Souboj titánů

Kdo poškodí jméno České Republiky v zahraničí víc? "EU-disident" Klaus, nebo případné nesplnění mezinárodních závazků kvůli KSČSSD?

Po příletu zpět do ČR jsem se dočkal moc milého překvapení v podobě informací o výsledcích dnešního zasedání parlamentu. To, že populismus zvítězil nad inteligencí a levice odsouhlasila návrat k plýtvání, to překvapí asi málokoho. Stejně tak málokoho překvapí, že konstruktivní poslanec Hovorka bude lpět na poslaneckém mandátu jak (lidově řečeno) hovno na košili, to taky nezaskočí. Ale neschválení zahraničních misí? To je jiné kafe.

V novinách jsem celý rok četl články o tom, jak prezident Klaus poškozuje jméno ČR ve světě. Postarší pán, představitel malé země uprostřed Evropy, objíždí svět a prezentuje své kontroverzní názory. Není to správné, zahraniční politici to komentují a více či méně tomuto postaršímu pánovi zajišťují publicitu. Ale co si budeme povídat, ať si prezident ČR říká co chce, v zahraničí to zrovna velké nepříjemnosti nevyvolá. Prezident ČR není to samé co prezident USA nebo Ruska. Navíc někteří zahraniční politici jsou prezidentovi ČR vděční. Řekne nahlas to, co oni si sice myslí, ale oficiálně si říci nedovolí.

Toto pro zahraničí v zásadě neškodné počínání pana prezidenta je komentováno socialisty jako obrovské poškozování jména ČR v zahraničí.

Dnes se zřejmě Timur a jeho parta rozhodli pana prezidenta trumfnout. Kvůli tomu, jak tito lidem zvolení zástupci hlasovali, hrozí ČR mezinárodní ostuda z nesplnění mezinárodních závazků. Tisíckrát se může kterýkoliv socialista zaklínat čímkoliv, tisíckrát může tvrdit, že vláda s opozicí nejednala, pravdou zůstane, že pouze díky nezodpovědnosti stáda volených, vedených soudruhem inspirovaným vítězným únorem, nakročila ČR k opravdové mezinárodní ostudě.

Ať vláda jednala s opozicí nebo nejednala, mezinárodní závazky ČR jsou snad expertovi Zaorálkovi známé. Navíc vláda minimálně v posledních dvou dnech ustoupila požadavkům opozice. Ne - to, co chybělo, nebyla snaha vládní koalice. To, co chybělo, byla vůle opozice dohodnout se.

Škoda že nemám možnost udělat anketu mezi světovými politiky a zeptat se jich, co poškodí jméno ČR v zahraničí víc. "EU-disident" Klaus, nebo případné nesplnění mezinárodních závazků kvůli KSČSSD? Koho byste zaškrtli vy?

Autor: Jan Krauskopf | pátek 19.12.2008 23:48 | karma článku: 18,76 | přečteno: 1095x