Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(Ne)plánované rodičovství

Jaké to je, přivést na svět dítě? Co tomu malému tvorečku můžeme nabídnout? Dokážeme se o něj postarat, dokud je ještě úplně bezbranný? Dokážeme ho vychovat tak, aby našel své místo v životě a aby se mu žilo dobře? A nebo se neuváženě postavíme do role rodiče i v případě, že na ni nejsme připraveni, a budeme doufat, že vše dobře dopadne?

Na otázku zda chci mít děti, která se s přibývajícím věkem začíná objevovat stále častěji, odpovídám pokaždé ne. Není to tak, že bych neměla ráda děti, že bych si neuvědomovala, že zachování lidského rodu je důležité a tak dále. Ale pokud bych jednou měla mít děti, tak s pocitem, že tomu drobečkovi mohu nabídnout opravdu všechno, co by mohl potřebovat. Že se mu budu moci dostatečně věnovat a vychovávat ho bez pomoci chůvy nebo asistentky. Téměř nikdo z tazatelů však mou odpověď nechápe. Většina mi říká, že je to přece tak krásné mít děti… A tak se ptám: Je to moje zaslepenost a nebo jejich nezodpovědnost?

 
Může vůbec v lidském životě nastat moment, kdy si člověk řekne, že už je připravený mít dítě? Asi může. Znám spoustu lidí, kteří se o dítě dlouhou dobu snažili a moc ho chtěli. Ti si tedy na otázku, zda jsou připraveni, museli určitě odpovědět ano. Ale kromě nich je kolem nás i spousta dalších, kteří do toho prostě jen „spadli“ a tak mají děti, protože tomu náhoda tak chtěla. Nikdo se jich neptal, zda se cítí připraveni, zda se budou umět o to maličké postarat.

 
Takových lidí, kteří mají své ratolesti jen díky náhodě, znám také dostatek. Ale musím smutně konstatovat, že většina z nich se k rodičovství nepostavila právě optimálně. Jejich děti jsou velmi často rozmazlené, neukázněné, nevychované a nebo pomalejší. Dítě ve věku 4 let má otevřenou mysl a cokoliv slyší, to bere za vlastní. Pokud má maminka spoustu jiné práce a aktivit, tak se často dítě vlastně vychovává samo. A je evidentní, že ten malý tvor nedokáže rozlišit, co je správné a co ne. Občas to nedovedeme ani my dospělí. A tak bere vše, to zlé i to dobré, a z toho si utváří svůj svět. Netvrdím, že v případě neplánovaného rodičovství je tomu tak pokaždé, ale zalovte ve své paměti a určitě Vás napadne několik Vašich známých či přátel, kteří se dostali do takové situace a jejich děcka nejsou právě zlatíčka.

 
Vychovávat dítě je obrovská zodpovědnost. Výmluvy, že svět je nehostinné místo a děti se spoustu nepěkných věcí naučí od svého okolí, mi přijdou opravdu ubohé. Nechci hodnotit jak velký dopad má na děti jejich okolí (na to jsou tu jiní a povolanější) ale věřím tomu, že dobré dítě dokážou schopní a zodpovědní rodiče vychovat i v tom divokém a drsném světě. Je to tedy jen na nás.

 
Stále ještě nemám odpověď na otázku, zda jsem tak zaslepená a nebo jsou někteří z nás tak nezodpovědní. A právě proto bude moje odpověď stále ne. Ne, nepřivedu na svět dítě, když nemám jistotu, že by z něj vyrostl plnohodnotný člen společnosti. Ne, nebudu rodičem, který nemůže svému dítěti nabídnout odpovídající zázemí. Ne, nebudu matkou, co by mohla jednou litovat, že má dítě.

 
Zbývá ještě poslední ne, to nejdůležitější. Takže: Ne, nebudu Vás nikdy soudit za to, že máte děti. Nemám na to právo. A rozhodnutí mít je, je vždy na Vás samých. Jen Vás žádám, nesuďte vy mě. Za to, že je nemám.

Autor: Daniela Kraydlová | čtvrtek 30.8.2007 7:46 | karma článku: 15,06 | přečteno: 1453x
  • Další články autora

Daniela Kraydlová

Na čem opravdu záleží

Sami si určujeme, co je v našem životě důležité a na čem nám záleží. Pro někoho je to majetek a peníze, pro jiného zdraví a pro dalšího třeba pocit radosti. Není na to žádný vzorec ani návod. Jsme to jen my, kdo rozhoduje.

30.3.2017 v 10:44 | Karma: 18,45 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Více než snesitelná lehkost bytí

Mít lehké bytí. Mít se dobře. Kdo by si to nepřál. Tak proč to tak někdo má a někdo ne? A jak se máte vy? A jak byste se chtěli mít? Máte se dobře anebo je pro vás lehkost bytí nesnesitelná?

29.3.2017 v 17:21 | Karma: 12,21 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Chceme být dospělí, zpruzení páprdové?

To jsme. Alespoň část z nás. Fakt. A pokud jimi nejste, tak se nedejte. Braňte se a pečujte o sebe, svou radost ze života, svou dětskou naivitu a lehkost. Protože je to dar, který si můžete vzít jedině vy sami.

23.3.2017 v 15:11 | Karma: 9,42 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Kterého vlka krmíš?

Podle jednoho indiánského příběhu v sobě každý máme dva vlky, kteří se mezi sebou perou. Jednoho dobrého, laskavého, moudrého a milého. Druhého zlého, protivného, závistivého, podlého. Víš, který z nich ten souboj v tobě vyhraje?

22.3.2017 v 16:26 | Karma: 13,52 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Lék na roztroušenou sklerózu existuje? Takže lék na stáří taky!

Dnes ráno mne zaujal článek, který zněl revolučně a „bombasticky“. Lék na roztroušenou sklerózu existuje! Pokud ano, tak je to stejně skvělé, jako lék na stáří. A budeme moci dle slov Jana Wericha zvolat „Omládli jsme!"

21.3.2017 v 18:13 | Karma: 22,17 | Přečteno: 2124x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1210x
Nebaví mě stát na místě a proto stále něco dělám a vymýšlím. A stále sním a snažím se nějak ten svět zpříjemnit. Někdy úspěšně, někdy méně.

Seznam rubrik