Jak budou důchodci postiženi krizí?

Lže pan poslanec Paroubek vědomě, či z neznalosti?

Včera jsem měl tu čest po dlouhé době opět spatřit pana poslance Paroubka. Na Primě. Opět mne nezklamal a předvedl vystoupení hodné jeho sexymozku. Nejvíce mne pobavila a dojala část věnovaná protikrizovým opatřením ČSSD. Zejména 2 body tohoto plánu, na které se moderátor zeptal, mě pobavily.

1) Kolik vynese zvýšení daně lidem s příjmem nad 1,2 milionu ročně?

Odpověď pana poslance "Já myslím, že několik miliard," dává naprosto jasně tušit, jak dobře mají socialisté svůj protikrizový balíček spočítaný. Docela by mne zajímalo, jak k částce několika miliard pan poslanec dospěl. Konec konců i formulace "Zavedení sazby 30% u daně z příjmů ze superhrubé mzdy (cca 38% z hrubé mzdy) u příjmů přesahujících 1,2 mil. korun ročně." (z webu ČSSD) je malinko zarážející. Kdo tedy bude platit 30% ze superhrubé mzdy? Ten, kdo bude mít příjmy přesahující 1,2 mil.korun ročně? Mluvíme-li o příjmu 1,2 mil. korun ročně, mluvíme o příjmu ve smyslu čisté mzdy + transfery obyvatelstvu? Nebo mluvíme o hrubé mzdě? Nebo snad o superhrubé mzdě? Superhrubá mzda 100 tisíc korun je rovna zhruba hrubé mzdě 80 tisíc korun. Budou tedy zdaněni 38% z hrubé mzdy lidé s hrubou mzdou 80 tisíc korun?

2) Jak pomůže v krizi 2400 korun jednorázový "třináctý důchod" důchodcům?

Odpověď na tuto otázku krásně ukázala, že pan poslanec lže v přímém přenosu. Podle pana poslance má tato jednorázová částka dva důvody: rozpohybovat ekonomiku, ale hlavně ochránit důchodce před dopadem krize. O úspěšnosti rozpohybovávání ekonomiky tímto opatřením se dá pochybovat, s ochranou důchodců před dopadem krize nemá však toto opatření společného nic. Já rozhodně nejsem proti přidání peněz důchodcům, pokud na to stát má. Naopak - jsem pro. Ale tvrdit, že je to kvůli ochraně před dopady krize? Jak krize dopadne na důchodce? Budou propouštěni? Nebo snad ČSSD, narozdíl od ekonomů obávajících se deflace, počítá s inflací? I kdyby nakrásně - ochranu důchodců před dopady inflace řeší valorizace. Tak před čím tedy má důchodcovské pastelkovné ochránit?

 Je vidět, že v ČSSD na plánu proti krizi pracuje slovy pana poslance Paroubka, kdo má ruce a nohy. Zdá se ale, že podmínka vlastnictví a používání mozku se v Lidovém domě neprosazuje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Krauskopf | pondělí 2.2.2009 13:06 | karma článku: 34,06 | přečteno: 1804x