Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
I

Ilja.Kraval

2. 2. 2010 23:01
pro 5alfa - důchody v ČR

prohlédněte si tuto zajímavou tabulku:

http://www.finance.cz/duchody-a-penze/informace/duchodovy-system/zahranici-2/

a porovnejte si čistý náhradový poměr pro jednotlivé násobky platu u nás a ve Finsku. Všimněte si, že u nízkopříjmových (tj. 0,5 násobek platu) je u nás důchod 95 procent, ve Finsku 73 %, u průměrného platu je to přibližně stejné (okolo 60-70 procent) a u "vysokých" příjmů (1,5 a 2 platu) je u nás poměr 49 a 41 procent, kdežto ve Finsku 63 a 64 procent. My tedy máme oproti Finsku důchody silně "degresivní", tj. ti s vyššími platy dostávají oproti Finsku v poměru o mnoho méně. Ve Finsku jsou důchody takřka ve stálém poměru pro všechny kategorie platů od 0,5 násobku až po 2násobek platu. :-)

0 0
možnosti
JN

5alfa

2. 2. 2010 23:25
Re: pro 5alfa - důchody v ČR

Myslím, že to nějak interpretujete blbě. Já tomu moc nerozumím. Ale co s tím, když je tam 107 a nebo 113, to jsou taky procenta? 8-o

Zkuste mi vysvětlit třena Maďarsko a průměrným čistým platem třeba 800EUR, ať se to dobře počítá.

Maďarsko95,494,395,4105,599,299,2

0 0
možnosti
ZK

SID09

2. 2. 2010 1:06
Co vlastně chcete ?

Chcete zvýšit daně plošně všem a tím zajistit inkaso státu, který ty peníze rozhází na nesmlsné věci ? Flintami počínaje a Open Cardy konče ?  Spotřeba JE VÍCE MÉNĚ KONSTATNÍ a jí se, obouvá, pije, kouří, jezdí k benzinkám skoro pořád stejně. Tam zvýšením sazby výpadek daní skutečně nahradíte. Bohužel tím ještě víc ožebračíte ty nízkopříjmové skupiny. Kdežto ti skuteční pracháči si své peníze vyperou v daňových rájích a stát od nich neuvidí na přímých daních ani kačku, maximálně tak ve spotřební dani, kterou utratí v ČR. Všiml jste si, že i ten dělník s minimální mzdou odvádí tomuto státu daně z příjmu, sociální, zdravotní zabezp. Přes firmu zaregistrovanou v daňovém ráji ( stačí cca 50 tis Kč / rok ) se této povinnosti ( platit tomuto státu daně) snadno vyhnu, případně své platby výrazně snížím a ušetřené nezdaněné prostředky vložím na nákup politiků, nemovitostí v zahraničí, nové investiční podíly v ČR ...... Tak je to správné ? 

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

2. 2. 2010 9:56
Re: Co vlastně chcete ?

To je blbost, sorry. Pokud nějaký pracháč vypere prachy v daňovém ráji, tak z těch peněz primárně neuvidíme ani korunu tady v ČR, protože ho jaksi jakákoli daň z příjmu netrápí. Takže logičtější by bylo zdražit mu spotřebu, nemyslíte?

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

2. 2. 2010 0:07
Já bych ty nepřímý daně

zrušil úplně, tedy podle toho, co tady čtu. Jenom mám pocit, že pak už bychom se na to opravdu mohli vykvajznout a jít cvrnkat kuličky. Bože, ty levicový makovičky jsou fakt chytrolíni, fakt že jo......8-o

Iljo - nejseš trochu naivní, snažit se jim vysvětlit, že jedna věc je, jak zajistit výběr daní a druhá, jak to "sociálně přerozdělit"? Myslíš, že se to vůbec dá? ;-)

P. S. Jediné riziko, které z vyššího zdanění spotřeby vyplývá, je stav, kdy se část realizované spotřeby přesune tam, kde je spotřeba zdaňována málo (a vysoko příjmy) a příjmy se zdaňují doma, kde se budou zdaňovat taky málo. Ale věřím, že i to je vyčíslitelné a řešitelné.....

0 0
možnosti
VH

Totedyne

1. 2. 2010 18:47
Škoda, že nejde dát antikarma.

Nepřímé daně, hlavně u položek, které jsou základní lidskou potřebou, jsou skutečně asociální. Chudší lidé mají jiný spotřební koš, než bohatí.

Neměl by se spíš autor zamyslet, co udělat, aby výpadek z jednotlivých daní se snížil, než přenášením dańové zátěže na lidi, jejichž spotřební koš obsahuje velké % jídla a bydlení (Hloupým odeesákům je nutno vysvětlit, že to vysoké % není z důvodu vysoké spotřeby jídla a bydlení, ale z důvodu nízkého základu = příjmu). 

Důsledkem krize není jen rekordní státní deficit, důsledkem je i růst nezaměstnanosti. Návrhy ČSSD působí proti oběma navzájem propojeným důsledkům.

0 0
možnosti
I

Ilja.Kraval

1. 2. 2010 19:11
Re: Škoda, že nejde dát antikarma.

chápu váš názor, protože vychází ze všeobecného socialistického klišé. Zkusil jste se někdy zamyslet nad tím, že by sociálno bylo zvlášť a nešahalo by do ekonomiky a do jakéhokoliv zdanění? Že by sociálno bylo adresné tomu, kdo to opravdu potřebuje a pracovalo tak mimo ekonomiku?  Že by daňová soustava byla opravdu jednoduchá a sloužila k jednotnému výběru a nebyla "rádoby sociální", ale rovná (třebas DPH) a celá složitost pomoci se dala až do sociálna? Nejsem proti tomu, aby sociálně slabí, kteří za svou pozici nemohou, dostávali pomoc od státu. Ale ne celoplošně a přes daně, ale adresně. 

A navíc - k té tabulce, kde výpadek DPH je takřka nula, nemáte nic? To opravdu nepovažujete stabilitu příjmu za argument?     

  

0 0
možnosti
RR

rezjir

1. 2. 2010 18:24
podle mého názoru si odporujete

Na jedné straně tvrdíte, že na příjmy státního rozpočtu nebude mít vyšší zdanění firem žádný pozitivní vliv. Tedy tam kde nic není, ani smrt nebere.

Tak proč vám potom vadí,že ta socdem nasadí vyšší procento, když stejně se víc nevybere? V tom případě je úplně jedno, zda je daňová sazba 50-30-15%, na chování firem to nemůže mít žádný vliv. Vlk, tedy sociálně demokratický volič se nažere, a koza zůstane celá.

0 0
možnosti
I

Ilja.Kraval

1. 2. 2010 18:27
Re: podle mého názoru si odporujete

Jestli máte na mysli zdanění firem, tak daň 50 nebo 30 nebo 15 bude mít na chování firmy opravdu velmi velký vliv, věřte mi.

Například při 50% už ji v ČR nenajdete a bude působit odjinud.  A je to velmi jednoduché: http://www.danovyraj.cz/

0 0
možnosti
I

Ilja.Kraval

1. 2. 2010 17:19
pro pana darocka

http://www.revuepolitika.cz/clanky/401/sazby-dph-a-socialni-politika-statu

tento můj článek je z roku 2006.  :-)

0 0
možnosti
D

da.rock

1. 2. 2010 17:27
Re: pro pana darocka

Budete se divit, ale já s tím souhlasím. Tohle všechno jsou rizika nepřímých daní.

Proto (spolu s Miltonem Friedmanem) říkám - nepřímé daně? Zrušit!

0 0
možnosti
M

marav

1. 2. 2010 16:29
da.rocku - vy jste opravdu k smíchu

opravdu nezapřete trapného levicoida- ta snaha jak sám sebe ubezpečujete , že mne hrozn štvete - jste k popukání. To vám opravdu nedochází že mám z vaší neschopnosti argumentace a z vaší neznalosti srandu ? Vždyť vy nejste schopen odpovědět na jedinou otázku, ani vysvětlit a zdůvodnit argumenty jediný váš názor. A to by mne mělo zlobit, abych "brunátněl" ? Človíčku- neztrapňujte se víc než musíte ;-)

0 0
možnosti
D

da.rock

1. 2. 2010 16:34
Re: da.rocku - vy jste opravdu k smíchu

Líbí se mi, jak umíte diskutovat k věci. Autor článku vaši snahu jistě ocení.

0 0
možnosti
M

MORAK

1. 2. 2010 16:24
Nesedí mi součet, jinak souhlasím.

[>-]

0 0
možnosti
I

Ilja.Kraval

1. 2. 2010 17:16
Re: Nesedí mi součet, jinak souhlasím.

http://www.zavedenieura.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/tiskove_zpravy_52302.html

není tam vše, další takové jako clo apod. :-)

0 0
možnosti
AT

Antek

1. 2. 2010 16:19
Daně

Jsem trochu skeptik a myslím si,že i kdybychom dělali zadarmo-jenom na daně,tak by to bylo stejně málo.Určitě by se našel způsob,jak je vytunelovat.Proč například máme nedražší kilometr dálnice?Není to rozkrádání majetku ve státním(socialistickém)vlastnictví?

0 0
možnosti
M

marav

1. 2. 2010 16:22
Re: Daně

nejen dálnice - ale státní zakázky všeobecně. Postupujeme totiž opačně než velí logika. Normální je, že cena je součástí zadání- vykalkulovaná pomocí tzv cen místně obvyklých. Bohužel v CR cenu kalkuluje zájemce o zakázku- a z logiky věci - myslíte, že udělá cenu nízkou- když má díky korupci zakázku už jistou ?

0 0
možnosti
M

marav

1. 2. 2010 15:58
11000 firem, které odešly do zahraničí

a to ne do daňových rájů, ale třeba jen do D,NL atd. Prostě proto, že tam není žádný Parobkobotka, který jen hledá další sviňárničky jak z firem vytahat víc peněz, ale hledá i úspory v rozpočtu . A tento trend bude pokračovat,pokud pustíme k moci zase tyhle naše šibaly  ! A pro případné jednodušší diskutéry - mám na mysli šibaly ze všech stávajících parlamentních stran, včetně TOPáčků .

0 0
možnosti
D

da.rock

1. 2. 2010 16:00
Re: 11000 firem, které odešly do zahraničí

To je zajímavé, že odcházely i v době vlády Topořánka. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4099x
autor také bloguje na téma objektové programování a modelování informačních systémů pomocí UML na

zive.cz

Seznam rubrik