Zodiac

Krimi / Thriller / Drama  USA, 2007, 151 min (Director's cut: 162 min) Režie: David Fincher

Zodiac vypráví o řádění šílence, kterého zodpovědné autority nikdy nechytily. Tento hádankář a vrah, který držel celý národ v osidlech strachu, vždy unikl. Byl to americký Jack Rozparovač. Veřejně se přiznal ke třinácti obětem. Poté k dalším dvaceti čtyřem. Policie však byla schopna potvrdit jen pět nebo sedm z nich. Počet mrtvých, kteří byli usmrceni jeho rukou už asi nikdy nezjistíme. Jedno je však jisté: mezi jeho oběti patří i ti, kteří přežili. Graysmith by obyčejným kreslířem deníku San Francisco Chronicle, který se co do kontaktů ani znalostí nemohl rovnat svému cynickému kolegovi Paulu Averymu, který byl pronikavým novinářem a hvězdou černé kroniky. Chyběly mu také kontakty se slavným a ambiciózním detektivem z oddělení vražd v San Francisku, Davidem Toschim a jeho puntičkářským kolegou, inspektorem Williamem Armstrongem. Jednou se mu však dostalo zásadního poznání, které nikdo neočekával. Došlo k němu dne 1. srpna 1969. Toho dne se v hromadě redakční pošty objevil podivně vyhlížející dopis. Další dva došly do redakcí San Francisco Examiner a Vallejo Times-Herald - všechny dopisy v redakcích způsobily hotové pozdvižení. "Vážený pane redaktore, píše vám vrah Davida Faradaye a Betty Lou Jensen, které jsem dne 20. prosince 1968 zastřelil na silnici Lake Herman v okrese Solano. Dále dne 4. července 1969 na parkovišti golfového hřiště v Blue Rock Springs jsem zastřelil Darlene Ferrin a pokusil se o vraždu Mikea Mageaua..." Následoval seznam detailů, o kterých mohla vědět jen policie. Každý z deníků dostal část šifry, která - pokud by prý byla dekódována správně - vedla by k odhalení identity svého autora. Dopis by ukončen hrozbou: uveřejněte tento dopis v novinách, jinak budou následovat další vraždy. Od dob Jacka Rozparovače se neobjevil vrah, který by kontaktoval tisk a policii a formou hry na kočku a myš je naváděl ke svému dopadení. Zodiac patří k vůbec prvním masovým vrahům v dějinách Spojených států. Jeho zprávy byly nakonec dekódovány. Byl to však až nadšenec do luštění různých kvízů a šifer, Robert Graysmith, kdo pochopil jejich skrytý záměr, který odkazoval k němému filmu z roku 1932, The Most Dangerous Game. Během krátké doby následovalo několik dalších dopisů a hrozeb.

Vlastní hodnocení: Filmová dramata příliš nemusím. Krimi drama nesleduji už vůbec. Respektive jsem je nesledoval. Jako děti máte rádi pohádky, v pubertě teenagerovské stupidní komedie a krvavé horory a postupem času konečně přejdete k vážnějším žánrům. V dnešní době plné kriminálních seriálů, z nichž asi nejvíce vyčnívá Kriminálka (Miami, Las Vegas atd.), si také člověk dokáže k podobným kriminálním filmům vypěstovat dosti silnou averzi a dá mu notnou práci, aby se jí nějak zbavil a na krimi drama změnil názor.

A právě pokud patříte mezi skupinku, která k dramatům příliš netíhne, zkuste si pustit celovečerní film Zodiac. Je natočen podle skutečné události a mohu vás zaručit, že na žánr kriminální drama změníte názor hned. Příběh je pomalý, rozvleklý přesně jako David Fincher, jeho režisér. Už jen tohle jméno je určitou zárukou dobré podívané a ne jen nudného posezení u televizoru nebo v kině. Co je na snímku skvělé, je jeho špinavost. Většina současných filmů se bojí film „ušpinit“. Podobný názor jsem četl i u jiných recenzí na Zodiaca. Ale on je špinavý, šedý a plný sazí, přesně jako byste případ sériového vraha řešili vy sami. Fincher nám totiž dává volnost, kausu Zodiac řešíme spolu s Jakem Gyllenhallem, což zvyšuje autentičnost dvou a půl hodinového filmu. Zodiac je drama jak má být. Místy se budete bát, třepat se netrpělivostí a zvědavostí a na konci přijde podivné rozuzlení. Podobný chmurně špinavý film jsem už dlouho neviděl a musím se přiznat, že Zodiac je přesně to, co jsem potřeboval – povedený téměř až dokumentární precizně natočený film.

90%

 

http://romankrasa.webnode.cz/filmy/drama/zodiac/

Autor: Roman Krása | úterý 9.3.2010 9:32 | karma článku: 4,90 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71

Roman Krása

007:Quantum of Solace

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27

Roman Krása

Temný rytíř povstal

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24