Špinavý Joe

Když jsem před několika lety poprvé viděl komedii Špinavý Joe, lámal jsem se smíchy až jsem se za břicho popadal. Když Joe Špína vyhrabe septik, o němž si myslí, že jde o atomovou bombu; nebo když jí jídlo na hovně, o kterém se naopak domnívá, že se jedná o meteorit.

Jen těžko dokážete být zcela vážní. Samozřejmě, že už je to docela dost let od mého prvního zhlédnutí Špinavého Joea, ale i přesto, když jsem jej včera viděl znovu, opět jsem se smál. Již ne tak nevázaně jako dříve, ale onen úsměv zde stále pořád zůstával. Možná jsem se smál vtipům, snad mi úsměv na tváři vykouzlil nostalgický pocit dřívějších časů. Ostatně jedno souvisí s druhým.

Film vypráví příběh smolaře, který ztratil rodinu a při jejím pátrání se všemožně protlouká světem a zažívá nespočet absurdit – i po několika zhlédnutích vážně humorných a úsměvných. Žádného outsidera jsem ještě neviděl tak totálně vtipně nechápavého a optimistického.

Ve prospěch filmu navíc souvisí fakt, že celých těch devět let, od doby, kdy byl film uveden do kin, jsem na něj stále vzpomínal. Tehdy mi bylo pouhých deset let, ale na malého kluka, který ještě ani nedosáhl pubertálního období, něco podobného dost silně zapůsobí a já si film zafixoval jako jeden z mých oblíbených a ani jeho opětovné zhlédnutí tenhle status nezměnilo. Je to jedna z mála komedií, která ve vás nevyvolá pocity marnosti a ztracené zábavy. Komedie, která vás pobaví snad v každém věku. Film, nad nímž se zajisté zasměju ještě mnohokrát.

100%

recenzi naleznete také zde: http://romankrasa.webnode.cz/filmy/komedie/spinavy-joe/

Autor: Roman Krása | pondělí 9.8.2010 20:42 | karma článku: 6,25 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71

Roman Krása

007:Quantum of Solace

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27

Roman Krása

Temný rytíř povstal

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24