Rozhodnout se

Rozhodování je těžké. Alespoň pro mě. A jak jsem se tak ptala, tak pro spoustu lidí také. Jak by se vám rozhodovala, pokud byste věděli, že se vždy rozhodnete dobře? Tak přesně takový návod pro vás dnes mám. 

Vím, že to zní divně. Ale pokud se nad tím zamyslíte, tak to tak je. Pojďme se na to podívat, jak to celé funguje. To, co nás velmi často paralyzuje je akt rozhodování sám. Ještě před tím, než započne. Pokud se totiž už rozhodneme, tak velmi často prožijeme úlevu a radost. Prostě nám spadne kámen ze srdce. Už je to jednou tak a my už se nemusíme trápit. Takže je to vlastně naše oddalování rozhodnutí, které je nepříjemné a které bolí. Je jasné, že rozhodnutí oddalujeme. Nechceme udělat chybu. Chceme udělat dobré rozhodnutí, kterého nebudeme muset litovat. Ale jak se takové rozhodnutí pozná?

V tom je právě ten háček. Správné rozhodnutí prostě nepoznáte. Dokud ho neuděláte a nezačne se dle něho něco dít, tak nevíte, zda je správné. A ještě hůř – co když právě rozhodnutí, které jste neudělali, bylo ještě správnější. Co když bylo lepší. Ale protože už jste si nějak zvolili, tak jste šli jednou cestou. A jak to vypadá na jiných cestách, to se už nedozvíte. Prostě musíte věřit, že jste si vybrali dobře.

Celé by to takto bylo vlastně docela smutné. Ale nemusí být. Budu-li citovat Shakespeara, tak získám jisté uklidnění. Ten pán totiž napsal: „Věci nejsou dobré či špatné samy o sobě. Dobrými či špatnými je dělá až naše myšlení.“ A tak si vlastně můžeme pomoci. Protože můžeme sami rozhodnout, jak budeme věci vnímat. Ty špatné můžeme vnímat o něco lépe. Nebo dokonce úplně dobře. A v případě rozhodování je to ještě o něco snazší. Pokud se totiž rozhodujeme, děláme to z nějakého důvodu. Logického a smysluplného. Proto můžeme naše uvažování a vybrané možnosti posunout ještě na vyšší úroveň.

Bude nám k tomu stačit jedna věta: „Věř, že ať uděláš cokoliv, bude to mít svůj smysl.“ Pokud si v sobě ponesete víru, že cokoliv uděláte, má opravdu svůj smysl, bude se vám hned mnohem lépe dýchat. A také se budete mnohem snadněji rozhodovat. Ne všechno možná dopadne skvěle, ale poučení je všudy přítomné. A s poučením je spojen lidský růst. A to, že rostete, má smysl. Je to dokonce ta nejdůležitější z věcí. Takže ať už se v životě rozhodnete jakkoliv, bude to rozhodnutí správné. To jediné, co můžete udělat chybně, je nerozhodnout se a bezdůvodně čekat. 

Autor: Daniela Kraydlová | neděle 19.3.2017 18:38 | karma článku: 13,02 | přečteno: 305x