Losnu nebo Mažňáka? Třeba Bahňáka

aneb povzdechnutí nad smutnou (volební) situací v ČR.

Nemohu si nepostesknout nad děním v ČR v poslední době. Naschvál jsem nepsal blogy týkající se vaječného turné, naschvál jsem nepsal blogy týkající se "Krizi jsme způsobili společně," naschvál jsem přehlížel impotenci ODS, naschvál jsem přecházel boj KSČ(m) proti připomínání historie. Nějak mi to před volbami nepřišlo správné.

Teď, když už je odvolenou a já čekám na výsledky "všelidového" hlasování, je mi smutno. Ani ne tak z výsledku voleb, který ještě není známý. Konec konců zatím průběžně vede ODS, což jsem jenom rád. I když přesnější by bylo asi napsat "Zatím nevede ani KSČM ani ČSSD, ale někdo jiný, což jsem jenom rád." Je mi smutno z volební (ne)účasti. Je v zásadě jedno, jestli se k volbám dostavilo 25 nebo 25 nebo 60 procent voličů. Důležité je, že to není 85+.

Ať už volby do EP dopadnou jakkoliv, budeme asi v nejbližších dnech svědky periodicky se opakujících jevů:

  1. Druhý vítěz (ať už z jakékoliv strany) obviní vítěze z nefér hry,
  2. V diskuzích přibude diskutujících já-to-říkalů,
  3. Politologové nám vysvětlí, proč jsme se rozhodli tak, jak jsme se rozhodli,
  4. Opět bude zásadní rozpor mezi volební účastí reálnou a deklarovanou v diskuzích.

Proč si ale proboha tolik lidí nechá ujít příležitost využít jednoho z mála způsobů, jak ovlivnit fungování státní správy? Nejsem politolog, politologii ani žádné další sociální vědy jsem nestudoval, ale obávám se, že důvod, ten pravý, je jen jeden a my budeme zahlceni horou problémů zástupných. Nejprve dva problémy zástupné. Oni to snad ani nejsou důvody, jako spíš projevy důvodu hlavního.

Počasí.

Při každých volbách se z části politologů a stranických odborníků stávají meteorologové. Vůbec by mě nepřekvapilo, pokud by na stolech šéfů všech politických stran stála zavařovačka s žebříčkem a rosničkou. Bude moc hezky? Lidi pojedou na zahrádku. Bude moc ošklivo? Lidi nebudou chtít vyjít z domu. Tato vysvětlení jsou nádherná, nicméně tragikomická. Jakou má asi volební právo hodnotu ve srovnání se zahrádkou nebo deštěm? Toto asi nebude ten hlavní důvod účasti/neúčasti.

Termín voleb.

Trošku mě překvapuje, že politologové zatím nepřicházejí s vysvětlením založeným na termínu voleb vztaženém k termínu výplaty. Přitom při pořádání většiny akcí se bere v úvahu, jestli lidi budou mít peníze, čemuž odpovídá určitý způsob chování, nebo jestli bude zrovna nejdelší týden v měsíci. Pokud je po výplatě, lidé nakupují a chodí do hospody. Ne chudí, ne bohatí - děláme to tak všichni. Pokud je před výplatou, nákupy i hospody omezujeme. Z tohoto pohledu by účast měla být v termínu pře 15 (a dokonce ještě i před 10) dnem v měsíci relativně vyšší. Méně lidí se nedostaví z důvodu "Šel jsem do hospody a druhý den jsem měl kocovinu" a počet zdůvodnění "Zrovna jsme měli velký nákup" by měl být také nižší.

A konečně ten důvod hlavní, důvod, proč podle mého názoru většinu voličů volby do EP nevzrušují natolik, aby se vydali místo na nákup, na chatu či do hospody skrz nepříznivé počasí do volební místnosti. Tím důvodem je naprostá absence pochopení důležitosti EP. Schválně: co vlastně víte vy o fungování EP? Jaká témata se tam řeší? Jak nám zasahuje do života? A ještě, než odpovíte "co je to za hloupé otázky, to ví přece každý," zkuste si na každou z těch otázek odpovědět buď nahlas, nebo písemně. Nejspíš zjistíte, že uspokojivou odpověď dát dohromady nedokážete i přesto, že máte dojem, že je to jasné.

Ono se také není čemu divit, když předvolební kampaň byla vedena v duchu fair play a konkrétních témat. Jak by se asi panu Paroubkovi líbila reklamní kampaň ODS vyobrazující Stalina, Brežněva, Paroubka a Sobotku s heslem "Hrůzy jsme způsobili společně. Násilí a chudoba byly způsobeny levicovou politikou". Jak se líbí panu Topolánkovi, chlapa s gulema, reakce na impotentní heslo "Řešení místo strašení" je asi možné se zeptat. Nicméně za celou volební kampaň nebyla předestřena témata týkající se voleb do EP, o konkrétních řešeních a krocích, které jednotlivé strany navrhují nemluvě. Jak má běžný volič chápat volby do EP, jako něco jiného, než volbu Losny nebo Mažňáka?

A když už jsem s tím Foglarem začal, napadly mě ještě 2 poznámky ze světa rychlých šípů:

  1. ve Stínadlech  byla ustanovena funkce Velkého Vonta poté, co byl zabit kluk letícím kamenem. Kamenem hozeným při pouliční rvačce. Ještě, že u nás létala "jenom" vajíčka. Teprve potom, po smrti mladého člověka se někdo (pokud se nepletu mladík jménem Vont) postavil do čela a zavedl pořádek. Kdy už se u nás někdo postaví do čela?
  2. pozdravem vontů bylo "žlutá je barva naše" a odpovědí "mlčenlivost chrání nás." Ohledně barev naši politici, ale ani občané, nejsou moc zajedno... Modrá, oranžová, rudá, černá či různé odstíny zelené dělí společnost. Nicméně odpověď "Mlčenlivost chrání nás" naši politici adoptovali bez problémů. Ať už v podobě náhubkového zákona, nebo systematickým nevysvětlování majetkových poměrů a dalších kauz. Nebo snad někdo z vás slyšel uspokojivé vysvětlení náhlého zbohatnutí Stanislava upřímného? Vysvětlil někdo, kde vzal pan poslanec Tlustý zdroje na nemovitosti? Vysvětlil pan Roko Paroubek svoje vztahy s STB a podsvětím (přestože platí presumpce neviny, kolotočáři byli vždy pokládání za šejdíře. Konec konců vy jste někdy dostali pokladní doklad na peníze zaplacené za vstup na kolotoč?). Vysvětlil pan primátor Bém své zdroje a svojí majetkovou situaci? Ať se podíváte v ČR na kteroukoliv stranu, vždy najdete horu záležitostí obklopených hradbou mlčenlivosti... Pan Foglar to napsal přesně: Mlčenlivost chrání nás.

Než jsem blog dopsal, je sečteno přes 95% okrsků... Účast 27,96%. Pro srovnání je to jen o malinko víc, než je podle zdrojů na internetu sledovanost Ordinace v růžové zahradě... Zdá se, že naše budoucnost je pro nás zhruba stejně zajímavá, jako seriál/telenovela.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Krauskopf | neděle 7.6.2009 23:47 | karma článku: 10,34 | přečteno: 844x