ROMing, Romale, romantika...

...výsměch policii, plátcům daní a vlastně čehokoliv. Námět k písni Pražského výběru. A důkaz, že stále nevíme, jak nakládat s nepřizpůsobivými. Dodávám, že v žádném případě nejsem rasista...

Juro, jedeme na výlet. Však aj gadžové tak jezdí.“


Maně si připomínám tuhle okřídlenou větu z oblíbeného filmu. Marek Epstein v něm kouzelným příběhem předznamenal dnešní kauzu kočovného národa, který podnikl hotovou road movie, aby podržel trůnu vládce svého ve chvílích nejtěžších.


Aktualizovaná verze by mohla vypadat takto:


Žil byl jeden král a měl tři syny. Vedl příkladný život a lidu jeho vedlo by se dobře, kdyby ze tří synů nezbyli dva, ze dvou jeden a ten se ještě navíc málem neutopil v jakémsi jezeře. Považte, poslední princ, následník trůnu má na kahánku. Prokletí horší berňáku a to je co říct.


I osedlal vladař a s ním všecek jeho majestát drahé limuzíny a prostředků nemajíce vypravili se v dálnou českou zemi. S sebou jen to nejnutnější a peňaze nechali doma, jelikož je známo, že v Česku je to samý kradežo.


Z nouze se pak ubytovali přímo před špitálem, kde princ trpěl soustředěnou torturou gadžovských felčarů. Avšak osudem stíhaným klidu dáno nebylo. Hygienické podmínky špatně udržovaného palouky byly naprosto nevyhovující a odpovědný činitel, který jim měl po vzoru squatterů zajistit důstojného a bezplatného bydla, zachrastil jen rumba koulemi na špagátě a ze Strakovy akademie vzkázal: „Pražákům, těm je hej“.


Inu, matička měst neměla nikdy pochopení pro nemajetné turisty…


A co dál?


Truchlivá story pokračuje. Romové vykázáni do kempu, kde se – kat aby to spral – musí za pobyt platit. Naštěstí už nějaký lokální aktivista uspořádal sbírku, avšak konec potažmo fiňáry v nedohlednu. Rozhodně pro majitele zařízení.


Asi taky někam vyrazím na dovolenou. Vezmu si stan, plynový vařič, a budu doufat, že mi někdo přinese kus žvance na ohýnek…

Autor: Václav Kraus | středa 29.7.2009 13:45 | karma článku: 26,86 | přečteno: 1590x