Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cíl versus pohodlnost aneb člověk je od přírody líný tvor

    Mám spoustu plánů. Některé jsou velké, některé menší. Schovávám si je v hlavě, hraji si s nimi, přemýšlím, uvažuji. Ale když dojde na realizaci, narážím neustále na nějaké problémy a potíže, ať už opravdové nebo ty imaginární, které jsem si vymyslela a které mi teď při realizaci překážejí. Největší překážkou je ale lenost a pohodlnost, která se schovává uvnitř, tam někde ve mně, a asi v každém z nás.

    Nevím kolik z nás se řídí úslovím „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek“. Já to prostě neumím. Vždy se objeví něco jiného, nějaký jiný program, který je zábavnější, lehčí, méně únavný, který nabízí prostor pro mou lenost. Také jste si už tolikrát řekli: Dnes to udělám, dnes to dokončím! A potom jste najednou nutně museli jít do kina na film, na který se chystáte už 14 dní? Nebo jste měli neodbytné nutkání dočíst tu knížku, co máte rozečtenou už půl roku? Takže jste TO zase nedokončili, zase neudělali. A tak se často stává, že se z krásného plánu stane jen mlhavý sen a zase se vrátí zpět do imaginárního šuplíčku v naší hlavě, kde se na něj bude opět chvíli prášit. Prostě jste místo výše uvedeného úsloví použili jeho zlého bratříčka „Co můžeš udělat dnes, odlož na pozítří a máš dva dny volna“.

    A kde je tedy ta potíž, ta nepřekonatelná překážka, která nás neustále oddaluje od realizace našich úžasných myšlenek? Čím to může být, že se nám najednou nechce dělat vůbec nic, když jsme si to ráno všechno tak pěkně naplánovali?

    Chytří páni lékaři a další odborníci tvrdí, že je třeba se patřičně motivovat. No nevím. Mám pocit, že se motivuji dostatečně. Za spoustou mých nápadů se ve finále skrývá větší pohoda, lepší životní situace, no i ty peníze tam jsou, abych už se o nic nemusela starat. Takže motivace by tu byla. Vždyť představa mé maličkosti, která nemusí vstávat brzy ráno, aby si vydělala na chléb náš vezdejší, a místo toho se vyhřívá na prosluněné pláži, ovívaná lehkým vánkem a s koktejlem v ruce, je motivující více než dost. Vidím to v živých barvách a ten obrázek si hýčkám.

    Nebo je to snad plánováním? Jsem „diářový typ“ a tak si píšu. Dělám si poznámky o věcech důležitých a nutných, ale i o těch menších, které bych ráda zvládla, udělala a zrealizovala tak, abych se alespoň přiblížila té pláži, která mě na konci čeká. Podle doporučení specialistů si body do diáře nejen píšu, ale i odškrtávám, barevně označuji, podtrhávám, kroužkuji a dělám s nimi spoustu dalších neuvěřitelných úprav. Ale zdá se, že ani to mi nepomáhá k tomu, aby mé unavené nožky už omývalo tropické moře.

    A pak najednou přijde den, kdy všechno neklape tak, jak by mělo, a i ten můj „chlebíček“ je v ohrožení. Náhle zmizí jistota, že budu mít alespoň na večeři ve slušné restauraci, když už ne na skvělý koktejl na pobřeží. A to je vám najednou akce. Přestane záležet na tom, co jsem si napsala do diáře. Zmizí potřeba motivace. A stejně to všechno jde. Stejně se problém nakonec vyřeší, všechno dobře dopadne a já zase můžu v klidu a pokoji počítat s tou každodenní kůrkou do úst. Protože tady mi šlo o holou existenci a tak jsem zkrátka bojovala. To je totiž ta nejlepší motivace, která na nás lidstvo doopravdy zabírá. Prostě další moudré úsloví, které se osvědčilo. Ono totiž „Když nejde o život, jde o….“

    O život mi asi neustále nepůjde, tedy alespoň doufám. Ale už teď vím, že si ty své války se sny, motivací a diářem povedu i nadále. Nu což, prostě to budu zkoušet. Ale tam někde hluboko v podvědomí se přesto přese všechno bude neustále ozývat ten tichý hlásek, který mi bude připomínat, že teď o život nejde, tak proč se stresovat. No jo, člověk je od přírody líný tvor.

Autor: Daniela Kraydlová | úterý 28.8.2007 6:14 | karma článku: 13,34 | přečteno: 663x
  • Další články autora

Daniela Kraydlová

Na čem opravdu záleží

Sami si určujeme, co je v našem životě důležité a na čem nám záleží. Pro někoho je to majetek a peníze, pro jiného zdraví a pro dalšího třeba pocit radosti. Není na to žádný vzorec ani návod. Jsme to jen my, kdo rozhoduje.

30.3.2017 v 10:44 | Karma: 18,45 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Více než snesitelná lehkost bytí

Mít lehké bytí. Mít se dobře. Kdo by si to nepřál. Tak proč to tak někdo má a někdo ne? A jak se máte vy? A jak byste se chtěli mít? Máte se dobře anebo je pro vás lehkost bytí nesnesitelná?

29.3.2017 v 17:21 | Karma: 12,21 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Chceme být dospělí, zpruzení páprdové?

To jsme. Alespoň část z nás. Fakt. A pokud jimi nejste, tak se nedejte. Braňte se a pečujte o sebe, svou radost ze života, svou dětskou naivitu a lehkost. Protože je to dar, který si můžete vzít jedině vy sami.

23.3.2017 v 15:11 | Karma: 9,42 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Kterého vlka krmíš?

Podle jednoho indiánského příběhu v sobě každý máme dva vlky, kteří se mezi sebou perou. Jednoho dobrého, laskavého, moudrého a milého. Druhého zlého, protivného, závistivého, podlého. Víš, který z nich ten souboj v tobě vyhraje?

22.3.2017 v 16:26 | Karma: 13,52 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Lék na roztroušenou sklerózu existuje? Takže lék na stáří taky!

Dnes ráno mne zaujal článek, který zněl revolučně a „bombasticky“. Lék na roztroušenou sklerózu existuje! Pokud ano, tak je to stejně skvělé, jako lék na stáří. A budeme moci dle slov Jana Wericha zvolat „Omládli jsme!"

21.3.2017 v 18:13 | Karma: 22,17 | Přečteno: 2124x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1210x
Nebaví mě stát na místě a proto stále něco dělám a vymýšlím. A stále sním a snažím se nějak ten svět zpříjemnit. Někdy úspěšně, někdy méně.

Seznam rubrik