Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

Linde CZ

17. 11. 2009 23:15
Ten postreh v posledni vete me zaujal - na tom neco bude...

:-)

0 0
možnosti
K

kaktusak

14. 11. 2009 1:40
To je jen hraní s čísly

Při spoření na důchod by fondy investovaly třeba do průmyslu, takhle investoval rovnou ten pracovník prostřednictvím státu. Tudíž v socialistické ekonomice měli pracující naspořeno na důchod, ty peníze tam byly. Problém ovšem je, že náš národní majetek byl levně rozprivatizován (to byl taky účel sametového puče).

0 0
možnosti
I

Ilja.Kraval

14. 11. 2009 8:16
Re: To je jen hraní s čísly

1. Investice do průmyslu prostřednioctvím státu dopadla v minulém režimu katastrofálně. Podniky na mizině, nefungující obchody- Kromě šedé ekonomiky, melouchů, úplatků a veksláků nefungovalo v podstatě nic. Jestli tvrdíte opak, tak neříkáte pravdu.

2. Levná privatizace byla tehdy opakem znárodnění. Jednalo se o nestandardní krok, kdy se musely státní podniky zprivatizovat mezi naše občany (mimo restituce). Vaše představa jiné privatizace než levné by znamenala nedat podniky v privatizaci lidem, ale nějakému kapitálu. Problém kuponové privatizace nebyl přímo v ní, ale že se následně nepřijaly zákony o dceřinných fondech resp. zákony o převodech majetku z fondu do fondu. Tam pak došlo k tunelům.

---

Vaše představy  o minulém režimu zavánějí promiňte mi ten výraz "totální neznalostí". Upřímně, vy jste tu dobu zažil?

0 0
možnosti
I

Ilja.Kraval

13. 11. 2009 16:13
pro pana jirouska

Ještě dodatek: U průběžného systému musí být splněna podmínka, že koeficient je nad 2,0 a ještě k tomu, že vůbec na důchody bude (společnost bude produkovat a nebude jenom splácet dlhy). Jinak dosáhnout cíleně porodnosti více jak 2,0, (tj. ženy z práce ven a k plotnám)  lze jedině totalitou - a to oba nechceme. (viz nacistické německo s německými ženami, to bylo v tomto mistr). :-)

 

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

13. 11. 2009 17:29
Re: pro pana jirouska

Pokud společnost přistoupila na finanční systém částečných rezerv, který dluhy generuje donekonečna bez možnosti je v sumě splatit, neměli by lidé říct, že chtějí poctivý peněžní systém? Kde nebude možné bezpracně žít na úkor jiných (půjčováním peněz na úrok přímo z dluhu, finančními spekulace a vůbec tvorbou zisku jen manipulací s penězi - to je zlodějina, parazitování). Zvýšit porodnost jde i jinak než totalitou - což je asi jediný způsob, který znáte a to je, bohužel, dost málo.

0 0
možnosti

lubossula

13. 11. 2009 15:55
vite,

ackoliv vam do jiste miry rozumim, tak tento typ brblani nemam rad. Nevite nic o tom cloveku, co je v nem, co je za nim a mate ho za hlupaka. A reknu vam take proc to nemam rad. Muj otec bude mit brzy 71 let, tedy kdyz prisli komunisti k moci bylo mu deset. Pochazel z dost nuznych pomeru, kdy meli male hospodarstvi a k tomu deda si v zime pomahal tim, ze byl krejci.... Otec byl rad, ze se vubec mohl vyucit cernemu remeslu, presto, ze se tvrdi jak za komancu nebyl problem studovat pro kohokoliv, pro neho to problem byl ze zasadniho duvodu. Na studia nebylo kdy, muselo se pracovat na poli, aby bylo co k snedku a pozdeji aby bylo na povinne odvody. Vse o co prisel dal nam. Dopral nam moznost studovat a to nejen profesne, ale treba i v zakladni umelecke skole. To vse preferoval pred tim, treba jako mit zigulika nebo jezdit do jugosky. Stalo ho to nemalo penez ale chtel nam doprat to, co on nemohl. Jsem mu velmi vdecny a pres jeho mouchy ho nesmirne ctim.

0 0
možnosti

lubossula

13. 11. 2009 15:59
Re: vite,

presto, ze se jen vyucil, jsem presvedcen a casto se o tom presvedcuji, kdyz komunikuje se coucasnymi stredoskolaky, pribuznymi, ze by bez problemu dostal prumyslovaka na matematiku, gymnazistu  na dejepis a cestinu atd..... Nesahaji mu po paty, presto, ze je jen vyucen a cely zivot drel ve strojirne. Je socialni demokrat, velmi aktivni, dokonce v miste bydliste okamzite po listopadu soc dem zakladal. Vetsina jeho predku byli socialiste a vsichni ze strany odesli, kdyz doslo k povinnemu slouceni s komunisty. Otec, ani nikdo z dalsi nikdy komunistou nebyl. Otec si nestezuje na pomery jako duchodce. Dokonce rika, ze nikdy se nemel tak dobre jako ted, kdyz jsou s mamou v duchodu. Samozrejme jak ja, tak bratr rodice pomerne slusne podporujeme aby si mohli uzivat. Bez problemu jezdi 3 x rocne na dovolenou...... Tim vsim chci rict, ze takova zapsklost senioru, kterou nastesti muj otec netrpi, muze byt zpusobena tim, ze kdyz vidi, co dnes mladi mohou

0 0
možnosti
MS

blob

13. 11. 2009 15:07
Je pravda

že tehdy Klaus opravdu prošustroval asi 40 milionů, nebo miliard určených na důchody, protože tam byly přebytky.

Tenkrát se mi to ani trochu nelíbilo.

Teď jsem spokojený důchodce (7500) a i když těch peněz nějak moc není, tak zatím stačí a užívám si volný čas.

I když já jsem oproti jiným lidem za vodou, myslím že reformu potřebujem jako koza drbání.

0 0
možnosti
C

cibich

13. 11. 2009 12:50
Studovat minulost a ne jenom kecat!

V devadesátých letech,když byl blahé paměti ministrem financí Klaus a usilovně bojovaj za vyrovnaný rozpočet,rozpustil jakýsi důchodový fond do st.rozpočtu.Ten fond zanechali komunisti,protože se báli dluhů a republiku zanechali bez dluhů!  /O republice bez dluhů pořad ČT 2 k výročí převratu /

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

13. 11. 2009 12:59
Re: Studovat minulost a ne jenom kecat!

A CO SI MYSLÍŠ, ŽE JE DNES????? DNESKA MÁ TAKÉ STÁT DŮCHODOVÝ ÚČET, NIKDO HO NEZRUŠIL, TY IGNORANTE NEVZDĚLANEJ. ;-OPříště piš o něčem, čemu rozumíš, ne o státních financích, tajtrlíku jelimanskej. Rv

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

13. 11. 2009 12:44
Spíš

Jste se měl obrnit trpělivostí a tomu pánovi vysvětlit výhody průběžného systému.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

13. 11. 2009 12:33
Pane K., na tamtoho pána platí přísloví

"Bav se s volem o sobotě když jde v pátek na jatka" :-P

.

P.S. Divím se Vám, že jste měl chuť tomu volovi vůbec odpovědět.;-)

0 0
možnosti
JH

NáhodněProcházející

13. 11. 2009 12:02
Typicke...

Typicke ovsem je, ze priznivci levice casto diskutuji o necem, o cem nemaji ani elementarni znalost a jejich pojmy a dojmy povysuji na fakta... To je pak tezka debata... Je az prekvapujici, kolik lidi nezna principy dnesnich systemu duchodoveho, socialniho, zdravotniho... Ale to jim nebrani o tom horlive "debatovat"...

0 0
možnosti
VS

vladkaSpidlova

13. 11. 2009 11:50
Nevšimli

Myšlenka typu "mám nárok" není pravicová.

0 0
možnosti
  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4099x
autor také bloguje na téma objektové programování a modelování informačních systémů pomocí UML na

zive.cz

Seznam rubrik