Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Barry Goldwater

19. 11. 2007 5:45
Přesně

Mám naprosto stejný pohled na věc jako vy. Námitky proti demokracii ze zemí (z jejich establishmentu a lidí na něm závislých) jako je Čína, Rusko apod. vycházejí z toho, že vědí, že po zavedení demokracie se takovéto násilně sjednocené slepence rozpadnou jako domečky z karet (nebo jako ČSSR). Británie, kde moderní demokracie nastartovala, byla vnitřně soudržná. Žádné HDP k tomu nepotřebovala. V případě USA a dnes EU se demokracie učí vytvářet velké celky, založené na demokratických principech. To mohou stará impéria jistě chápat jako své ohrožení.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

19. 11. 2007 15:34
Ignorujete fakta

Británie byla v okamžiku zavádění demokracie, nejvyspělejší ekonomikou na světě. Navíc si naštěstí ponechali pojistku nedemokratické sněmovny lordů. Což omezuje populistické uplácení voličů. V Rusku by zřejmě z ekonomického hlediska demokracie fungovat mohla. V Číně by to mohl být problém, protože drtivá většina Číňanů se nepodílí na tvorbě sdílených hodnot a demokratické hlasování by je zřejmě vrátilo do komunistického socialismu (rovnost v bídě).

Demokracie je užitečný nástroj, který umožní prosperitu. Je to ovšem nástroj složitý a "náročný na obsluhu".  Když darujete do země, kde nemají silnice a nikdo tam neumí řídit ferrari nebude k ničemu.

0 0
možnosti
OZ

ovoce.zelenina

18. 11. 2007 22:27
Je to sladká

teorie, poznámky čtenářů jsou pravdivé. Svět je na pokraji zkázy, kterou způsobí fatální přelidnění. V přelidněném světě bude nutné zavést krutou diktaturu, jinak vznikne tak masivní chaos, který se někdo určitě pokusí zvládnout  jadernou zbraní. Myšlenky o štěstí, svobodě se dnes hodí, BOHUŽEL, jen na vědecké posty civilizovaných států a těch je málo. Stále hrozivější pronikání zcela chudých a nevzdělaných migrantů do bohatých zemí, tyto země určitě vyvrátí a zničí do základů. To je reálný pohled.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 11. 2007 20:46
trochu to motáte, což lze díky propagandě předpokládat

Demokracie a svoboda jsou zcela odlišné pojmy. Demokracie je systém moci, stejně jako autokracie, případně další formy jako teokracie či diktatura skupiny.

Bohužel převládá ideologický pohled, který nerespektuje technickou stránku věci.

Demokracie není univerzálně aplikovatelná. Pro její stabilitu musí být splněny minimálně dvě základní podmínky: 1)Ekonomika státu ve kterém má být aplikována demokracie musí být dostatečně výkonná (HDP na obyvatele), musí totiž umožnit financovat demokratické instituce, když není splněna stát se zhroutí, protože nezaplatí úřady, soudce, policisty, politiky,...(auto je také příjemnější než kolo, ale když nemáte na benzín, tlačí se hůř) 2)Většina voličů se musí podílet na tvorbě příjmů státu (daně), když budete mít 50% nezaměstnanost, zvolí nezaměstnaní revolucionáře (viz palestina)

0 0
možnosti
RR

rezjir

18. 11. 2007 19:46
Je třeba zpřesnit terminologii

a nemluvit o západní, ale liberální demokracii, která je především a spíše založena na dělbě moci, a teprve v druhé řadě vládě většiny vzešlé z přímého, rovného a tajného hlasování. Ale tento systém nelze exportovat, může sloužit pouze jako model, vzor pro státy ostatní, které se k němu musí dopracovat sami. Pokud bude vyvážen na tancích, střetne se s tendencí národně osvobozeneckého boje za nezávislost a svobodu.

0 0
možnosti