Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tvůj čas, je pouhopouhé prozatím…

Když jsme byli malými dětmi, čas neznamenal vůbec nic. Náctiletí nám připadali staří, a třicetiletí byli pro nás „důchodci“. Vnímali jsme čas jinak. V té době jsme ještě uměli snít.

Když jsme vyrostli, snažili jsme se srovnat se svým věkem. A najednou jsme také byli náctiletí, a za chvíli už dvaceti a vzápětí třicetiletí. Začali jsme čas vnímat jinak. Začali jsme se nechat unášet životem, spousta z nás přestala věřit snům a uvízla v každodenní rutině. Budík, snídaně, sprcha, do práce, do fitka, večeře, chvilka klidu u telky, postel. Naše sny se pomalu někam vytrácely. „Vždyť ten náš život je vlastně dobrý.“ Začali jsme balamutit sami sebe. Ve svém pohodlí, v teple gauče, jsme se vzdali svých dětských snů, svých ideálů, někdy i svých nadějí.

 V určitém momentě života většiny z nás nastane zlom. Na ty, kteří mají stále ještě velké cíle a ideály, koukáme jako na naivní snílky. Vždyť my jsme přeci ti protřelí životem, ti zkušení. Víme, jak to v životě chodí. Víme, že některé věci zkrátka nejdou tak, jak jsme si snili.

Anebo ne? Co když jsme spíš pohodlní, než rozumní? Co když jsme jen usedlí, než protřelí životem? Co když jsme se jen zkrátka ve své pohodlnosti vzdali všeho, za co bychom museli více bojovat, o co bychom se museli doopravdy poprat?

 Dnes jsem mluvila s člověkem, který mi řekl, že by si nejvíce přál být doživotně mladý. Ten „dospělý“ a „rozumný“ člověk, který je ve mně, v prvním momentě reagoval tak, že jsme měla chuť vyhodnotit jeho přání jako naivní. Ale naštěstí jsem se včas zastavila. Naštěstí jsem si včas uvědomila, že jsem to já a jen já, kdo se teď na něj dívá jen úzkou štěrbinou mých klapek na očích. Tentokrát jsem stihla opravdu přemýšlet dříve, než jsem promluvila a reagovala. Protože jsem si vzápětí uvědomila, že už i já patřím do starého železa. Že se moje mysl uzavřela a já odsuzuji ty, kdo ještě mají sny.

 Bylo to jak pohlavek. Jako kdyby mě někdo chytil za ramena a zatřásl se mnou. Došlo mi, že pokud teď budu reagovat tak, jak by reagovala většina mých vrstevníků, můžu právě já být tím posledním, kdo přispěje do sbírky „racionálních“ názorů, které dotyčného připraví o sny. Které ho usměrní do zaběhaných kolejí a on se svých snů vzdá.

 Možná, že jeho sen není splnitelný. Možná. A možná ne. Co já vím. Třeba za 30 let někdo vymyslí technologii, pomocí které budeme moci zůstat stále mladí. Možná, že nebudeme stále mladí, ale budeme si moci vyměnit své opotřebované tělo za nové a naše mysl, naše vzpomínky, naše zkušenosti nám zůstanou. Možná…

 Možné je cokoliv. Ale je důležité, abychom se nevzdávali svých snů, ať jsou sebenaivnější. Když neznáme své cíle, své hodnoty, své sny, je pro nás snazší jít ve vyšlapaných stopách a držet se obecně uznávaných pravidel. Ale kdyby se všichni drželi pouze uznávaných pravidel, asi bychom stále ještě věřili tomu, že je země placatá. Nebo můžeme podpořit sny těch druhých, ať už je hodnotíme jako naivní nebo nesplnitelné. Můžeme jim dát křídla a oni budou moci létat. Protože to mohou být právě oni, kdo změní svět. Protože právě oni mohou být těmi, kdo přijdou třeba s řešením našeho stárnutí a my budeme moci být stále mladí. Možná, že to budou oni, kdo způsobí, že věta „tvůj čas, je pouhopouhé prozatím…“ nebude nadále platná.

Autor: Daniela Kraydlová | středa 28.8.2013 23:09 | karma článku: 13,09 | přečteno: 708x
  • Další články autora

Daniela Kraydlová

Na čem opravdu záleží

Sami si určujeme, co je v našem životě důležité a na čem nám záleží. Pro někoho je to majetek a peníze, pro jiného zdraví a pro dalšího třeba pocit radosti. Není na to žádný vzorec ani návod. Jsme to jen my, kdo rozhoduje.

30.3.2017 v 10:44 | Karma: 18,45 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Více než snesitelná lehkost bytí

Mít lehké bytí. Mít se dobře. Kdo by si to nepřál. Tak proč to tak někdo má a někdo ne? A jak se máte vy? A jak byste se chtěli mít? Máte se dobře anebo je pro vás lehkost bytí nesnesitelná?

29.3.2017 v 17:21 | Karma: 12,21 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Chceme být dospělí, zpruzení páprdové?

To jsme. Alespoň část z nás. Fakt. A pokud jimi nejste, tak se nedejte. Braňte se a pečujte o sebe, svou radost ze života, svou dětskou naivitu a lehkost. Protože je to dar, který si můžete vzít jedině vy sami.

23.3.2017 v 15:11 | Karma: 9,42 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Kterého vlka krmíš?

Podle jednoho indiánského příběhu v sobě každý máme dva vlky, kteří se mezi sebou perou. Jednoho dobrého, laskavého, moudrého a milého. Druhého zlého, protivného, závistivého, podlého. Víš, který z nich ten souboj v tobě vyhraje?

22.3.2017 v 16:26 | Karma: 13,52 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Lék na roztroušenou sklerózu existuje? Takže lék na stáří taky!

Dnes ráno mne zaujal článek, který zněl revolučně a „bombasticky“. Lék na roztroušenou sklerózu existuje! Pokud ano, tak je to stejně skvělé, jako lék na stáří. A budeme moci dle slov Jana Wericha zvolat „Omládli jsme!"

21.3.2017 v 18:13 | Karma: 22,17 | Přečteno: 2121x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1210x
Nebaví mě stát na místě a proto stále něco dělám a vymýšlím. A stále sním a snažím se nějak ten svět zpříjemnit. Někdy úspěšně, někdy méně.

Seznam rubrik