Proč se tak rádi schováváme za Nick?

Každý z nás má jeden či více nicků, které používá. Někomu byl vybrán kamarády – ať už proto, že jméno dotyčného bylo prostě dlouhé nebo pro nějakou charakteristickou vlastnost či dovednost, kterou dotyčný disponuje. Většina z nás si alespoň jeden nick vybrala sama. Je vcelku jedno jaký je, jak nám zní a jak se píše. Podstatné je, jak se ukrytí pod svým nickem chováme. Není to totiž jen pohodlí kratšího slova, které nám nabízí. Je to hlavně úplně nová identita.

V době internetu, kdy se nám celý svět zobrazuje na monitoru v pohodlí domova, nás nikdo nenutí být stále tou samou „nudnou“ osobou. Můžeme si vybrat, jaké jméno chceme na internetu mít, můžeme ke svému jménu přiřadit i fotografii někoho úplně jiného, můžeme být tím, kým chceme. A spousta z nás si změní nejen jméno a tvář ale změní i své chování a vystupování. Vždyť určitá záruka beztrestnosti a anonymity, kterou nám naše nová identita nabízí, nám rozvazuje ruce a umožňuje dělat i to, co bychom v každodenním životě, kde musíme být tím, kým jsme se narodili, nikdy nedělali.

Nechci tvrdit, že když si někdo změní jméno či získá novou identitu třeba právě na internetu, stane se z něj hned kriminálník. To určitě ne. Jen získá možnost dělat to, co by jinak nedělal. Většina komentářů k článkům a názorů vyjádřených například zde na blogu není podepsána plným jménem. Buď se pod názorem objeví pouze iniciály, křestní jméno a nebo nick pisatele. Je hezké kritizovat, když víte, že se nikdo nedozví, že jste to byli právě vy, kdo vykřičel svůj rozezlený názor do světa. Nemluvím už o extrému, kdy se pisatel vyjadřuje vulgárně a nebo přímo osobně napadá autora.

Kapitolou speciální je potom chat. Na chatu používá nick snad každý z nás. A jaképak divoké diskuze se tam rozvíjejí. Jste úspěšný podnikatel, kterého spousta lidí zná? Stačí změna jména, nějaká hezká fotka a nebo jen obrázek a už je z Vás anonym, který může na chatu klidně svádět mladé slečny. A nikdo se to nedozví. Super. Nelíbí se Vám článek, který nějaký redaktor napsal? Honem si vyberte nějaký pěkný nick a můžete mu zvesela vynadat, použít hvězdičky a vulgárně ho otitulovat, prostě co je libo.

Naše nová internetová identita nám dává spoustu šancí a příležitostí. Když čtete diskuze na internetu, najdete spoustu rozzlobených lidí a názorů, spoustu nepřiměřených reakcí a občas až divokých diskuzí. Bylo by tomu tak i v případě, že by se u každého názoru zobrazilo opravdové jméno pisatele a jeho fotografie? Měli byste chuť poslat pana pisatele do …., pokud by věděl, že jste to právě a jedině vy, kdo ho tam posílá? A nebo byste se chvilku zastavili, zamysleli a řekli si, že to vlastně není tak hrozné, že to třeba ani tak nemyslel a že nemá smysl zacházet až tak daleko a posílat ho právě v ona místa?

Internet a s ním spojené užívání nicků je krokem vpřed. Je to vývoj techniky a další stupínek v evoluci. Svět je na dosah a my můžeme být právě tam, kde v danou chvíli chceme. Ale je to opravdu krok vpřed? A nebo je to jen nástroj, který nám dává možnost ukrýt se, udělat krok zpět a chovat se jako necivilizovaná zvířata, která na sebe štěkají, hazí špínu a perou se?

 

 

Autor: Daniela Kraydlová | sobota 15.9.2007 7:42 | karma článku: 28,99 | přečteno: 5954x