Zklamání z Mumie 3

Dobrodružný / Fantasy / Akční / Horor  USA / Kanada / Německo, 2008, 112 min

Když se natočili dva filmy o mumii Imhotepovi, každý tak nějak horlivě očekával zakončení téhle skvělé a zábavné trilogie. Chyba lávky, pokračování a tedy asi závěrečná část vypadá, že byla natočená opravdu jen z důvodu zakončení série. Úspěšná značka, jakou filmy „mumie“ zajisté jsou, si přitom zasloužila mnohem lepší zpracování. Možná se na celý poslední díl dívám až s příliš velkým despektem, ale dovolte, abych se trochu o svém názoru rozepsal.

Děj je dobrý, vynikající. Terakotová armáda je skvělé téma, které by se dalo výborně zpracovat, místo toho se tvůrci omezili pouze na chabé předvídatelné zvraty, jenž asi nikoho neohromí. To už druhý díl, v němž O´ Connelovi pobíhali pralesem s křikem mrtvých opiček za zády, byl mnohem plnější překvapení. Dalo se také čekat, že Ricka kdosi něčím přizabije. V druhém díle podobná zápletka potkala Eve, tak proč pomalu neodvést na onen svět i druhého hlavního aktéra rodiny.

Výběr Rickovi manželky. Kriste pane, vážně nic proti, vím, že Rachel Weisz odmítla z osobních důvodů a já se jí nedivím (kdo by také chtěl být připodobňován po celý život pouze k jedné roli), ale nová protagonistka je mi silně nesympatická a mezi ní a Rickem jsem nezahlédl žádné jiskření. Chápu, že jsou manželé už asi přes dvacet let (pouze ve filmu), ale přesto bych čekal něco víc.

Vtip, který v prvních dvou dílech bavil, tady nudí. Místy vás sice možná rozesmějí staré klasiky, ale převážně se jedná o trapné a bezduché hlášky. Snad nejlepší chvíle celého filmu je, když se Rick a Eve setkají se svým vydařeným synkem v klubu Imhotep. Tady jsem se opravdu usmál. Nezasmál, ale jen usmál. Jediný, kdo pro mě drží film jakž takž nad vodou, je Brandon Fraser a představitel Jonathana. Ostatní hrají jen, že hrají. Ještě taky vzkříšený císař je vcelku pohodová postava filmu.

Další mínus filmu strhávám za umělý oheň. Nepotřebuju se nutně dívat na film, který se hemží speciálními efekty, ale zde přímo bije, jakoby tvůrcům docházely veškeré finanční prostředky.

Co je tedy plusem. Bod dávám za Ricka, bod za změnu prostředí, kde se příběh odehrává a velké křiklavé plus za poměrně zajímavý úvod, který možná uvítají příznivci historie. Jinak se ale jedná o dost levnou narážku na předchozí dva filmy, která má do velkého finále hodně daleko. Pokračování mumie tak ocení snad jen fanoušci předchozích dílů (pro valnou většinu z nich ale může být spíše zklamáním), dále pak ti, kteří předchozí díly neviděli a nemají jej tak s čím srovnávat a v poslední řadě je ocení milovníci béčkovějších filmů plných tupého pobíhání, nelogického uvažování, střílení do mrtvol a mnoha dalších zvláštních asociací, které ve mně vzpomínka na jinak skvělou trilogii probouzejí.

45%

Autor: Roman Krása | sobota 13.3.2010 9:18 | karma článku: 4,85 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71

Roman Krása

007:Quantum of Solace

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27

Roman Krása

Temný rytíř povstal

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24