Znovu kurýrem

Režie: Olivier Megaton Hrají: Jason Statham, Natalya Rudakova, Robert Knepper, François Berléand, Jeroen Krabbé, Eriq Ebouaney, Farid Elouardi

Stará generace herců akčních béček je tatam. Zkrátka všichni stárneme a oni také. Mnozí z nich si vyzkoušeli role i v rodinných komediích. A nová generace akčních herců je nějaká chudá. Klasici odcházejí a kdo nám zůstal? Arnie si ještě pořád zatím úřaduje v Kalifornie, než se snad zase rozhoupe pro účast v pátém Terminátoru, který by měl pokračovat tam, kde skončil třetí díl. Sylvestr si občas něco natočí, většinou cosi jako paměti, třeba takové Rambo nebo posledního Rockyho, který nikoho nezklame, ale Sylvestr z něho odchází z pocitem dobře odvedené práce – prakticky na něčem, na čem se nedalo ani nic zkazit, protože všichni jsme se těšili převážně právě na Stallona. Van Damme se stal hercem ještě béčkovějších akčňáků, které vysílá Nova nebo Prima každý čtvrt roku. O Stevenu Segalovi ani nemluvě. Zkrátka nám odcházejí, přestože si někdy zahrají něco společně jako například očekávané The Extendables.

A tak je tedy zřejmé, že je načase poohlédnout se po nějakém nástupci. Jackie Chan se dal na filmy s dětmi. Jet Li se kamsi zahrabal a vidět je většinou jen Jason Statham, hlavní postava série Kurýr a mnoha dalších filmů. Osobně mám Stathama coby herce rád a vážím si jej. Je nadějný, charismatický, umí se rvát, umí říct hlášku se správným výrazem. A u jeho filmů se člověk většinou nenudí.

Stejně tak se asi málokdo nudí u Kurýra. Ano, i takové lidé jsou, jen je příliš často nepotkávám. Série Kurýr je béčková trilogie. A v poslední době s kolísavou kvalitou, ale přesto poměrně dívatelnou. Statham vás dokáže pobavit i napnout. Jako oddychový film na dobrou noc jsou díly série Kurýr výborné.

Co tedy nabízí díl třetí? Samozřejmě hlavně Stathama. Zápletka je jednoduchá – klasicky béčková: únos dcery vysoce postaveného politika, bojujícího za životní prostředí. No, řekněte, nezní to zajímavě? Taky si myslím, že ne. Ale co dělá sérii Kurýr tolik návykovou a výbornou je právě schopnost režiséra přinutit diváka sedět na zadku a sledovat. Dívat se, jak se Statham pere, jak bravurně umí řídit, jak drsňácké má výrazy. A ty možná ocení vaše drahé polovičky, které se na film náhodou dívají s vámi. Ty navíc upoutá možná i vypracované tělo Jasona Stathama. My muži budeme žasnout nad automobilovými honičkami; výstřely zbraní, zvláštním vtipem. Rád bych řekl, že se můžeme podívat na nádherné slečny, ale opak je pravdou. Nevím, jak ostatním, ale mě žádný Kurýr nikdy nenabídl ženu, která by byla nějak výjimečně přitažlivá. Zde se setkáváme s pihatou zrzkou, na níž si ale snad po pár minutách zvyknete a začnete ji nějakým způsobem ignorovat.

V leckterých recenzích se dočtete, že třetí Kurýr je horší, protože má horší záběry, horší kameru, horší vedlejší roli, horší scénář, horší tohle, horší tamto. Ale mě se i přesto líbí, snad nejsem jediný. Celou sérku mám rád, a i tenhle díl, na který jsem se velmi těšil a který jsem si neskutečně užil. A tak už jen doufám, že bude i čtyřka, že bude další kvalitní béčko, které neurazí a znovu nám připomene, že filmy se dají dělat i vtipně, akčně, stylově.

90%

recenzi naleznete také zde: http://romankrasa.webnode.cz/filmy/akcni-scifi/kuryr-3/

Autor: Roman Krása | sobota 24.7.2010 10:30 | karma článku: 5,32 | přečteno: 789x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71

Roman Krása

007:Quantum of Solace

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27

Roman Krása

Temný rytíř povstal

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24