Smallville - Debilita? Realita nebo život?

Podíváme se na tento seriál pro teenagery. Pozastavíme se u sérií 1.-6. a něco málo si k nim řekneme

Dalo by se říci, že Smallville je seriál určený pro teenagery. Zpočátku možná ano, ale později se stává více dospělým, avšak to až příliš předbíhám. Nejprve se podívejme, o jaký seriál se vlastně jedná.

Vymezit žánr, jakým Smallville je, nejde. Mohu jen přiblížit hlavní kostru, chcete - li příběh. Všichni jisté známe příběh o Supermanovi. Kdo o něm dosud nic neslyšel, ten nejspíš posledních dvacet let trávil kdesi v jeskyni bez jakéhokoli kontaktu s civilizací. Superman je totiž základ. Je superhrdinou od něhož se odvíjí další jemu "podobní". Batman, Hulk, Spiderman, jde o superhrdiny, ježn převyšuje právě superman, který má svůj titul "super" už v samotném pseudonymu. Je jasné, že filmová podoba Supermana se od toho komixového ve značné části liší a vždy se zabývá hlavně dospělým supermanem. Jak ale tenhle chlapík, v noci zachraňující svět a ve dne se skrývající za nemotorného Clarka Kenta, naučil používat své schopnosti, jak je dokázal celou tu dobu, kdy vyrůstal na farmě Kentových coby mimozemské dítě ze zničeného Kryptonu, své schopnosti skrývat?

A právě tohle je hlavní náplň Smallville, seriálu, který se zabývá tím, jaký byl superman před tím, než se stal Supermanem. Čím vším si prošel, než našel vlastní cestu. Malebné městečko Smallville je jako stvořené pro projevení hrdiny. Nyní si společně projdeme jednotlivé série a něco málo si k nim řekneme,

 

1. série

Když jsem jednou neměl co dělat, a chtěl jsem se podívat na nějaký film nebo seriál, protože SG - 1 jsem už měl celý několikrát zkouknutý, řekl jsem si, že bych mohl zkusit Smallville, který jsem nikdy dřív, když běžel v TV neviděl - jen jsem si matně pamatoval, že je to o jakémsi klukovi se zvláštními schopnostmi.

A tak jsem si někdy zhruba na konci října 2009 pustil první díl. Musím říct: Ano, zaujal mě. Jako snad mnoha lidem, Lana se mi zalíbila a příběh byl vcelku zajímavý. Clark se zde zamiluje do Lany Langové, své sousedky a v následujících dílech také stále se zbližující sousedky.

Celá první série se vlastně nese v duchu pomáhání Smallville zbavit se nebezpečných meteo - zrůd. Před lety totiž na Smallville dopadlo několik meteoritů. Mimojiné s nimi z Krysptonitu přiletěl také Kal -El alias Clark Kent. A právě tyhle "zrůdy" své zvláštní schopnosti ískali při setkání či spíše "nehodě" se zmíněným kryptonitem. Clark se snaží zabránit katastrofám a zároveň se tak učí používat své schopnosti. Poprvé se zde dozvídá, že pochází s vesmíru a hlavně se zde setkává se svým budoucím rivalem Lexem Lutorem.

 

2. série

Série je dosti podobná 1. řadě. Stále je zde nebezpečí meteo-zrůd, které se Clark snaží "eliminovat" :-D

Navíc zde ale svému kamarádovi prozrazuje své tajemství, nemusí ho tak skrývat sám se svými rodiči. Objevuje jeskyni, kde jsou jakési malby a hlavně, jak v pozdějších dílech a sériích zjistíme, průchod a zkratka na Severní pól. Setkáváme se zde s dr. Swannem, hercem, který hrál Supermana ve filmech před tím, než se dostal na invalidní vozík. Ten zná Clarkovo tajemství a slibuje, že ho bude chránit. Lany přítel odchází do armády, zde zahyne a Lana s Clarkem se tak mohou sblížit. Tento vztah však s sebou ještě ponese mnoho problémů. A hned v dalším díle se znovu rozejdou.

 

3. série

Calrk s Lanou se tedy rozešli. Ta si později najde nového přítele. Clark samozřejmě žárlí. A všichni tzv. Clanaři (fanoušci dvojice Clark + Lana) doufají, že to Clark s Lanou dají opět dohromady. Zde se tak ovšem nestane.Jsme svědky neustálých dialogů mezi těmahle dvěma. A ty už začínají skutečně nudit, neboť jso ustále stejné. Samé promiň, promiň, promiň a nám jejich "vztah nevztah" začíná pěkně lézt na nervy.

Clark se dozvídá více o své minulosti, původu i poslání a Lexův otec Lionel Luthor se dostává do vězení.

 

4. Série.

Konečně se věci trochu pohnou. To je způsobeno hlavně příchodem Lois Laneové. Ti, kteří znají Supermana, vědí, že Lois hraje důležitou roli v živoě Clarka Kenta alias Supermana. Clanaři jsou celý bezsebe, že si Clark s Lanou začínají být opět blíže. Zpočátku vám Lois možná nic moc neříká, ale s postupem času si ji oblíbíte a jste k ní přitahování stále víc. Je vtipná, atraktivní a člověka neunudí trapnými dialogy při čtrnáctileté. Lois vnáší do seriálu alespoň nějaké světlo naděje, že se pohneme dále dospěláckým směrem.

Chloe, sestřenka Lois a Clarkova kamarádka se dozvídá jeho tajemství, když ztretí paměť. Když ji získá zpět, nic mu však neřekne a vše si nechává pro sebe. Lionel je propuštěn z vězení. Trapnosti kolem Lany nabírají na obrátkách, když se zní stále a dokola zmocňuje duch dávně čarodějnice, neboť jsou vzdálenými příbuznými.

 

5. série

Na Smallville se přiřítil další meteorický roj spolu s mimozemštany, které Clark zneškodní.

Clanaři se dočkájí, Cloisaři (Clark + Lois) zatím stojí ve stínu opodál a čekají. Clark a Lana to s polu coby pár konečně vydrží déle než jeden díl. Nakonec se s ní ale Clark stejně rozchází. Řekne jí, že ji nemiluje, což je samozřejmě lež, ale jak jsme už poněkolikáté slyšeli, snáží se ji chránit. Clark a Lex již nejsou přáteli a Lex to dává dohromady s Lanou. V posledním díle se navíc Lex snaží zničit Metropolis, město poblíž Smallville. Na Severním pólu má Clark "postavenou" svou pevnost, kam si chodí pro rady. Clarkův adoptivní otec umírá a jeho matka se stává senátorkou státu Kansas.

 

6. série

Tak konečně zajímavější série. Lois se dává dohromady s Oliverem Queenem alias Green Arrowem. Který je bohatý chlápek, co se v noci snaží potají zachraňovat svět. Lana si zde bere Lexe, přestože stále miluje Clarka. Ale nmůže jinak, protože ho přeci musí chránit, že? (míněn Clark)

Cloisaři se dočkají prvního "polibku" Clarka s Lois, když Clark pomáhá Oliemu utajit přes Lois jeho tajemství a tak se převlékne za Green Arrowa - velmi zajímavý závěr tohoto dílu :-) .  Jak jsme zjistili, Lex se pokusil zničit Metropolis, když se ho zmocnil "duch" generála Zoda a Clarka dostal do Zóny přízraků. Samozřejmě, že z ní Clark unikne, avšak spolus s ním prchá také mnoho "zónařů" a  přízraků, které se Clark snaží vrátit zpátky.

Vzniká nám zde "Spolek spravedlivých" - banda chlapíků se zvláštními schopnostmi, kteří se snaží zachraňovat svět.

Jak také víme, když byl Lionel Luthor ve vězení dozvěděl se zde Clarkovo tajemství, a sice, že je mimozemšťan. Svým způsobem mu však pomáhá a tak donutil Lanu, aby si vzala Lexe. Ta od něho chce odejít. Dozvdá se to Clark a tak jde tvrdě po Lionelovi. Ten mu ale spolu s dalším kryptoňanem Martianem poví o dalším přízraku, který na sebe na konci dílu vezme Clarkovi podobu, ale Clark ho naštěstí "zneškodní". A Lana zde na oko umírá. Lois se rozchází s Oliem a Chloe sdílí s Clarkem jeho tajemství a pomáhá mu a navíc chodí i nechodí s dávným kamarádek Jimmym.

Autor: Roman Krása | úterý 29.12.2009 13:37 | karma článku: 8,06 | přečteno: 1812x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71

Roman Krása

007:Quantum of Solace

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27

Roman Krása

Temný rytíř povstal

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24