Elegantní a zaručeně funkční odborářské řešení krize

Krize se začíná projevovat nejen v ČR, ale i v Belgii. Se zajímavým řešením krize přišli odboráři zastupující dělnické profese v hlavním evropském závodě společnosti, ve které pracuji.

Celý minulý týden zmítaly hlavním evropským závodem společnosti, ve které pracuji, odborářské akce. Společnost se dostala na stránky Belgických deníků a v pátek dokonce asistovala policie a soudní zástupce spravedlnosti.

Jak takové odborářská akce probíhaly? Průběh znám pouze z vyprávění kolegů, protože mi bylo striktně doporučeno, abych se zmíněnému závodu po dobu akcí vyhnul. Firma dokonce dočasně přemístila část administrativních pracovníků do druhého závodu, do toho, ve kterém jsem seděl i já. Proč? Báli se o zdraví. Akce zahrnovaly pohazování odpadků a pyrotechniky do kanceláří managementu i běžné administrativy, působení hluku, mlácení do zdí, nadávání atd. Kromě toho odboráři - aktéři bránili příjezdu a odjezdu zákazníků do skladu.

Jak se s tím firma vyrovnala? Ve středu podala k soudu žalobu na protizákonnost odborářských akcí, o kterých odboráři tvrdili, že jsou stávkou. Podle Belgického práva má každý zaměstnanec právo na stávku, avšak nesmí mimo jiné:

  1. bránit v práci těm zaměstnancům, kteří stávkovat nechtějí,
  2. blokovat aktivity zaměstnavatele,
  3. ohrožovat zaměstnance, kteří se stávky neúčastní,
  4. vyhrožovat zaměstnancům, kteří se stávky neúčastní.

Vzhledem k tomu, že odboráři tato pravidla porušili, nejednalo se o stávku, ale o protizákonné akce. Soud rozhodl ve čtvrtek odpoledne (žádost byla podána ve středu!) a v pátek přijel do závodu zástupce spravedlnosti zjednat pořádek. Vyhlásil rozhodnutí soudu a dohlížel na dodržování pořádku. Mezi jeho pravomoci patřilo i rozhodnutí o udělení pokuty ve výši 1000€ za hodinu pokračujících protiprávních protestů KAŽDÉMU JEDNOMU KONKRÉTNÍMU AKTÉROVI pokračujících protiprávních akcí.

A proč vlastně odboráři zastupující dělnické profese pořádali akce? Co požadovali? Hlavním požadavkem byl závazek managementu, že společnost nezkrachuje. Elegantní a zaručeně funkční řešení krize, nemyslíte?

Myslím, že se odboráři v ČR mají ještě hodně co učit.

Upozornění: Informace o průběhu protestních akcí, reakci společnosti i požadavcích odborářů jsem získal od několika zaměstnanců managementu i administrativy, avšak né od odborářů samotných.

Autor: Jan Krauskopf | středa 3.12.2008 17:04 | karma článku: 18,97 | přečteno: 1094x