Komu tím prospějete?

Proč se návrhu na úpravu daní v té podobě, v jaké prošla do třetího čtení, brání pan poslanec Tlustý a jeho družina, to chápu. Ale proč proti němu hlasuje levice?

Do třetího čtení prošel návrh na úpravu daní, který má zajistit, aby nízkopříjmovým skupinám čistá mzda neklesla ale vzrostla, středněpříjmovým skupinám čistá mzda vzrostla víc než se původně plánovalo a vysokopříjmovým skupinám čistá mzda vzrostla naopak míň, než se plánovalo.

Skupina rebelů z ODS musí proti této úpravě vystoupit už z toho principu, že se tím mění to, co loni vyjednali jako podmínku pro schválení daňového zákona na rok 2008. Svým způsobem je opravdu „nefér", že by teď o výsledek loňských jednání přišli. Ale co je v politice fér?

Kdo mě ale překvapil, je levice. Hlasovat proti novele, která relativně vylepšuje situaci lidí s nízkými a středními příjmy a relativně zhoršuje situaci lidí s vyššími příjmy? Komu tím, že zablokuje tuto úpravu, prospěje? Proboha proč jí blokovat, když s touto změnou souhlasí ti, kdo jí v endefektu zaplatí? Napadá mě jen jediný důvod: Levice si nepřeje žádné zlepšení, které by jejich voličům přinesl pravicový návrh. Jednoduše se bojí o to, aby jim náhodou pár oveček nezběhlo. Navíc se už jistě těšila na tu správnou mediální kampaň v příštím volebním roce, kdy by mohla poukázat na to, že peníze se ubírají nízkopříjmovým skupinám...

Pro mě osobně je výhodnější (z finančního pohledu) současný stav, ale i přesto jsem pro změnu. Snad dostanou páni poslanci a dámy poslankyně rozum a návrh podpoří.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Krauskopf | čtvrtek 4.12.2008 12:31 | karma článku: 22,82 | přečteno: 1175x