Stávka proti daním

Stávka proti zdanění zaměstnaneckých výhod? A proč se zastavovat v půli cesty - zrušme zdanění jako takové!

Chrabří ochránci pracujícího lidu se bouří proti novému zdanění - zdanění zaměstnaneckých výhod. Ale tím se zastávají jen skupinky svých členů. Pokud boj proti zdanění, tak pořádný! Odborářští bosové svolejte stávku proti daním obecně! Víte o kolik víc peněz budeme mít všichni na pivo? Pryč s ožebračováním pracujícího lidu! Proč brát lidem peníze, které si poctivě vydřou?

Drobný problém, který bude zbývat vyřešit: z čeho financovat běh státu a jak bude zajištěna solidarita? Zaměstnanci v dopravě - konkrétně zaměstnanci ČD patří podle statistiky mezi nadprůměrně výdělečné, tudíž ty, kteří mají být solidární (viz čísla níže). Nevěříte? Také jsem nevěřil, protože si rozhodně nemyslím, že by zaměstnanci ČD byli přepláceni, ale průměrná mzda u ČD bez započítání zaměstnaneckých výhod je vyšší než průměrná mzda v ČR, tudíž nadprůměrná.

Jen pár čísel:

  • Průměrná hrubá mzda v ČR: 23 144,-- Kč. (údaj pro 3tí čtvrtletí 2008 podle ČSÚ)
  • Průměrná hrubá mzda u českých drah: 25 000,-- Kč (vypočítáno z informace o nárůst od ledna o 4% na 26 000,-- Kč publikované v tiskové zprávě ČD)
  • Síťová jízdenka In-Gold s platností 1 rok: 1750,-- Kč měsíčně (21 000,-- Kč ročně/12 - ceník ČD)
  • Průměrná hrubá mzda u českých drah + režijní jízdenka: cca 26 750,-- Kč = 115% procent průměrné mzdy v ČR

Pokud někdo víte nějaký rozumný důvod, proč by se neměly zdaňovat zaměstnanecké výhody zatímco mzda se zdaňuje, sem s ním. Jediný, který znám já, je problém s oceněním této výhody - bez určení ceny z ní nejde vypočítat daň. Ale to je pouze technický problém, který jistě lze vyřešit.

Autor: Jan Krauskopf | pátek 19.12.2008 9:12 | karma článku: 18,30 | přečteno: 1009x