Proroctví

Co byste dělali, kdybyste znali den své smrti?  Chtěli byste si ho co nejvíce užít? Vyzkoušet věci, kterých jste se celý život báli? Nebo jako já, prožít ty poslední minuty se svými nejbližšími? Se svou láskou, které byste toužili naposledy nebo možná poprvé říci „miluji tě“ nebo „bylo mi s tebou krásně“. Smrt s sebou přináší mnohé a hlavně otázky na téma, co přijde po ní. Půjdeme do nebe? Či z nás zbude pouze popel?

Vzpomínáte na ty léta, kdy jste večer odcházeli od televize nebo z kina naplněni čímsi novým, nepoznaným? Právě jste zhlédli horor a děsili jste se usnout. Neříkejte mi, že jste se jako malí tajně nedívali na horory. Každé malé dítě je potají sleduje a pak nemůže usnout a má noční můry.  Nebo jste zkoukli nějaký zajímavý film a hlavou vám ještě dlouho po jeho skončení běhaly všemožné otázky? Bez ohledu na to, jaké budete na film Proroctví, číst recenze, dejte pouze na svůj úsudek. Sledoval jsem ho s obavami, protože většina názorů se shodovala na tom, že jde o chabý snímek s nyní nezajímavým hercem a levnými efekty.  Brzy však sami zjistíte, že v tomto filmu o žádné efekty nejde. On si na nic nehraje. Nechce vás ohromit svou nablýskaností hollywoodského skvostu, který stál miliardy. Netouží vám nabídnout zajímavý scénář a příběh, který byste opěvovali a chválili. Uvědomte si však jednu věc. Je to jeden z mála filmů, po jehož skončení nebudete dál přepínat programy koukat, co kde dávají, nebo si nepůjdete udělat večeři.

Ještě pořád si myslíte, že tento snímek nestojí za utracení několika desítek korun nebo hodinu a půl výdrže u televizní obrazovky? Pak vězte, že to jediné, co tento film chce, je abyste si po jeho skončení něco odnesli. Cosi, co vám nebude chrastit v kapse, nýbrž v srdce, kde vás toto nové tajemství, říkejme tomu zkušenost, bude tížit a vy zatoužíte každému na potkání o této své nově nabyté zkušenosti vyprávět. Ale to nejde, že? Samozřejmě, že ne, každý si ji musí zažít sám.

Některé skutečnosti, které ve filmu uvidíte, můžete považovat za kýče, ale při hlubším zamyšlení, je samotný závěr poutavý a zajímavý ve své originální neoriginalitě. Existuje Bůh? Ráj? Mimozemský život? Ze sálu či křesla budete vstávat s radostí, otázkami, myšlenkami, poznáním. V „Proroctví“ se skrývá poselství a otázky, které čekají na zodpovězení.

Ať si každý říká, co chce. Mě tento film zaujal a dávám mu plný počet bodů a to také hlavně proto,že v dnešní době je velmi těžké narazit na snímek, který by ve vás vyvolal tento zvláštní pocit (snad deja vú) a položil vám otázky, na něž hledáte odpovědi, ať jdete kamkoli.

Autor: Roman Krása | neděle 15.11.2009 10:18 | karma článku: 6,11 | přečteno: 703x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71

Roman Krása

007:Quantum of Solace

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27

Roman Krása

Temný rytíř povstal

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24