Prequel: X-men origins: Wolverin

Upřímně nerozumím dnešní módě prequelů. Točit film odzadu nikdy nebyl můj šálek kávy a problémem podobných pokusů je dost často zamotanost celého děje a jeho následná nenavázanost na následující dřívější filmy.

Prequel všech předcházejících x-menů, které jste prozatím mohli vidět. V hlavní roli uvidíme Hugh Jackamana alias Wolverina či Logana, jak přišel ke svým adamitovým drápům a nezničitelnosti. Nemohu říkat, jak se film drží své předlohy, musel bych se pouze dohadovat, ale jestliže se podíváme na první díl x-menů, vidíme tam Logana v nejspíš koncentračním táboře jako ještě malého kluka a později je mu teprve adamantium voperováno do těla. Tady ale Wolverin prošel první i druhou světovou válkou jako již dospělý muž, no spíše mutant.

Upřímně nerozumím dnešní módě prequelů. Točit film odzadu nikdy nebyl můj šálek kávy a problémem podobných pokusů je dost často zamotanost celého děje a jeho následná nenavázanost na následující dřívější filmy.

X-meny mám rád. A ty Singerovy nejspíš ze všech nejvíc. Drsňácké řeči tam nevyzní nijak plytce a veškerá akce je natočena více než na výbornou. Tady ale kameraman skáče z místa na místo. Při dialozích, které film doprovází je střídána jedna postava s druhou rychleji, než si stačíte v hlavě zafixovat, o čem že ta jejich debata vlastně má být. Při akci je vše ještě horší: v předcházejících klasických x-menech je kamera při boji na místě, případně se točí, ale nijak extra neskáče sem a zpátky. Tady naopak ano. Z akce toho příliš nemáte. Logan padá, jeho bratr mu drtí drápy, ale přitom vše vyzní do prázdna, protože vás to nedonutí k žádnému soucitu či jen doufání, že se ve Wolverinovy probudí ještě věční lačnost po pomstě.

Co naopak musím pochválit je naprosto jiná vyznělost než u jiných x-menů. Jasně ona drsnost je ta tam, což je škoda. Všechny temné efekty zmizely také. Na jejich místo ale nastoupil jemnější odstín (který ale u podobných filmů dost často nemá moc co dělat), někdy dokonce romantický. A barvy okolí jsou daleko jasnější. Tady ale nastává další problém: ona navázanost, která by měla prequel doprovázet.

Na obranu Wolverina ale musím říct, že mu vtip zůstal, i když trochu lehčí a ne tak příliš častý. Že mě, coby jeho fanouškovi se tenhle film líbil. Alespoň tedy na první zhlédnutí, kdy jsem na něm ještě nehledal chyby a nedostatky. Hugh Jackam hraje podle mého skromného názoru Logana na výbornou a nikoho jiného si pod jeho postavou ani představit nedokážu.

Jen zkrátka doufám, že další autonomní film o Wolverinovi, který je plánován na rok 2011 a děj se má odehrávat v Japonsku v prostředí samurajských mečů, bude mít více grády, podobné nebo daleko lepší barvy než tenhle díl, více vtipu, akce 50:50 s dialogy, výzkumem a další Loganovo osudovou láskou. Že i skalní fanoušci budou vážně potěšeni a že se Wolverin, coby komiksová postava, dokáže postavit vedle nebo nad nové filmy o Batmanovi. Snad se příští rok dočkáme akce, na kterou čekáme již tak dlouho, příběhu, který nám dlouho žádná filmová společnost nenabídla. A charismatických postav na psychologických úrovních postavených tak dobře, že by se za ně nestyděl i ten nejlepší spisovatel psychologických knih. Já se na něj totiž skutečně těším, ostatně jako na každého x-mena.

80%

recei naleznete také zde: http://romankrasa.webnode.cz/filmy/komixove-adaptace/x-men-origins-wolverine/

Autor: Roman Krása | úterý 10.8.2010 10:51 | karma článku: 4,10 | přečteno: 1046x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71

Roman Krása

007:Quantum of Solace

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27

Roman Krása

Temný rytíř povstal

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24