. 2005 bydlí v bytě, ke kterému mají, na základě rozsudku Nejvyššího soudu, právo nájmu manželé N. Nemá-li však respekt v právu sám soudce, jak pak lze od něj očekávat zákonná, nebo dokonce spravedlivá rozhodnutí?  

Autor: Stanislav Křeček | úterý 3.6.2014 9:45 | karma článku: 20,08 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Ono se toho zase u nás tolik nedělo

Tento, dnes již proslulý výrok naší ministryně spravedlnosti o poměrech v období protektorátu Čechy a Morava, tedy v období druhé světové války, může však být také vyložen ve prospěch českého národa.

7.5.2014 v 8:10 | Karma: 22,70 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Lidská práva na ústupu anebo omyly Romana Jocha

Na portálu Česká pozice se nedávno zajímavě rozepsal Roman Joch o české zahraniční politice v souvislosti s neutuchajícími (a současnými událostmi znovu živenými) diskusemi o šíření lidských práv a demokracie prostřednictvím aktivní zahraniční politiky státu.

24.4.2014 v 21:40 | Karma: 10,89 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Dluhy, advokáti, exekuce

Poslanecká sněmovna projednává v současné době poslanecký návrh novely zákona, podle které by se snížily odměny advokátů v případě vymáhání tzv. bagatelných dlužných částek.

31.3.2014 v 8:30 | Karma: 15,36 | Přečteno: 527x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Jak dál v Ombudsmanově?

Nedávné události v „Ombudsmanově“, jak nazval úřad ombudsmana, neboli Kancelář veřejného ochránce práv, jihočeský hejtman J. Zimola ukázaly, že právní zakotvení této instituce není zcela bezproblémové.

20.3.2014 v 9:50 | Karma: 8,60 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Ubytovny

Tak jsem si dovolil navrhnout, aby jeden z nejhanebnějších kšeftů s chudobou – tedy provozování „ubytoven“ pro lidi, kterým nikdo jinde jiné bydlení neposkytne - převzal stát a začal tak plnit svoje závazky k zajištění přiměřeného bydlení pro všechny, které převzal na základě mezinárodních dohod.

14.3.2014 v 8:55 | Karma: 13,36 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  8:47

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik