List bývalému předsedovi ČSSD ve středním věku

Můj téměř mladý a milý expředsedo ČSSD, ano, Tobě píši. Zní Ti už úvodní věta jako sarkasmus? Přiznávám, je. Ale Ty sis začal.

Úvodem bych se chtěl omluvit za to, že jsem si přečetl Tvůj List mladým a budoucím voličům, přestože mi evidentně nebyl určen, a já tak vlastně porušil listovní tajemství. Ale upřímně: nemohl jsem si pomoci. Od té doby, co v ČSSD zbyl jako bavič jen Tvůj politický „syn“ Rath, na naší politické scéně je méně estrád. Snahu pobavit vytlačila (možná jen předstíraná - uvidíme) snaha dát věci do pořádku.

Prosím přijmi mé upřímné poděkování za to nejlepší, co jsi pro naši krásnou zemi udělal a stále děláš – pedagogické působení. Naprosto chápu, proč po Tobě skočila zahraniční universita. Vždyť už Jan Amos Komenský učil, že nejlépe se vzdělává hrou a příkladem. A Ty ses jeho učením řídil svědomitě.

Díky "Únor odkazem i výzvou“ jsi přiblížit dnešním mladým, čím byl pro Tebe a Tobě podobným v roce 1978 vítězný únor 48. Prostá zmínka v učebnicích by nestačila – tomu by nikdo nevěřil.

Slovo „papaláš“ bylo Tebou také dostatečně vysvětleno. S konzistencí, pracovitostí a pečlivostí Tobě vlastními jsi pokračoval ve výuce i po „Kdo z Vás to má?“, přestože už většina chápala. Ty neděláš nic polovičatě. Ty jsi to prostě chtěl vysvětlit i zabedněncům a neustal.

Bylo by chybou vyzdvihovat jen Tvé přínosy pro dějepisectví a udržení bohatosti jazyka českého. Vždyť Tvé působení na poli dobrých mravů je daleko přínosnější. Bylo opravdu brilantním výkonem, jak jsi názorně předvedl:

- k čemu vede touha po moci za každou cenu,
- co se stane, když se člověk řídí podle hesla „Kam vítr, tam plášť“,
- jaké jsou vyjednávací možnosti člověka, který nectí dohody a
- situace diktatury po odchodu diktátora.

Zejména za poslední lekci Tě obdivuji. Ne každý by se rozhodl zdecimovat ČSSD za účelem osvěty.

Těm, kdo si mysleli, že po Vladimíru Špidlovi a Stanislavu Grossovi nemůže přijít strašnější vůdce levice, jsi doslova vytřel zrak. A věřím, že nejen mladým, ale i pokročilým.

Závěrem mého listu Tobě mi dovol popřát Ti hodně úspěchů v práci na Tvém současném projektu s názvem „Kam vede uražená ješitnost?“. Prosím, vytrvej. Rád s Tebou budu na projektu spolupracovat tím, že budu Tvé počínání komentovat a tím rozšiřovat počet lidí, kteří si z něho budou moci vzít příklad.

S přátelským pozdravem Tvůj obdivovatel

 

Jan Krauskopf

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Krauskopf | pátek 27.8.2010 7:41 | karma článku: 47,49 | přečteno: 13135x