Prasata sobě II.

...pokračování předchozího blogu.

Vůbec, je zajímavé, že to přišlo zrovna z Mexika. Jeden by čekal, že ten vichr foukne z Ruska, Íránu nebo snad z Asie (to už celkem nikoho nepřekvapí), ale ono ne.

Jak známo, mexikáni noseji obří klobouky, cpou se fazolema a trpí pod nadvládou los banditos (a na větry). Ježto však dvacet doláčů v současné době nestačí a Yul Brynner má permanentní angažmá v báni nebeské, zmínění desperáti ovládli celou zem a místní vláda provozuje špagátkový tyjátr, že by u nás mohli závidět.

Maně vzpomínám na loňský (loňský?) rok, kdy tiskem proběhla zpráva o kritickém stavu ovzduší v Mexico City. Na fotografii skvěl se pan starosta an jeda do práce na kole, vlající kravatice co manifest populismu… Počítám, že místní mafiánská honorace mezitím v dobrém rozmaru leštila kapoty svých mnohaválcových bouráků a samopaly. Neboť co je komu do ovzduší, když produkce kokainu uspokojive kvete, odbyt (a počet závislých) roste a prkenice nabité pesos praskají ve švech, že.

Kde se dnes najde těch sedm statečných?

Docela by mne zajímalo – a je to možná myšlenka značně kacířská – co by se stalo, kdyby ona prasečí chřipajzna začala kosit potomky španělských conquistaderos po statisících. Co jsem vysledoval, existují zatím jen dva léky, které na tuhle prapodivnou trojkombinaci účinkují, a jejich „strategické zásoby“ nenacházejí se nikterak blízko postižené lokalitě.

Rezervy zmíněných medikamentů máme dokonce i u nás v Česku. Údajně postačí zhruba pro pětinu (naší) populace, takže jsou-li na tom ostatní podobně, zdálo by se, že tady máme výtečnou rozbušku k všeobecné panice – ne tedy, že by už k ní pozvolna nedocházelo.

Jsou toho plné noviny, v USA hlásí první oběť, vizitka zaoceánského vepřového dorazila i do Evropy a krizová zasedání zdravotníků jsou v plném proudu.

Že by obdobné summity pořádala i mexická mafie?

Představte si:

Epidemie SARS vyhloubila v různých ekonomikách díru zvící devíti set miliard českých korun. To všechno při ztrátách na životech řekněme zanedbatelných. Jakou ztrátu teď „utrží“ Mexiko, bude-li epidemie pokračovat? A kdo to zaplatí?

Zůstanu raději optimistou. Prasečí chřipka odezní dřív než všeobecná hospodářská krize. Výsledkem bude jen několik předem vytunelovaných nadací typu: „Pomozte dětem v Mexiku“.

A svět se vrátí do vyjetých kolejí.

Autor: Václav Kraus | čtvrtek 30.4.2009 9:30 | karma článku: 10,17 | přečteno: 1331x