Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jizvy – na těle a na duši

Nedávno jsem se řízla při vaření. Běžná věc. Řízla jsem se povrchově, mělce. Ale docela „dlouze“ – pěkných 5 centimetrů. V podstatě nic hrozného. Jen to místo. Řízla jsem se na dlani. 

Nikdy by mě nenapadlo, jak takové obyčejné povrchové zranění může otravovat. Neuvěřitelně. A na tisíc způsobů. Nejen, že to chvilku bolelo. To by mi vlastně nevadilo. Ale ono to nešlo nijak zalepit. A vázat si obvaz, to se mi kvůli takové banalitě nechtělo. Raději se vyhnu zvídavým dotazům, co se mi stalo. Ono totiž náplasti si lidé ani nevšimnou, ale pokud máte dlaň v obvaze, to už pozornost přitáhne.

A tak jsem statečně krvácela. Pokaždé, když jsem se o něco nešikovně rýpla nebo opřela, zůstala za mnou stopa. A proto jsem začala být opatrnější – jak na sebe tak na to, kam kladu své ruce. Protože rozhodně ne všude chcete nechat svůj otisk. Je to vlastně hodně podobné lidem a vztahům mezi nimi. Pohybujeme se v prostředí lidí a necháváme za sebou svůj otisk. Občas dost neuváženě. Občas omylem. Někdy dokonce otisk ani časem nezmizí a na duši člověka, u něhož jsme ho zanechali, zůstane navěky. A jaký bude, to záleží jen na nás. Dobrý, který potěší. Nebo špatný, který zabolí. Možná, kdybychom měli neustále více času o tom přemýšlet, byli bychom pozornější k tomu, jaké stopy za sebou necháváme.

Moje zranění se s postupujícími dny snažilo zavřít a zahojit. Ale právě kvůli tomu nešťastnému místu, dlani, se mu to moc nevedlo. Můj organismus vyvíjel všechnu energii pro to, aby se rána zacelila. Ale každý nevhodný pohyb ji znovu otevřel a znovu krvácela. A tak stále dokola. Ale i navzdory mé neuvěřitelné schopnosti kazit přírodě a mému tělu léčivé schopnosti neopatrnou aktivitou, se rána pomalu hojila. Kousek po kousku. Až jsem se po pár dnech při řízení auta přistihla, že si prohlížím dlaň, cítím lehké pnutí, a uvědomuji si, že i navzdory nepřízni osudu se moje ruka už téměř zahojila. A také si uvědomuji, jak jsem byla hloupá, že jsem se o své zranění lépe nepostarala, nezalepila nebo nezavázala, a rána mohla být zahojená už dávno. No co, zpět to nevezmu.

Stejně tak to je i s naší duší. Musí unést spoustu ran. A některé se hojí pomalu. Stále jako by jim něco bránilo se zacelit a uzavřít. Jako by to mělo trvat věčnost. A přesto, léčivá síla času a přírody je mocnější a nakonec zvítězí. A rány se zavřou a přestanou krvácet. Zůstane jizva. Viditelná, ale i ta bude postupně mizet. Nezmizí dokonale a některé jizvy si s sebou poneseme navěky. Ale bolest zmizí.

Pokud se ve vašem životě děje něco, co vás zraňuje, nevěřte tomu, že to tak musí být navěky. Možná to trvá dlouho. A možná to moc bolí. Ale u většiny ran je naděje na uzdravení. A postupně se zavřou a zůstanou jen jizvy. A pokud máte kolem sebe někoho, kdo by vám na vaši ránu dal náplast nebo ji zavázal, požádejte ho o pomoc. Možná to můžete vnímat jako slabost, ale požádat o pomoc chce odvahu. A vaše rány se díky tomu budou rychleji hojit. A jizvy, jako němé připomínky a poučení, vám zůstanou. Abyste vždy pamatovali na to, čím jste si prošli.

Autor: Daniela Kraydlová | středa 15.3.2017 10:22 | karma článku: 12,37 | přečteno: 206x
  • Další články autora

Daniela Kraydlová

Na čem opravdu záleží

Sami si určujeme, co je v našem životě důležité a na čem nám záleží. Pro někoho je to majetek a peníze, pro jiného zdraví a pro dalšího třeba pocit radosti. Není na to žádný vzorec ani návod. Jsme to jen my, kdo rozhoduje.

30.3.2017 v 10:44 | Karma: 18,45 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Více než snesitelná lehkost bytí

Mít lehké bytí. Mít se dobře. Kdo by si to nepřál. Tak proč to tak někdo má a někdo ne? A jak se máte vy? A jak byste se chtěli mít? Máte se dobře anebo je pro vás lehkost bytí nesnesitelná?

29.3.2017 v 17:21 | Karma: 12,21 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Chceme být dospělí, zpruzení páprdové?

To jsme. Alespoň část z nás. Fakt. A pokud jimi nejste, tak se nedejte. Braňte se a pečujte o sebe, svou radost ze života, svou dětskou naivitu a lehkost. Protože je to dar, který si můžete vzít jedině vy sami.

23.3.2017 v 15:11 | Karma: 9,42 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Kterého vlka krmíš?

Podle jednoho indiánského příběhu v sobě každý máme dva vlky, kteří se mezi sebou perou. Jednoho dobrého, laskavého, moudrého a milého. Druhého zlého, protivného, závistivého, podlého. Víš, který z nich ten souboj v tobě vyhraje?

22.3.2017 v 16:26 | Karma: 13,52 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Lék na roztroušenou sklerózu existuje? Takže lék na stáří taky!

Dnes ráno mne zaujal článek, který zněl revolučně a „bombasticky“. Lék na roztroušenou sklerózu existuje! Pokud ano, tak je to stejně skvělé, jako lék na stáří. A budeme moci dle slov Jana Wericha zvolat „Omládli jsme!"

21.3.2017 v 18:13 | Karma: 22,17 | Přečteno: 2121x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1210x
Nebaví mě stát na místě a proto stále něco dělám a vymýšlím. A stále sním a snažím se nějak ten svět zpříjemnit. Někdy úspěšně, někdy méně.

Seznam rubrik